Dzisiaj po powrocie z córeczką ze spaceru zrobiłam taką pyszną i rozgrzewającą czekoladę. Polecam ją każdemu smakoszowi. Dodatkowo przyprawa do dań słodkich Kamis nadaje jej niezwykłego smaku... Co tu będę dużo pisać. Po prostu musicie jej sami spróbować :)
1/2l mleka
1 tabliczka czekolady mlecznej
2 łyżeczki słodkiego kakao dla dzieci
1 szkl śmietanki 30%
1 łyżka c. pudru
przyprawa w młynku do dań słodkich KAMIS
Do garnuszka wlać mleko i dodać
połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do czasu aż się rozpuści.
Dodać kakao i przyprawę wg uznania. Wymieszać. Przelać do kubków.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować czekoladę. Oprószyć
przyprawą Kamis. Pić gorącą.
piątek, 31 stycznia 2014
czwartek, 30 stycznia 2014
Mufinki z miodem i orzechami Nigelli
Bardzo spodobał mi się przepis na te mufinki. Kiedy jeszcze go czytałam już czułam wspaniały zapach cynamonu, który będzie rozchodził się po domu podczas pieczenia. I nie myliłam się. Mufinki cudownie pachną i wspaniale smakują. Pod chrupiącą górną warstwą kryją się mięciutkie i delikatne babeczki. Polecam je wszystkim, którzy lubią takie pachnące wypieki z jabłkami, cynamonem i orzechami. Babeczki nawet na drugi dzień smakują rewelacyjnie. W oryginalnym przepisie zamiast orzechów były migdały. Ale akurat nie miałam ich w domu. Myślę, że z orzechami też nie tracą na smaku. Ja zrobiłam część babeczek-serduszek, które mogą być słodkim upominkiem dla ukochanej osoby a część zwykłych mufinek.
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu Kamis
125g cukru + 4 łyżeczki
125ml płynnego miodu
60ml jogurtu naturalnego
125ml oleju
2 jajka
70g orzechów włoskich
2 jabłka
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu. W drugiej miseczce dokładnie wymieszać 125 g cukru, miód, jogurt naturalny, olej i jajka. Orzechy włoskie posiekać. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Połączyć suche i mokre składniki. Dodać jabłka i 1/2 orzechów, wymieszać. W małej miseczce wymieszać resztę orzechów, 1 łyżeczkę cynamonu i 4 łyżeczki cukru. Ciastem napełniać foremki do babeczek, posypać orzechowo-cynamonową posypką. Piec ok 20 minut w 190 stopniach (do tzw. suchego patyczka)
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu Kamis
125g cukru + 4 łyżeczki
125ml płynnego miodu
60ml jogurtu naturalnego
125ml oleju
2 jajka
70g orzechów włoskich
2 jabłka
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę cynamonu. W drugiej miseczce dokładnie wymieszać 125 g cukru, miód, jogurt naturalny, olej i jajka. Orzechy włoskie posiekać. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kosteczkę. Połączyć suche i mokre składniki. Dodać jabłka i 1/2 orzechów, wymieszać. W małej miseczce wymieszać resztę orzechów, 1 łyżeczkę cynamonu i 4 łyżeczki cukru. Ciastem napełniać foremki do babeczek, posypać orzechowo-cynamonową posypką. Piec ok 20 minut w 190 stopniach (do tzw. suchego patyczka)
środa, 29 stycznia 2014
Gołąbki bez zawijania
Jest to jeden z przepisów, które powstały jeszcze przed założeniem bloga. Myślę, że wielu z Was lubi gołąbki ale pewnie nie zawsze macie czas na to aby je przygotować w tradycyjnej wersji. Te są dosyć szybkie i łatwe w przygotowaniu. Cała moja rodzinka je uwielbia. Myślę, że przepis ten znajdzie również wielbicieli wśród Was :)
Gołąbki:
50 dag poszatkowanej kapusty
50 dag mięsa wieprzowego mielonego
1 torebka ryżu
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
ok 1/2 szkl kaszy manny
2 jajka
sól
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
Sos pomidorowy:
1/2 l bulionu
1 puszka pomidorów bez skórki
1/2 szkl pikantnego keczupu
pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii
Ryż ugotować na półtwardo, ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki na gołąbki przełożyć do większej miski i dokładnie wyrobić ręką masę aby łatwo można było formować kotleciki. Gdyby masa była za rzadka dodać jeszcze trochę kaszy manny. Uformować gołąbki, obsmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Sos: Wszystkie składniki zmiksować i doprawić. Zalać gołąbki. Piec ok 1 godziny w 170 stopniach.
