Kilka dni temu dostałam od firmy JAMAR pyszne marmolady. Oczywiście już wiedziałam, że przydadzą mi się na dzisiejszy dzień :) Marmoladką deserową z wiśniami nadziewałam pączki ale moja córcia wyjadała ją łyżeczką ze słoiczka :) Marmolada nie jest twarda więc będzie idealna do posmarowania bułeczki, naleśników lub innych deserów.
Dzisiaj każdy obowiązkowo powinien zjeść chociaż jednego pączka :) Dla tych co liczą kalorie proponuję pączki pieczone. Są równie puszyste i smaczne jak te smażone ale zdecydowanie mają w sobie mniej tłuszczu ;) Jeszcze cały dzień przed nami, zatem zapraszam :)
75 dag mąki pszennej
15 dag cukru
250ml ciepłego mleka
20g drożdży
2 jajka
4 łyżki stopionego, ostudzone masła
80g jogurtu naturalnego
Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki wody
Marmoladka deserowa z wiśnią Jamar
skórka pomarańczowa do posypania pączków
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i drożdże wymieszane z ciepłym mlekiem. Jajka, stopione masło i jogurt wymieszać i dodać do miski z mąką. Dokładnie zagnieść ciasto. Musi być gładkie i elastyczne. Zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na ok godzinę do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach aż nabiorą rumianego koloru. Jeszcze gorące nadziewać marmoladą Jamar. Ostudzić.
Lukier: Z podanych składników przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową.
czwartek, 27 lutego 2014
piątek, 21 lutego 2014
Churros
Churros to tradycyjny hiszpański wypiek, który podawany jest zwykle na śniadanie. Świetnie smakuje zanurzony w gorącej czekoladzie. Churros z powodzeniem możemy usmażyć w Tłusty Czwartek. Posypane cukrem pudrem są pyszną słodką przekąską. Wg mnie najlepsze są świeżutkie, trochę ciepłe.
2,5 szklanki mąki
10 dag masła
2 szkl wody
szczypta soli
5 jajek
olej do głębokiego smażenia
cukier puder
W garnku zagotować wodę z masłem. Gdy zacznie wrzeć wsypać mąkę z solą i energicznie mieszać aby nie było grudek. Ostudzić aby masa nie była za gorąca i miksując dodawać po 1 jajku.
Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. W szerokim rondlu rozgrzać olej i wyciskać ciasto wprost do gorącego oleju. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Posypać cukrem pudrem.
2,5 szklanki mąki
10 dag masła
2 szkl wody
szczypta soli
5 jajek
olej do głębokiego smażenia
cukier puder
W garnku zagotować wodę z masłem. Gdy zacznie wrzeć wsypać mąkę z solą i energicznie mieszać aby nie było grudek. Ostudzić aby masa nie była za gorąca i miksując dodawać po 1 jajku.
Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. W szerokim rondlu rozgrzać olej i wyciskać ciasto wprost do gorącego oleju. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Posypać cukrem pudrem.
Pączki ziemniaczane
Za kilka dni Tłusty Czwartek. W ten dzień po prostu nie wypada nie zjeść pączka :) Ten przepis mam od 2 lat, już sama nie pamiętam skąd. Jedno jest pewne pączki są bardzo łatwe do zrobienia, nawet dla początkujących. A co ważne nikt nie domyśli się, że są zrobione z ziemniaków. Możecie je posypać cukrem pudrem lub polukrować. Ja robiłam bez nadzienia ale z powodzeniem możecie je nadziać ulubioną konfiturą.
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg mąki
2 jajka
1/4 szkl cukru
1/4 margaryny w temp pokojowej
1 łyżka octu
5 dag drożdży
olej do głębokiego smażenia
cukier puder
Ziemniaki zmielić. Drożdże rozpuścić z częścią cukru i łyżką mleka. Do ziemniaków dodajemy margarynę, drożdże, cukier, jajka, mąkę i ocet. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkujemy na grubość ok 2 cm i literatką wycinamy kółka. Zostawiamy jeszcze na ok 10 min. do wyrośnięcia. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Osaczamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Pączki można też wykrawać szklanką, na środek nakładać marmoladę i zlepiać jak tradycyjne pączki.
