Uznaję tylko kremówki z budyniem bo kojarzą mi się z dzieciństwem i najlepszymi, jeszcze ciepłymi kremówkami z pobliskiej cukierni. Jakoś nie przemawiają do mnie kremówki z masą maślaną. To już nie jest to samo ;)
Gdy nie mam czasu na upieczenie ciasta robię kremówkę na herbatnikach. Z dodatkiem kajmaku i uprażonych migdałów jest przepyszna :)
Budyń:
5 szkl mleka
200 g masła
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 budyń waniliowy
4 żółtka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
ok 200 g herbatników
puszka masy kajmakowej
50g płatków migdałowych
Budyń: 4 szklanki mleka, masło i cukier podgrzewać do
rozpuszczenia. 1 szklankę mleka, mąkę, budyń, ekstrakt i żółtka
dokładnie rozbełtać, wlać do gotującego się mleka z masłem. Energicznie
mieszając ugotować gęsty budyń.
Masę kajmakową podgrzać aby łatwo się rozsmarowywała i posmarować nią ciasto. Posypać uprażonymi płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce kilka godzin.