Podsmażone gołąbki można zamrozić i zapiekać w sosie dopiero przed podaniem.
Gołąbki:
50 dag poszatkowanej kapusty
50 dag mięsa wieprzowego mielonego
1 torebka ryżu
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
ok 1/2 szkl kaszy manny
2 jajka
sól
świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
Sos pomidorowy:
1/2 l bulionu
1 puszka pomidorów bez skórki
1/2 szkl pikantnego keczupu
pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii
Ryż ugotować na półtwardo, ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki na gołąbki przełożyć do większej miski i dokładnie wyrobić ręką masę aby łatwo można było formować kotleciki. Gdyby masa była za rzadka dodać jeszcze trochę kaszy manny. Uformować gołąbki, obsmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Sos: Wszystkie składniki zmiksować i doprawić. Zalać gołąbki. Piec ok 1 godziny w 170 stopniach.
Podsmażone gołąbki można zamrozić i zapiekać w sosie dopiero przed podaniem.
wtorek, 28 stycznia 2014
Racuszki miodowe z bananami
Lubicie racuszki? Ja bardzo :) Zwykle robię z jabłkami ale teraz miałam ochotę na takie z dodatkiem bananów. Wyszły pyszne :)
2 jajka
800ml maślanki
2 szkl mąki
1 cukier waniliowy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 dojrzałe banany
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski wlać maślankę, dodać jajka, mąkę, cukier waniliowy, miód, proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać za pomocą rózgi lub miksera. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste ciasto. Odstawić na około 10 minut. Banany obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do ciasta, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Partiami smażyć niewielkie placuszki na złotobrązowy kolor. Racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać jeszcze gorące, posypane obficie cukrem pudrem.
2 jajka
800ml maślanki
2 szkl mąki
1 cukier waniliowy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 dojrzałe banany
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Do miski wlać maślankę, dodać jajka, mąkę, cukier waniliowy, miód, proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać za pomocą rózgi lub miksera. Powinniśmy otrzymać dosyć gęste ciasto. Odstawić na około 10 minut. Banany obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dodać do ciasta, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Partiami smażyć niewielkie placuszki na złotobrązowy kolor. Racuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać jeszcze gorące, posypane obficie cukrem pudrem.
Ziemniaczana zupa-krem
Uwielbiam zupy-kremy i zupę ziemniaczaną. Dzisiaj zainspirowałam się przepisem Ewy Wachowicz i ugotowałam ziemniaczany krem :) Pozmieniałam go jednak po swojemu i tak oto powstała pyszna zupa, której smak dodatkowo podkreśla ognista mieszanka przypraw Kamisa w młynku. Wypróbujcie koniecznie. Zupa jest bardzo smaczna, a do tego rozgrzewająca, co ma duże znaczenie teraz zimą, kiedy jesteśmy skazani na niskie temperatury. Dodatkowo w zupie jest sporo czosnku, który jest naturalnym antybiotykiem i wzmacnia naszą odporność.
marchew
kawałek zielonej części pora
korzeń pietruszki
1/3 porcji rosołowej
2 kostki grzybowe
1kg ziemniaków
4 duże ząbki czosnku
ok 50g płatków migdałowych
330ml śmietany 18%
natka pietruszki
ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis (ew. świeżo zmielony kolorowy pieprz)
sól
marchew
kawałek zielonej części pora
korzeń pietruszki
1/3 porcji rosołowej
2 kostki grzybowe
1kg ziemniaków
4 duże ząbki czosnku
ok 50g płatków migdałowych
330ml śmietany 18%
natka pietruszki
ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis (ew. świeżo zmielony kolorowy pieprz)
sól
W
garnku zagotować ok 1,5l wody. Dodać marchew, korzeń pietruszki, pora i
porcję rosołową. Kiedy się zagotują dodać kostki grzybowe i gotować do
czasu aż marchew będzie miękka. Wyjąć pora i dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą. Ugotować
do miękkości. Z zupy wyjąć porcję rosołową, dodać 200ml śmietany i
dokładnie zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta,
można dolać odrobinę przegotowanej wody. Na suchej patelni uprażyć
migdały. Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną płatkami migdałów,
natka pietruszki i ognistą przyprawą Kamis.