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1/2 kg mąki
2 jajka
1/4 szkl cukru
1/4 margaryny w temp pokojowej
1 łyżka octu
5 dag drożdży
olej do głębokiego smażenia
cukier puder
Ziemniaki zmielić. Drożdże rozpuścić z częścią cukru i łyżką mleka. Do ziemniaków dodajemy margarynę, drożdże, cukier, jajka, mąkę i ocet. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkujemy na grubość ok 2 cm i literatką wycinamy kółka. Zostawiamy jeszcze na ok 10 min. do wyrośnięcia. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Osaczamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Pączki można też wykrawać szklanką, na środek nakładać marmoladę i zlepiać jak tradycyjne pączki.
czwartek, 20 lutego 2014
Sałatka makaronowa z selerem, orzechami i winogronem
Dzisiaj wyszukałam dla Was wśród starych przepisów tę sałatkę. Jest zdrowa, kolorowa i, co tu dużo mówić, po prostu pyszna.
1/2 szkl makaronu kolanka
3 łodygi selera naciowego
kilka winogron czerwonych
garść siekanych orzechów włoskich
garść rodzynek
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Winogrona i seler umyć. Seler pokroić w cienkie plasterki a winogrona na połówki. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce.
1/2 szkl makaronu kolanka
3 łodygi selera naciowego
kilka winogron czerwonych
garść siekanych orzechów włoskich
garść rodzynek
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Winogrona i seler umyć. Seler pokroić w cienkie plasterki a winogrona na połówki. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce.
środa, 19 lutego 2014
Płatki ryżowe z pomarańczami
Lubicie śniadania na słodko i na ciepło? Jeśli tak to mam dla Was coś pysznego. Oczywiście tak przygotowane płatki będą też świetnie nadawały się na słodki podwieczorek. Dodatkowo przyprawa do dań słodkich KAMIS, która zawiera skórkę cytrynową, kardamon, cynamon i miętę, nadaje daniu wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Polecam :)
1 szkl mleka
1 szkl płatków ryżowych błyskawicznych
1 łyżeczka miodu
1 pomarańcza
przyprawa do dań słodkich w młynku
Mleko zagotować. Do gotującego się wsypać płatki błyskawiczne i cały czas mieszając podgrzewać kilka minut. Doprawić miodem i przyprawą. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Pomarańczę wyszorować, zetrzeć skórkę, obrać i wyfiletować. Duże cząstki pomarańczy wymieszać z płatkami ryżowymi, przełożyć do miseczki lub dużej filiżanki. Gotowe danie posypać startą skórką i udekorować listkami melisy lub mięty.
1 szkl mleka
1 szkl płatków ryżowych błyskawicznych
1 łyżeczka miodu
1 pomarańcza
przyprawa do dań słodkich w młynku
Mleko zagotować. Do gotującego się wsypać płatki błyskawiczne i cały czas mieszając podgrzewać kilka minut. Doprawić miodem i przyprawą. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Pomarańczę wyszorować, zetrzeć skórkę, obrać i wyfiletować. Duże cząstki pomarańczy wymieszać z płatkami ryżowymi, przełożyć do miseczki lub dużej filiżanki. Gotowe danie posypać startą skórką i udekorować listkami melisy lub mięty.
wtorek, 18 lutego 2014
Spaghetti czosnkowe z salami
Dzisiaj zostałam w domu sama i nie za bardzo chciało mi się gotować. Zrobiłam więc coś na szybko. Nie spodziewałam się, że tak banalne danie z kilku składników może być takie dobre :) Dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Na pewno przyda Wam się kiedy nie będziecie mieli czasu na stanie w kuchni przy garach ;)
To danie polecam tym, którzy lubią ostre smaki :)
Dla 2 osób:
garść makaronu spaghetti
10 plastrów salami paprykowego
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek natki pietruszki
Przyprawy:
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS
ognista mieszanka przypraw w młynku KAMIS
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone salami. Doprawić przyprawami. Przesmażyć kilka minut. Makaron odcedzić i wymieszać z przesmażonym czosnkiem i salami oraz posiekaną natką. Można posypać startym ostrym serem.
