Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Banany świetnie komponują się smakowo z masą kokosową, galaretką i bitą śmietaną. Jest doskonałą propozycją na pyszny i nieskomplikowany deser do kawy.
Masa kokosowa:
1 szkl mleka
1 szkl cukru
100 g wiórków kokosowych + łyżka do posypania ciasta
200 g miękkiego masła
2 galaretki cytrynowe
4 banany
500 ml śmietanki 30%
łyżka żelatyny
3 łyżki cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
ok 200 g herbatników
1/2 tabliczki białej czekolady
Masa kokosowa: Mleko, cukier i wiórki kokosowe gotować na małym ogniu ok 30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Ostudzić.
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać po łyżce masy kokosowej.
Dno i boki foremki (21x24cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników, masę kokosową i znów herbatniki. Obrane banany przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na herbatnikach. Zalać tężejącą galaretka cytrynową. Odstawić do lodówki do stężenia.
Masa śmietankowa: żelatynę zalać 1/4 szkl zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Lekko podgrzewać do rozpuszczenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, aromat waniliowy i letnią żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, posypać startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.