sobota, 25 stycznia 2014
Donaty- pączki amerykańskie
My mamy swoje drożdżowe pączusie nadziewane konfiturą a za oceanem też mają pyszne pączki z dziurką :) pierwszy raz je robiłam i powiem szczerze, że nie wiem które bardziej mi smakują. Te nasze tradycyjne czy te amerykańskie polane lukrem, z kolorowymi cukiereczkami ;) Jedne i drugie są pyszne. Wypróbujcie sami i się przekonajcie, że naprawdę warto :)
2 szkl mąki
1/3 szkl cukru
1 c. waniliowy
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
125ml maślanki
2 jajka
50g roztopionego masła
olej do głębokiego smażenia
lukier i kolorowa posypka do dekoracji
Do jednej miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka, maślankę i masło. Następnie przelać je do suchych składników i dokładnie połączyć. Odstawić na chwilę. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka a środki kieliszkiem.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu i smażyć pączki na rumiany kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i ostudzić. Każdy polać lukrem i posypać kolorową posypką.
2 szkl mąki
1/3 szkl cukru
1 c. waniliowy
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
125ml maślanki
2 jajka
50g roztopionego masła
olej do głębokiego smażenia
lukier i kolorowa posypka do dekoracji
Do jednej miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić. W drugiej misce dokładnie wymieszać jajka, maślankę i masło. Następnie przelać je do suchych składników i dokładnie połączyć. Odstawić na chwilę. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka a środki kieliszkiem.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu i smażyć pączki na rumiany kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i ostudzić. Każdy polać lukrem i posypać kolorową posypką.
Chruściki orzechowe
Chrust, faworki, kreple.... te pyszne ciastka smażymy głównie w okresie karnawału, na ostatki i w Tłusty Czwartek. Swoją nazwę zawdzięczają francuskiej "faveur" tzn. wąska wstążka. To tyle regułki ;)
Moja mama smażyła faworki odkąd pamiętam. Obok oponek to był obowiązkowy smakołyk na Tłusty Czwartek. Przepis mojej mamy zmieniłam, dodając zmielone orzechy włoskie. Wyszły przepyszne i aromatyczne. Polecam je wszystkim, na pewno będą Wam smakować :)
25 dag mąki
5 dag orzechów włoskich
3 żółtka
3 łyżki śmietany
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
olej do smażenia (ok 1l)
cukier puder do posypania
Orzechy włoskie zmielić. Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone orzechy włoskie, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i ocet. Uwaga: ocet można zastąpić spirytusem. należy pamiętać aby dodać go do ciasta. Jego dodatek sprawi, że olej podczas smażenia chruścików nie będzie się pienił. Podane składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto będzie dosyć twarde. Podzielić na części i rozwałkowywać na bardzo cieniutkie placki. Radełkiem wycinać paski dł. ok 8-10cm i szerokości 2 cm. W środku każdego zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec przez to nacięcie.
Olej rozgrzać w szerokim rondelku. Smażyć faworki do czasu aż się zrumienią. Osączyć na ręczniku papierowym i oprószyć cukrem pudrem.
Moja mama smażyła faworki odkąd pamiętam. Obok oponek to był obowiązkowy smakołyk na Tłusty Czwartek. Przepis mojej mamy zmieniłam, dodając zmielone orzechy włoskie. Wyszły przepyszne i aromatyczne. Polecam je wszystkim, na pewno będą Wam smakować :)
25 dag mąki
5 dag orzechów włoskich
3 żółtka
3 łyżki śmietany
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
olej do smażenia (ok 1l)
cukier puder do posypania
Orzechy włoskie zmielić. Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone orzechy włoskie, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i ocet. Uwaga: ocet można zastąpić spirytusem. należy pamiętać aby dodać go do ciasta. Jego dodatek sprawi, że olej podczas smażenia chruścików nie będzie się pienił. Podane składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto będzie dosyć twarde. Podzielić na części i rozwałkowywać na bardzo cieniutkie placki. Radełkiem wycinać paski dł. ok 8-10cm i szerokości 2 cm. W środku każdego zrobić nacięcie i przewlec jeden koniec przez to nacięcie.