To danie polecam tym, którzy lubią ostre smaki :)
Dla 2 osób:
garść makaronu spaghetti
10 plastrów salami paprykowego
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek natki pietruszki
Przyprawy:
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS
ognista mieszanka przypraw w młynku KAMIS
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone salami. Doprawić przyprawami. Przesmażyć kilka minut. Makaron odcedzić i wymieszać z przesmażonym czosnkiem i salami oraz posiekaną natką. Można posypać startym ostrym serem.
poniedziałek, 17 lutego 2014
Pieczeń z mięsa mielonego z warzywami
Ten przepis pochodzi sprzed kilku miesięcy, zanim zaczęłam prowadzić bloga. Ta pieczeń to był strzał w dziesiątkę. Nie dosyć, że ładnie się prezentuje, dzięki czemu można z powodzeniem przygotować ją na rodzinne spotkanie, to jeszcze wspaniale smakuje. Polecam ją każdemu :) Mojej rodzince bardzo smakowała.
70 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 op. mrożonki marchew+groszek
2 laski kabanosa wieprzowego
2 jajka
bułka
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz
papryka słodka
papryka ostra
majeranek
tymianek
2 łyżki musztardy
Bułkę namoczyć w wodzie, lekko odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, bułkę, jajka, zmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną cebulę i przyprawić do smaku (oprócz majonezu). Wyrobić na gładką masę.
Ugotować marchew z groszkiem, odcedzić i przestudzić. 1/2 dodać do masy mięsnej i wymieszać. Keksówkę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć 1/2 masy, ułożyć kabanosy i na nie resztę masy. Wyrównać i posmarować majonezem. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu odstawić na ok 15 minut. Pokroić w grube plastry i ułożyć na dużym talerzu.
Resztę warzyw przelać wrzątkiem i ułożyć na talerzu obok mięsa.
Podawać z ziemniaczkami.
70 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 op. mrożonki marchew+groszek
2 laski kabanosa wieprzowego
2 jajka
bułka
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz
papryka słodka
papryka ostra
majeranek
tymianek
2 łyżki musztardy
Bułkę namoczyć w wodzie, lekko odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, bułkę, jajka, zmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną cebulę i przyprawić do smaku (oprócz majonezu). Wyrobić na gładką masę.
Ugotować marchew z groszkiem, odcedzić i przestudzić. 1/2 dodać do masy mięsnej i wymieszać. Keksówkę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć 1/2 masy, ułożyć kabanosy i na nie resztę masy. Wyrównać i posmarować majonezem. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu odstawić na ok 15 minut. Pokroić w grube plastry i ułożyć na dużym talerzu.
Resztę warzyw przelać wrzątkiem i ułożyć na talerzu obok mięsa.
Podawać z ziemniaczkami.
niedziela, 16 lutego 2014
Tulipan z brzoskwiniami
Popołudniową porą chciałabym się z Wami podzielić przepisem na to pyszne ciasto. Będzie idealne do kawki. Zwykły przepis na babkę Tulipan mojej mamy zmieniłam i dodałam śmietankę z galaretką oraz brzoskwinie. Wyszło wspaniałe i pyszne ciasto. Palce lizać :) Wszyscy domownicy i goście się nim zajadali. Ciasto szybko zniknęło do ostatniego okruszka :)
Przepis został opublikowany w Chwili dla Ciebie w czerwcu 2015r :)
Ciasto:
2,5 szkl mąki
2 szkl cukru
7 jajek
1,5 kostki margaryny
8 łyżek oleju
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl maku
kisiel cytrynowy
kisiel wiśniowy
Masa:
1/2l śmietanki 30%
galaretka wiśniowa
2 łyżki cukru pudru
2/3 puszki brzoskwiń
Dekoracja:
galaretka wiśniowa
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka a następnie na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z ciastem. Podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao, do kolejnych mak, kisiel cytrynowy i wiśniowy. Blaszkę (21x21cm) posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto nakładać na przemian a następnie widelcem przemieszać. Piec w 170 stopniach do tzw suchego patyczka, ostudzić. 1 galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.
