środa, 29 kwietnia 2015

Babeczki cytrynowe

Wielkimi krokami zbliża się długi majowy weekend. Większość z Was na pewno spędzi go w plenerze, na wycieczkach, piknikach. Na takie wędrówki warto zabrać coś smacznego, coś co sprawdzi się jako słodka przekąska. Polecam te babeczki. Są niezwykle aromatyczne. 



Ciasto:
kostka miękkiego masła
2 jajka
cytryna
3/4 szkl cukru 
2/3 szkl mąki
100g budyniu waniliowego w proszku (2,5 opakowania) 
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do dekoracji:
 cukier puder do posypania 
skórka z cytryny do dekoracji
 melisa



Miękkie masło utrzeć na puch. Nadal ucierając dodawać cukier a następnie po jednym jajku. Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i odcisnąć sok. Dodać do masy maślanej i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Łyżką wymieszać z utartymi składnikami. Foremki na babeczki lub papierowe papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Można udekorować melisą i skórką otartą z cytryny. 

Wiosenne słodkości!

sobota, 25 kwietnia 2015

Ciasto cynamonowe z jabłkami

Pyszne, pachnące cynamonem. Ma tę zaletę, że sprawdzi się na piknik jak również do popołudniowej kawki :) Moja rodzina lubi takie proste ciasta. Wam również polecam!



Ciasto:
250g miękkiej margaryny
3/4 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
1/3 szkl mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate szkl mąki pszennej

cukier cynamonowy DIAMANT ok 3 łyżki
jabłko
cynamon 1 łyżeczka
cukier puder do posypania



Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Cały czas miksując dodawać po 1 żółtku a następnie na zmianę przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Z białek ubić sztywną pianę, którą delikatnie wymieszać z ciastem. Blaszkę 21x21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, posypać cukrem cynamonowym i powtykać cienkie plasterki jabłka. Posypać kolejną warstwą cukru cynamonowego, przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać cynamonem. Piec ok 45 minut w 180st (do tzw. suchego patyczka).

piątek, 24 kwietnia 2015

Sałatka z pora i czerwonej fasoli

Pyszna i łatwa do zrobienia sałatka. Sprawdzi się zarówno na co dzień, na śniadanie lub do pracy, jak również na większe spotkania jako przystawka. Polecam bo jest pyszna i wyrazista w smaku. Tak jak lubię :)



2 duże pory (jasne części)
puszka czerwonej fasolki
mały słoik marynowanych pieczarek
6 jajek
3-4 łyżki majonezu
sól
świeżo zmielony pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w półplasterki. Posolić i odstawić na kilkanaście minut aby puścił sok. Odcisnąć w dłoniach. Fasolkę odsączyć z zalewy. Pieczarki pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez i doprawić do smaku. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

czwartek, 23 kwietnia 2015

Kurczak w sosie prowansalskim

Na obiad proponuję te aromatyczne i pachnące ziołami filety z kurczaka. Z dodatkiem ryżu lub kaszy i ulubionej surówki będą stanowiły pyszny i wartościowy posiłek dla całej rodziny.


3 filety z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
przyprawa do kurczaka w młynku
sól morska w młynku
1 łyżka ziół prowansalskich
pieprz świeżo mielony
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 szkl śmietanki 30%

Filety umyć, osuszyć, usunąć błonki. Odciąć polędwiczki, każdy filet przekroić na pół. Mięso przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, polać olejem i wymieszać aby dokładnie były obtoczone w marynacie. Odstawić do lodówki na godzinę. Garnek o grubym dnie rozgrzać, ułożyć kawałki mięsa i smażyć na dużym ogniu aż mocno się przyrumienią. Na koniec dodać posiekany czosnek, przykryć i dusić ok 15min. Podlać śmietanką i podgrzewać na małym ogniu (bez przykrycia) do czasu aż śmietanka się zredukuje do gęstego sosu (ok 10-15 minut). Podawać z ryżem i surówką.