Olej rozgrzać w szerokim rondelku. Smażyć faworki do czasu aż się zrumienią. Osączyć na ręczniku papierowym i oprószyć cukrem pudrem.
piątek, 24 stycznia 2014
Zapiekanka makaronowa z rybą
Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszny i pożywny posiłek. Taką zapiekankę możecie przygotować z makaronu, który został z obiadu. W ten sposób z niewielu składników możecie zrobić coś pysznego. Wystarczy tylko odpowiednio przyprawić i otrzymacie smaczne danie kolacyjne lub obiadowe za niewielkie pieniądze.
250g makaronu penne
3 filety tilapii
1/2 brokuła
200ml śmietanki 30%
jajko
15 dag żółtego sera
przyprawa do ryb Kamis
sól, biały pieprz Kamis
przyprawa z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią Kamis
Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Makaron i brokuła ugotować osobno na półtwardo. Odcedzić i ostudzić. Tilapię rozmrozić, pokroic na mniejsze kawałki i oprószyć przyprawą do ryb. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietankę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z 2 łyżkami sera. Przełożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i powtykać miedzy makaron. Kawałki ryby ułożyć na wierzchu. całość zalać śmietanką, posypać serem i przyprawą z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Zapiekankę przykryć i zapiekać 30 min w 180 stopniach.
250g makaronu penne
3 filety tilapii
1/2 brokuła
200ml śmietanki 30%
jajko
15 dag żółtego sera
przyprawa do ryb Kamis
sól, biały pieprz Kamis
przyprawa z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią Kamis
Brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Makaron i brokuła ugotować osobno na półtwardo. Odcedzić i ostudzić. Tilapię rozmrozić, pokroic na mniejsze kawałki i oprószyć przyprawą do ryb. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śmietankę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z 2 łyżkami sera. Przełożyć do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i powtykać miedzy makaron. Kawałki ryby ułożyć na wierzchu. całość zalać śmietanką, posypać serem i przyprawą z suszonymi pomidorami i czosnkiem. Zapiekankę przykryć i zapiekać 30 min w 180 stopniach.
Oponki mojej mamy
Karnawał w pełni więc przyszedł czas na słodkie obżarstwo ;)
Oponki serowe to jedne z naszych ulubionych karnawałowych przysmaków. Przepis, który teraz Wam zaprezentuję ma wiele lat i pochodzi od mojej mamy. Smażyła je kiedy ja byłam dzieckiem. Wszyscy w domu bardzo je lubimy.
500 g sera białego
500 g mąki
1,5 łyżeczki sody
1/2 szkl cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
3 łyżki śmietany 18 %
3 łyżki octu
cukier waniliowy
125 g margaryny
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Ser zmielić, dodać resztę składników i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1,5cm (można lekko podsypać mąką) i szklanką wykrawać kółka. W środku kieliszkiem-małe. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
czwartek, 23 stycznia 2014
Sałatka warstwowa z kurczakiem i makaronem
Tą pyszną sałatkę przygotowałam w ostatnią niedzielę na przyjęcie urodzinowe córeczki. Wszystkim bardzo smakowała i zniknęła w szybkim tempie. Robi się ją bardzo szybko, jest smaczna i ładnie się prezentuje na stole. Polecam ja wszystkim smakoszom sałatek makaronowych.
duży filet z kurczaka
1/2 op. przyprawy kebab-gyros
3-4 garści makaronu penne
puszka kukurydzy
słoik ogórków konserwowych
słoik papryki konserwowej
średni słoik majonezu
4 łyżki keczupu pikantnego
sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobna kostkę. Oprószyć przyprawą kebab-gyros, wymieszać i usmażyć na łyżce oleju. Ostudzić. W tym samym czasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, przelać zimna wodą i ostudzić. Makaron można przekroić na pół aby były mniejsze kawałki. Paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę, przełożyć do osobnych miseczek. Kukurydzę osączyć z zalewy. W dużej wysokiej misce układać warstwami: 1/2 makaronu, posmarować cienka warstwą majonezu, ogórki, paprykę, kukurydzę, oprószyć sola i pieprzem. Posmarować cienka warstwą majonezu, wyłożyć kurczaka, polać keczupem, ułożyć makaron, ogórki, paprykę i kukurydzę. Całość posmarować keczupem. udekorować. Można oprószyć kolorowym pieprzem.