Masa: Galaretkę rozpuścić w szkl gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem dodać płynną galaretkę, wymieszać. Ok 1 szkl masy odłożyć. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę i wymieszać z resztą masy. Ciasto przekroić na pół, nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Wylać masę z brzoskwiniami, nałożyć drugą warstwę ciasta i posmarować odłożoną masą. Zastygniętą galaretkę drobniutko pokroić i wyłożyć na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.
Przepis został opublikowany w Chwili dla Ciebie w czerwcu 2015r :)
Ciasto:
2,5 szkl mąki
2 szkl cukru
7 jajek
1,5 kostki margaryny
8 łyżek oleju
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl maku
kisiel cytrynowy
kisiel wiśniowy
Masa:
1/2l śmietanki 30%
galaretka wiśniowa
2 łyżki cukru pudru
2/3 puszki brzoskwiń
Dekoracja:
galaretka wiśniowa
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka a następnie na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z ciastem. Podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao, do kolejnych mak, kisiel cytrynowy i wiśniowy. Blaszkę (21x21cm) posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto nakładać na przemian a następnie widelcem przemieszać. Piec w 170 stopniach do tzw suchego patyczka, ostudzić. 1 galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia.
Masa: Galaretkę rozpuścić w szkl gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem dodać płynną galaretkę, wymieszać. Ok 1 szkl masy odłożyć. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę i wymieszać z resztą masy. Ciasto przekroić na pół, nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Wylać masę z brzoskwiniami, nałożyć drugą warstwę ciasta i posmarować odłożoną masą. Zastygniętą galaretkę drobniutko pokroić i wyłożyć na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.
Sałatka z tortellini
Dzisiaj mam dla Was całkiem łatwą, szybką i pyszną sałatkę. Uwielbiam tortellini więc postanowiłam zrobić z tymi małymi pierożkami coś pysznego. Tak powstała ta oto sałatka, którą z powodzeniem możecie przygotować na rodzinne przyjęcie jak również na kolację. Dzięki przyprawie KAMIS z płatkami kwiatów nagietka i lawendy, sałatka nabiera wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku. Polecam :)
1 op. tortellini z mięsem
20 dag szynki
1/2 słoika papryki konserwowej
2/3 puszki kukurydzy
1/2 słoika ogórków kiszonych
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 słoiczka majonezu
sól, pieprz
przyprawa ziołowa do sałatek z płatkami nagietka i lawendy KAMIS
Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Szynkę, paprykę, ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Szczypiorek posiekać, część odłożyć do dekoracji i posypania sałatki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku i wymieszać z majonezem. Odstawić na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.
1 op. tortellini z mięsem
20 dag szynki
1/2 słoika papryki konserwowej
2/3 puszki kukurydzy
1/2 słoika ogórków kiszonych
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 słoiczka majonezu
sól, pieprz
przyprawa ziołowa do sałatek z płatkami nagietka i lawendy KAMIS
Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Szynkę, paprykę, ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Szczypiorek posiekać, część odłożyć do dekoracji i posypania sałatki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, doprawić do smaku i wymieszać z majonezem. Odstawić na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.