Można zwiększyć ilość sosu dolewając ok 1/2l gorącej wody i zagęszczając 1 łyżką mąki pszennej wymieszanej w niewielką ilością zimnej wody. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.







niedziela, 19 kwietnia 2015

Zapiekanka gyros

Pikantna, sycąca, świetnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Ma tą zaletę, że kurczaka i ryż można przygotować dzień wcześniej aby po powrocie z pracy w pół godziny przygotować obiad. Polecam, jest pyszna :)




Dla 2-3 osób:
100g ryżu
2 filety z kurczaka
cebula
3 ząbki czosnku
1/2 op przyprawy gyros
2-3 ogórki konserwowe
czerwona papryka
200g sera żółtego
2 łyżki oleju
2 łyżki majonezu
ok 1/2 szkl keczupu pikantnego
natka pietruszki do posypania




Ryż ugotować na sypko. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso przyprawić przyprawą gyros. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć cebulkę, dodać mięso i usmażyć. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż posmarować cienką warstwą majonezu, polać 1/2 keczupu, rozsypać warstwę ogórków i papryki, posypać startym serem, na to wyłożyć kurczaka, polać keczupem i posypać serem. Zapiekankę zapiekać pół godziny w temp. 180 stopni. Podawać posypaną natką pietruszki.

piątek, 17 kwietnia 2015

Ciasteczka z czekoladą i orzechami

Zastanawiałam się co pysznego upiec z brązowego cukru, który otrzymałam w paczce od Firmy DIAMANT. Nie mogłam się zdecydować, tyle smakołyków można z nim przygotować! Z pomocą przyszła moja córeczka Oliwka, dla której oczywiste było,że mam upiec ciasteczka ;) Troszkę pokombinowałam i upiekłam pyszne ciasteczka z dodatkiem czekolady i orzechów. Wg Oliwki są po prostu pychotne :)
Wam też polecam. Robi się je błyskawicznie. W pół godziny mamy pyszny podwieczorek z filiżanką herbaty słodzonej lodowym cukrem kandyz też od DIAMANT. Smacznego :)



3/4 szkl cukru brązowego Diamant
1,5 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
125g margaryny
jajko
szczypta soli
2/3 tabliczki mlecznej czekolady
garść siekanych orzechów włoskich



Wszystkie suche składniki i zimną margarynę posiekać. Dodać jajko i zagniatać ciasto. Gdy ciasto będzie coraz bardziej zwarte wsypać posiekaną czekoladę i orzechy. Zagniatać aż otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy wałek grubości ok 5 cm. Kroimy na 1-centymetrowe plastry, które układamy w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy ok 12 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika.

Aby ciasteczka były bardziej miękkie wkładamy do pojemnika kawałek jabłka. Nam takie najbardziej smakowały.


środa, 15 kwietnia 2015

Sernik przekładany z masą ajerkoniakową

Wiem, że już późna pora ale na ten serniczek chyba każdy by się skusił. Jest przepyszny, niebo w gębie! Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy. Wszyscy byli zachwyceni jego niepowtarzalnym smakiem. Ciasto jest pracochłonne ale warte poświęcenia czasu. Polecam na większe i mniejsze uroczystości rodzinne.



Sernik:
1kg sera 2 razy zmielonego
kostka masła
10 jajek
1,5 szkl cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy

Ciasto orzechowe:
10 jajek
szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki krupczatki
10 dag posiekanych orzechów
20 dag pokrojonych suszonych śliwek

Masa ajerkoniakowa:
3/4l mleka
3 żółtka
2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka)
1/2 szkl cukru
1 margaryna
2 masła
10 dag cukru pudru
1 szkl ajerkoniaku

czekolada do polania


Sernik: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Utrzeć masło z cukrem, wanilią. Dodawać po 1 żółtku, proszek do pieczenia i budyń. Na koniec cały czas ucierając dodawać zmielony ser. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać szpatułką z masą serową. Wylać do 2 blaszek wyłożonych papierem do pieczenia (24x36cm). Piec ok 30-40 minut w 180st. Ostudzić.

Ciasto orzechowe: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i po 1 żółtku. na końcu wmieszać resztę składników. Upiec 2 placki w blaszkach 24x36cm w 180st., do zarumienienia (ok 20 min)

Masa ajerkoniakowa: Odlać 1 szkl mleka, wymieszać z żółtkami i budyniem. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmącony budyń i gotować aż zgęstnieje. Wyłączyć ogień i wmieszać margarynę do czasu aż się rozpuści. Ostudzić. 2 masła w temp pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawać budyń, na koniec cieniutkim strumieniem wlewać ajerkoniak. Masło, budyń i ajerkoniak powinny być w temp. pokojowej.