Sałatkę można zrobić dzień przed podaniem, należy ją tylko szczelnie przykryć folią spożywczą.
Sałatka będzie równie smaczna jeśli wszystkie składniki wymieszamy.
duży filet z kurczaka
1/2 op. przyprawy kebab-gyros
3-4 garści makaronu penne
puszka kukurydzy
słoik ogórków konserwowych
słoik papryki konserwowej
średni słoik majonezu
4 łyżki keczupu pikantnego
sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobna kostkę. Oprószyć przyprawą kebab-gyros, wymieszać i usmażyć na łyżce oleju. Ostudzić. W tym samym czasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, przelać zimna wodą i ostudzić. Makaron można przekroić na pół aby były mniejsze kawałki. Paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę, przełożyć do osobnych miseczek. Kukurydzę osączyć z zalewy. W dużej wysokiej misce układać warstwami: 1/2 makaronu, posmarować cienka warstwą majonezu, ogórki, paprykę, kukurydzę, oprószyć sola i pieprzem. Posmarować cienka warstwą majonezu, wyłożyć kurczaka, polać keczupem, ułożyć makaron, ogórki, paprykę i kukurydzę. Całość posmarować keczupem. udekorować. Można oprószyć kolorowym pieprzem.
Sałatkę można zrobić dzień przed podaniem, należy ją tylko szczelnie przykryć folią spożywczą.
Sałatka będzie równie smaczna jeśli wszystkie składniki wymieszamy.
Deser z kiwi i nowe przyprawy od firmy Kamis
Właśnie podjęłam współpracę z firmą Kamis. Wczoraj otrzymałam sporą paczkę z masą przypraw od tej firmy. Przyznam, że niektórych nie miałam jeszcze okazji wypróbować. Tym bardziej się cieszę z tej kolekcji :) Spodziewajcie się, że niedługo na blogu znajdzie się wiele nowych przepisów z wykorzystaniem tych przypraw. Na pewno będzie bardzo smacznie ;)
A na dobry początek zaproponuję Wam pyszny deser z kiwi z bitą śmietanką, oprószony przyprawą Kamis do dań słodkich. Muszę przyznać, że wspaniale podkreśla smak deseru. Polecam wszystkim łasuchom :)
7 owoców kiwi
1 galaretka zielona (u mnie agrestowa)
330ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
przyprawa w młynku do dań słodkich Kamis
Galaretkę rozpuścić w 1 1/3 szkl gorącej wody. Kiwi obrać, pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Podlać ok 1/3 szkl wody, zmiksować na gładki mus i gotować na małym ogniu ok 2-3 minut. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że galaretka stężeje. Owocowy mus wymieszać z galaretką i odstawić do ostygnięcia. Przelać do kieliszków lub pucharków i wstawić do lodówki do czasu aż stężeje. Schłodzona śmietankę ubić z cukrem pudrem i udekorować nią deser. Oprószyć przyprawą Kamis do dań słodkich, wetknąć plasterek kiwi i podawać.
A na dobry początek zaproponuję Wam pyszny deser z kiwi z bitą śmietanką, oprószony przyprawą Kamis do dań słodkich. Muszę przyznać, że wspaniale podkreśla smak deseru. Polecam wszystkim łasuchom :)
7 owoców kiwi
1 galaretka zielona (u mnie agrestowa)
330ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
przyprawa w młynku do dań słodkich Kamis
Galaretkę rozpuścić w 1 1/3 szkl gorącej wody. Kiwi obrać, pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Podlać ok 1/3 szkl wody, zmiksować na gładki mus i gotować na małym ogniu ok 2-3 minut. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że galaretka stężeje. Owocowy mus wymieszać z galaretką i odstawić do ostygnięcia. Przelać do kieliszków lub pucharków i wstawić do lodówki do czasu aż stężeje. Schłodzona śmietankę ubić z cukrem pudrem i udekorować nią deser. Oprószyć przyprawą Kamis do dań słodkich, wetknąć plasterek kiwi i podawać.