czwartek, 13 lutego 2014
Czekoladki kokosowe
Te czekoladki są niezwykle łatwe do zrobienia nawet dla początkujących. Wystarczy roztopić czekoladę, wymieszać z wiórkami kokosowymi i już mamy gotowe, własnoręcznie wykonane pralinki dla ukochanej osoby. Zdążycie jeszcze je przygotować przed jutrzejszymi Walentynkami :)
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka różowych cukiereczków-posypki
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać z wiórkami. 1/2 wylać do silikonowych foremek w kształcie serduszek. Do pozostałej czekolady dodałam cukiereczki i również wylałam do foremek. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka różowych cukiereczków-posypki
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać z wiórkami. 1/2 wylać do silikonowych foremek w kształcie serduszek. Do pozostałej czekolady dodałam cukiereczki i również wylałam do foremek. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Walentynkowa Panna Cotta
Jutro dla wielu z Was będzie wyjątkowy dzień. Pewnie zastanawiacie się co pysznego przygotować dla ukochanej osoby z okazji Walentynek. Wiadomo: przez żołądek do serca :) Jeszcze zdążycie przygotować ten pyszny deserek, który ja zrobiłam rok temu ale chciałabym się nim z Wami dzisiaj podzielić.
330ml śmietanki 30%
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnego mleka
Sos malinowy:
0,5l garnuszek malin (u mnie mrożone)
1 łyżka cukru pudru
Śmietankę podgrzewać z cukrami do zawrzenia i rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie zalać żelatynę zimnym mlekiem, wymieszać i zostawić na kilka minut do napęcznienia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć ściągnąć ją z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Lekko ostudzić i rozlać do foremek lub filiżanek lekko natłuszczonych olejem. Odstawić do lodówki do stężenia.
Sos malinowy: 6 malin odkładamy do dekoracji. Resztę wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Ja miałam mrożone maliny więc potrwało to troszkę dłużej. Maliny przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Studzimy. Zastygniętą pannę cottę wykładamy na talerz. Na serduszku układamy maliny i polewamy sosem malinowym.
330ml śmietanki 30%
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnego mleka
Sos malinowy:
0,5l garnuszek malin (u mnie mrożone)
1 łyżka cukru pudru
Śmietankę podgrzewać z cukrami do zawrzenia i rozpuszczenia się cukru. W międzyczasie zalać żelatynę zimnym mlekiem, wymieszać i zostawić na kilka minut do napęcznienia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć ściągnąć ją z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Lekko ostudzić i rozlać do foremek lub filiżanek lekko natłuszczonych olejem. Odstawić do lodówki do stężenia.
Sos malinowy: 6 malin odkładamy do dekoracji. Resztę wsypujemy do garnuszka, dodajemy cukier i kilka minut podgrzewamy. Ja miałam mrożone maliny więc potrwało to troszkę dłużej. Maliny przecieramy przez sitko aby pozbyć się ziarenek. Studzimy. Zastygniętą pannę cottę wykładamy na talerz. Na serduszku układamy maliny i polewamy sosem malinowym.
sobota, 8 lutego 2014
Babeczki z sercem
Walentynki tuż, tuż. Chciałabym podzielić się z Wami kolejną propozycją na pyszny deser, który możecie przygotować z myślą o ukochanej osobie. Wcale nie jest trudny do wykonania i na pewno sprawi radość bliskiej osobie.
Ciasto:
1,25 szkl mąki
3 jajka
1 szkl cukru
0,75 kostki margaryny
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
masło+ mąka do foremek
Masa:
2/3 kostki masła
1/2 szkl cukru pudru
aromat migdałowy
czerwony barwnik spożywczy
cukier puder do posypania babeczek
Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem. Następnie, cały czas ucierając, dodawać po 1 żółtku. Do masy na zmianę dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej z aromatem. Kilka foremek (ilość zależy od wielkości) posmarować masłem i posypać mąką. Wlać ciasto do 2/3 wysokości. Upiec babeczki- ok 20 min w 180st. Ostudzić.
Masa: Masło utrzeć z cukrem pudrem, barwnikiem i aromatem na puch. Babeczkom odciąć czapeczki. Wyciąć małe serduszka. babeczki posmarować cienką warstwą kremu i nakryć czapeczkami obficie obsypanymi cukrem pudrem. Środki serduszek wypełnić pozostałą masą.