Przełożenie: sernik, masa, ciasto, masa, sernik, masa, ciasto, masa, rozpuszczona czekolada. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.

 Wiosenne słodkości!

niedziela, 12 kwietnia 2015

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

12 kwietnia to dzień czekolady. Dzisiaj proponuję Wam trochę nietypowe połączenie czekolady i cukinii w tym pysznym cieście. Cukinia sprawia, że jest ono wilgotne i długo zachowuje świeżość. Choć tego nie miałam jak sprawdzić bo szybko znikało z talerza. Jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady, możecie zastąpić ją mleczną. Smacznego :)



240g mąki
50g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 kostki masła w temp. pokojowej
3 jajka
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszku)
1,5 tabl. gorzkiej czekolady
350g cukinii
1/2 szkl siekanych orzechów włoskich

Dekoracja:
tabl. gorzkiej czekolady
1/3 szkl łuskanych orzechów laskowych
garść siekanych migdałów



W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i kawę. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, nadal ucierając dodawać po 1 jajku. Następnie mieszając na małych obrotach miksera dodawać po łyżce suchych składników. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać i razem z cukinią i orzechami wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżkę masła lub oleju). Polać ciasto i posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi i migdałami.

piątek, 10 kwietnia 2015

Zupa porowo-cebulowa z serowymi grzankami

Przy piątku u mnie zawsze musi być bezmięsny obiad. Taka zupka z grzankami jest pyszna i sycąca. Uwielbiam w niej ten ciągnący się ser. Mniam :) Nawet moja wybredna córa zjadła ją z apetytem! Polecam :)


duży por
1kg cebuli
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela ang.
sól, pieprz, tymianek do smaku
1l bulionu warzywnego
10-15 dag sera żółtego
2 bagietki


Pora pokroić na półplasterki, cebulę w piórka a czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło i oliwę. Wrzucić warzywa i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż będą miękkie (ok 30 minut). W połowie duszenia dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać bulion i gotować jeszcze ok 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Połowę zupy odlać i zmiksować blenderem na gładki krem. Wymieszać z pozostałą zupą.

Bagietki pokroić skośnie na kromki, posypać startym serem i tymiankiem. Zapiekać do czasu aż ser się rozpuści. Ja układam grzanki na patelni z rozgrzaną odrobiną oliwy i przykrywam dużą przykrywką. Ogrzewam na małym ogniu do czasu aż ser się nie rozpuści.

Zupę nalewać do kokilek, posypać startym serem. Włożyć do mikrofalówki na 2 minuty aby ser się rozpuścił. Podawać z grzankami.

czwartek, 9 kwietnia 2015

Wiosenny napój pomarańczowo-pietruszkowy

Pewnie niejeden z Was czuje się ociężale po świątecznym obżarstwie. Przydała by się teraz lekka dieta. Ale w międzyczasie wzmocnijmy nasz organizm tym pysznym, pełnym witamin napojem. 

Pomarańcza jest cennym źródłem witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Błonki są źródłem błonnika i flawonoidów, które wzmacniają działanie witaminy C.
Natka pietruszki poprawia widzenie, zapobiega anemii oraz ma właściwości odtruwające organizm. Zawiera m.in: wapń, potas, żelazo, magnez, witaminy A, C, PP oraz kwas foliowy.

Zachęcam do częstego wypijania tego napoju będącego bombą witaminową. Jedna szklaneczka dziennie a od razu poczujemy się lepiej na wiosnę :)



Na 2 porcje:
2 duże słodkie bezpestkowe pomarańcze
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka miodu
łyżka soku z cytryny


Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki. Podzielić na cząstki. Natkę wypłukać i wrzucić wraz z pomarańczami do blendera. Dodać sok z cytryny i miód. Zmiksować. Przelać do szklaneczek i od razu wypijać.


sobota, 4 kwietnia 2015

Życzenia Wielkanocne

Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, 
przepełnionych radością, miłością i wiarą. 
Niech Wielkanoc przyniesie Wam spokój i radość. 
Pogody ducha i radości, z faktu Zmartwychwstania Pańskiego 
oraz smacznego jajka i mokrego dyngusa, w gronie najbliższej rodziny
życzy

Joanna