wtorek, 21 stycznia 2014
Rogaliki drożdżowe z nutellą
Dzisiaj obchodzimy Dzień Babci, jutro Dzień Dziadka. Z tej okazji chciałabym wszystkim Babciom i Dziadkom życzyć dużo zdrowia i energii oraz wspaniałych wnuków. A do popołudniowej herbatki zapraszam na pyszne rogaliki z nutellą. Myślę, że posmakują zarówno naszym Babciom i Dziadkom jak i wszystkim wnuczkom :)
1 szkl mleka
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
50 dag mąki
szczypta soli
75g masła
1 jajko
nutella
1 żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na cienkie koło, pokroić na 8 trójkątów. Na każdy położyć łyżeczkę nutelli i zwinąć rogalik zaczynając od szerszej strony.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem i piec ok 15 minut w 170 stopniach do zarumienienia.
Rogaliki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
1 szkl mleka
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
50 dag mąki
szczypta soli
75g masła
1 jajko
nutella
1 żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na cienkie koło, pokroić na 8 trójkątów. Na każdy położyć łyżeczkę nutelli i zwinąć rogalik zaczynając od szerszej strony.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem i piec ok 15 minut w 170 stopniach do zarumienienia.
Rogaliki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
niedziela, 19 stycznia 2014
Pavlova z kiwi i granatem
Moja córeczka obchodziła dzisiaj 5-te urodziny. Zapytana o to jaki tort by chciała: bezowy czy z biszkoptem, odparła, że z bezą i bitą śmietaną. Tak więc po raz pierwszy w życiu zrobiłam Pavlową. Bałam się o bezę czy mi się uda.... troszkę opadła ale już wiem, ze to było spowodowane trochę za krótkim czasem suszenia. Następnym razem będzie już idealna. A na pewno będzie następny raz bo wyszła pyszna i wszystkim bardzo smakowała :)
Do dekoracji możecie użyć dowolnych owoców sezonowych. Ja nie mogę się doczekać truskawek bo na pewno zrobię powtórkę z tymi ulubionymi prze mnie i moją córcię owocami.
Beza:
8 białek
400g cukru pudru trzcinowego
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Śmietanka:
900ml schłodzonej kremówki
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
2 łyżki cukru pudru
4 śmietanfiksy
Dekoracja:
kiwi
owoc granatu
Beza: Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać cukier puder, cały czas miksując. Gdy masa będzie szklista dodać mąkę ziemniaczana i ocet. Zmiksować. 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej narysować okrąg o śr. ok 26cm. Na środek każdego nałożyć pianę z białek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Później zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i suszyć 1,5 godz (ja suszyłam godz. bo wydawało mi się, że już jest ok i dlatego mi trochę opadła i popękała). Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Śmietanka: Kremówkę ubijać, gdy zacznie gęstnieć dodać cukry i śmietanfiksy. Ubijać do czasu aż będzie sztywna.
Bezy przełożyć śmietanką i udekorować owocami.
Do dekoracji możecie użyć dowolnych owoców sezonowych. Ja nie mogę się doczekać truskawek bo na pewno zrobię powtórkę z tymi ulubionymi prze mnie i moją córcię owocami.
Beza:
8 białek
400g cukru pudru trzcinowego
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Śmietanka:
900ml schłodzonej kremówki
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
2 łyżki cukru pudru
4 śmietanfiksy
Dekoracja:
kiwi
owoc granatu
Beza: Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać cukier puder, cały czas miksując. Gdy masa będzie szklista dodać mąkę ziemniaczana i ocet. Zmiksować. 2 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej narysować okrąg o śr. ok 26cm. Na środek każdego nałożyć pianę z białek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Później zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i suszyć 1,5 godz (ja suszyłam godz. bo wydawało mi się, że już jest ok i dlatego mi trochę opadła i popękała). Studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Śmietanka: Kremówkę ubijać, gdy zacznie gęstnieć dodać cukry i śmietanfiksy. Ubijać do czasu aż będzie sztywna.
Bezy przełożyć śmietanką i udekorować owocami.
wtorek, 14 stycznia 2014
Burrito
Zastanawiacie się może co dobrego przygotować na jutrzejszy obiad? Proponuję Wam pyszne, bardzo sycące i szybkie danie kuchni meksykańskiej: Tortillę z pysznym farszem.
Można podać samo lub z dodatkiem ulubionej surówki.
4 placki tortilli
30 dag mięsa mielonego
puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
cebula
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 konserwowe papryki
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
po 1 łyżeczce majeranku, czosnku granulowanego
2 łyżki oleju
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać kukurydzę, fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i koncentrat wymieszany z 1/2 szklanki wody, Całość doprawić do smaku przyprawami i chwilkę jeszcze poddusić. Farsz nakładać na placki, zwinąć w rulon i zapiec jeszcze kilka minut w piekarniku lub mikrofali.
Przepis ten został wyróżniony na stronie Przyślij Przepis w konkursie "Podróże".
Moje Burrito możecie znaleźć również w najnowszym numerze Super TV :)
Można podać samo lub z dodatkiem ulubionej surówki.
4 placki tortilli
30 dag mięsa mielonego
puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
cebula
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
2 konserwowe papryki
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
po 1 łyżeczce majeranku, czosnku granulowanego
2 łyżki oleju
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia dodać kukurydzę, fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i koncentrat wymieszany z 1/2 szklanki wody, Całość doprawić do smaku przyprawami i chwilkę jeszcze poddusić. Farsz nakładać na placki, zwinąć w rulon i zapiec jeszcze kilka minut w piekarniku lub mikrofali.
Przepis ten został wyróżniony na stronie Przyślij Przepis w konkursie "Podróże".
Moje Burrito możecie znaleźć również w najnowszym numerze Super TV :)
Makaronowe babeczki
Lubicie makaron? A co powiecie na makaronowe babeczki? Pięknie wyglądają więc będą ładną i smakowitą przekąską na karnawałowych przyjęciach. Polecam, na pewno wszystkim posmakują :)
1 szkl makaronu "łezki"
2 jajka
1/2 brokuła
20 dag salami
2 laski kabanosa
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
papryka ostra
olej
Makaron i brokuł ugotować osobno w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Brokuł rozgnieść widelcem.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka dokładnie wymieszać z przyprawami, połączyć z pianą a następnie wymieszać z makaronem i brokułem.
Foremki do muffinek natłuścić olejem i przełożyć do nich masę makaronową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach wyjąć i wbić do babeczek róże z salami, wkładając do środka każdej z nich kawałek kabanosa. Piec jeszcze 10 minut.
Róże z salami: Na desce ułożyć po 4-5 plastrów salami tak aby nachodziły na siebie. Zwinąć w rulon i przekroić na pół. Otrzymamy w ten sposób 2 róże.
Babeczki miały publikację w lipcowym numerze Chwili dla Ciebie :)
1 szkl makaronu "łezki"
2 jajka
1/2 brokuła
20 dag salami
2 laski kabanosa
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
papryka ostra
olej
Makaron i brokuł ugotować osobno w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Brokuł rozgnieść widelcem.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka dokładnie wymieszać z przyprawami, połączyć z pianą a następnie wymieszać z makaronem i brokułem.
Foremki do muffinek natłuścić olejem i przełożyć do nich masę makaronową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach wyjąć i wbić do babeczek róże z salami, wkładając do środka każdej z nich kawałek kabanosa. Piec jeszcze 10 minut.
Róże z salami: Na desce ułożyć po 4-5 plastrów salami tak aby nachodziły na siebie. Zwinąć w rulon i przekroić na pół. Otrzymamy w ten sposób 2 róże.
Babeczki miały publikację w lipcowym numerze Chwili dla Ciebie :)
niedziela, 12 stycznia 2014
Czeko-mak
Pyszne, wilgotne makowe ciasto naszpikowane orzechami i bakaliami. Polane czekoladą to po prostu niebo w gębie :)
Polecam do kawki :)
Ciasto:
puszka masy makowej( 850g)
6 jajek
100g margaryny
100g siekanych orzechów
100g owoców kandyzowanych
150g mlecznej czekolady
Polewa:
gorzka czekolada
50g masła
Dekoracja:
połówki orzechów włoskich
siekane migdały
Ciasto: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku, odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę i orzechy siekamy. Do miski przekładamy masę makową i miksując na najmniejszych obrotach miksera wbijamy po 1 jajku. Gdy jajka dobrze połączą się z makiem, dodajemy, orzechy, owoce kandyzowane, czekoladę i masło. Dokładnie mieszamy. Tortownicę (24cm) smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia a boki posypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy wlewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach (do tzw suchego patyczka) Ciasto studzimy, najlepiej schłodzić przez kilka godzin.
Polewa: masło rozpuścić w rondelku, do gorącego dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto i udekorować orzechami i migdałami.
Polecam do kawki :)
Ciasto:
puszka masy makowej( 850g)
6 jajek
100g margaryny
100g siekanych orzechów
100g owoców kandyzowanych
150g mlecznej czekolady
Polewa:
gorzka czekolada
50g masła
Dekoracja:
połówki orzechów włoskich
siekane migdały
Ciasto: Margarynę rozpuszczamy w garnuszku, odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę i orzechy siekamy. Do miski przekładamy masę makową i miksując na najmniejszych obrotach miksera wbijamy po 1 jajku. Gdy jajka dobrze połączą się z makiem, dodajemy, orzechy, owoce kandyzowane, czekoladę i masło. Dokładnie mieszamy. Tortownicę (24cm) smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia a boki posypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy wlewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach (do tzw suchego patyczka) Ciasto studzimy, najlepiej schłodzić przez kilka godzin.
Polewa: masło rozpuścić w rondelku, do gorącego dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Polać ciasto i udekorować orzechami i migdałami.
piątek, 10 stycznia 2014
Babeczki z czekoladowymi motylkami
Mój przepis możecie znaleźć również w najnowszym numerze Poradnika Domowego.
Babeczki:
2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
1 szkl mleka
6 łyżek oleju
2 jajka
200ml śmietanki kremówki
śmietan fix
1 łyżka cukru pudru
biała czekolada
cukrowe motylki
Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce mokre. Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką i nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.
Motylki: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Przygotować kilka prostokątów papieru do pieczenia, złożonych na pół. Czekoladę przełożyć do mocnego woreczka śniadaniowego, odciąć róg. Na przygotowanych karteczkach narysować kontury motylków, włożyć do miseczek (będą miały uniesione skrzydła) i natychmiast przełożyć do lodówki aby zastygły.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Każdą babeczkę posypać kilkoma kolorowymi cukrowymi motylkami i jednym czekoladowym.
Najlepiej jest udekorować babeczki bezpośrednio przed podaniem lub przechowywać w lodówce gdyż wysoka temperatura otoczenia może spowodować, że motylki zaczną się rozpadać.
I jeszcze wycinek z Poradnika Domowego :)
środa, 8 stycznia 2014
Zupa pomidorowa z tortellini
Zastanawiacie się czasami nad tym co by ty ugotować aby było szybko i smacznie? Ta zupka na pewno Wam posmakuje.
przecier pomidorowy 650g
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
pieprz kolorowy świeżo zmielony
1/4 łyżeczki kucharka
10 listków świeżej bazylii
1/2 opakowania tortellini z serem
Czosnek drobniutko posiekać lub zmiażdżyć i chwilkę przesmażyć na oliwie. Wlać przecier i 1/2 szklanki wody. Doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
Na talerzach układać tortellini i zalać gorącą zupą. Posypać posiekaną bazylią i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
przecier pomidorowy 650g
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
pieprz kolorowy świeżo zmielony
1/4 łyżeczki kucharka
10 listków świeżej bazylii
1/2 opakowania tortellini z serem
Czosnek drobniutko posiekać lub zmiażdżyć i chwilkę przesmażyć na oliwie. Wlać przecier i 1/2 szklanki wody. Doprawić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
Na talerzach układać tortellini i zalać gorącą zupą. Posypać posiekaną bazylią i oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)