Ciasto:
1,25 szkl mąki
3 jajka
1 szkl cukru
0,75 kostki margaryny
4 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
masło+ mąka do foremek
Masa:
2/3 kostki masła
1/2 szkl cukru pudru
aromat migdałowy
czerwony barwnik spożywczy
cukier puder do posypania babeczek
Ciasto: margarynę utrzeć z cukrem. Następnie, cały czas ucierając, dodawać po 1 żółtku. Do masy na zmianę dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej z aromatem. Kilka foremek (ilość zależy od wielkości) posmarować masłem i posypać mąką. Wlać ciasto do 2/3 wysokości. Upiec babeczki- ok 20 min w 180st. Ostudzić.
Masa: Masło utrzeć z cukrem pudrem, barwnikiem i aromatem na puch. Babeczkom odciąć czapeczki. Wyciąć małe serduszka. babeczki posmarować cienką warstwą kremu i nakryć czapeczkami obficie obsypanymi cukrem pudrem. Środki serduszek wypełnić pozostałą masą.
czwartek, 6 lutego 2014
Kapuściany garnek
Propozycja na pikantne i sycące danie jednogarnkowe. Dzięki ostrym przyprawom danie to znakomicie nas rozgrzeje. Ja bardzo często je gotuję bo rodzinka je uwielbia. Jestem pewna, że ten przepis znajdzie również wielu fanów wśród Was.
1/2 główki kapusty
2 laski kiełbasy śląskiej
cebula
2 ząbki czosnku
papryka czerwona
3-4 ziemniaki
1 łyżeczka papryki słodkiej
ognista mieszanka przypraw Kamis
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
2 liście laurowe Kamis
kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis
sól, pieprz
Kiełbasę grubo pokroić i podsmażyć w dużym garnku. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dorzucić posiekany drobno czosnek i podsmażać jeszcze chwilkę. Do garnka wrzucić drobno poszatkowaną kapustę, pokrojoną paprykę, ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlać ok 1l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, paprykę słodką, sól, pieprz. Całość wymieszać i dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając. Na ok 15 minut przed końcem gotowania dodaję suszone pomidory i ognista mieszankę przypraw Kamis. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
1/2 główki kapusty
2 laski kiełbasy śląskiej
cebula
2 ząbki czosnku
papryka czerwona
3-4 ziemniaki
1 łyżeczka papryki słodkiej
ognista mieszanka przypraw Kamis
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
2 liście laurowe Kamis
kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis
sól, pieprz
Kiełbasę grubo pokroić i podsmażyć w dużym garnku. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dorzucić posiekany drobno czosnek i podsmażać jeszcze chwilkę. Do garnka wrzucić drobno poszatkowaną kapustę, pokrojoną paprykę, ziemniaki pokrojone w kostkę. Wlać ok 1l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, paprykę słodką, sól, pieprz. Całość wymieszać i dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając. Na ok 15 minut przed końcem gotowania dodaję suszone pomidory i ognista mieszankę przypraw Kamis. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Deser walentynkowy
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Część z Was na pewno obchodzi ten dzień w szczególny sposób. A co za tym idzie szukacie zapewne jakiś inspiracji. Mam nadzieję, że moja propozycja Wam się spodoba :) Taki deserek możecie zrobić nawet bez okazji i na pewno sprawi wiele radości ukochanej osobie. Jest nieskomplikowany, elegancki i po prostu pyszny :)
400ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
1 śmietanfix
1 czerwona galaretka
1 łyżeczka żelatyny
listki melisy lub mięty do dekoracji
Galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Zagotować szklankę wody, rozpuścić w niej galaretkę i żelatynę. Odstawić do ostygnięcia. Silikonowe foremki natłuścić olejem i wlać galaretkę. Resztę wylać do niewielkiego płaskiego naczynia aby miała ok 1/2cm wysokości. Odstawić do lodówki do stężenia. Foremką wyciąć serduszka z galaretki i przykleić je do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina. Galaretki w foremce silikonowej delikatnie podważyć nożykiem i wyjąć. Śmietankę ubić z cukrami i śmietanfiksem na sztywno, wypełnić kieliszki. Udekorować małymi galaretkowymi serduszkami i listkami melisy lub mięty.
400ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
1 śmietanfix
1 czerwona galaretka
1 łyżeczka żelatyny
listki melisy lub mięty do dekoracji
Galaretkę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Zagotować szklankę wody, rozpuścić w niej galaretkę i żelatynę. Odstawić do ostygnięcia. Silikonowe foremki natłuścić olejem i wlać galaretkę. Resztę wylać do niewielkiego płaskiego naczynia aby miała ok 1/2cm wysokości. Odstawić do lodówki do stężenia. Foremką wyciąć serduszka z galaretki i przykleić je do wewnętrznej ścianki kieliszków do wina. Galaretki w foremce silikonowej delikatnie podważyć nożykiem i wyjąć. Śmietankę ubić z cukrami i śmietanfiksem na sztywno, wypełnić kieliszki. Udekorować małymi galaretkowymi serduszkami i listkami melisy lub mięty.
niedziela, 2 lutego 2014
Piwoszki
Był obiad więc pora na deser. A na deser u mnie dzisiaj takie pyszne ciasteczka. Przepis znalazłam w książce Ewy Wachowicz "Ulubione". Ciasto na bazie piwa jest niezwykle kruche i smaczne. Co ważne, piwo wcale nie jest wyczuwalne w smaku i podczas pieczenia ulatniają się z niego procenty więc spokojnie mogą się nimi zajadać małe dzieci :) Moja córeczka wcinała jeszcze ciepłe :) Polecam je bo są bardzo łatwe do zrobienia, a w połączeniu z marmoladą różaną po prostu obłędne w smaku :) Część ciasteczek zrobiłam w formie rogalików a część w formie kopert. Teraz wystarczy je tylko obficie posypać cukrem pudrem i zrobić sobie pyszną kawę lub herbatę i delektować się ich smakiem. Na jednym na pewno się nie skończy.... ;)
4,5 szkl mąki
500g masła lub margaryny
1 szkl piwa jasnego
jajko
ok 400-500g marmolady
cukier puder
Do miski przesypać mąkę. Dodać margarynę lub masło i dobrze posiekać. Następnie wlać szklankę piwa i dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Podzielić na 2-3 części i każdą rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy. Radełkiem wyciąć kwadraty, na środek każdego nakładać marmoladę i każdy róg zlepiać do środka. Można również wycinać trójkąty i zwijać rogaliki.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok 20 minut w 190 stopniach. Po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.
4,5 szkl mąki
500g masła lub margaryny
1 szkl piwa jasnego
jajko
ok 400-500g marmolady
cukier puder
Do miski przesypać mąkę. Dodać margarynę lub masło i dobrze posiekać. Następnie wlać szklankę piwa i dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Podzielić na 2-3 części i każdą rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy. Radełkiem wyciąć kwadraty, na środek każdego nakładać marmoladę i każdy róg zlepiać do środka. Można również wycinać trójkąty i zwijać rogaliki.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok 20 minut w 190 stopniach. Po ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Ogniste udka z surówką na obiad
Od czasu do czasu lubię ugotować coś zwykłego, nieskomplikowanego a jednocześnie smacznego. Coś co cała rodzina zje z wielkim smakiem ;) Dzisiaj nie chciało mi się kombinować przy obiedzie więc upiekłam udka z kurczaka z ognistą przyprawą w młynku Kamis. Wyszły pyszne, chrupiące i bardzo ostre :) takie jak lubię. Do tego ziemniaczki i surówka, taki niedzielny obiadek ;)
4 udka z kurczaka
ognista mieszanka przypraw w młynku Kamisa
przyprawa do kurczaka w młynku Kamis
pieprz czarny
sól
Udka umyć, osuszyć i obficie oprószyć przyprawami. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Aby skórka była bardziej chrupiąca na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw.
Surówka:
kapusta pekińska
duża marchewka
2 łyżki majonezu
sól morska prowansalska w młynku Kamis
pieprz
Kapustę posiekać. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Warzywa przyprawić do smaku, wymieszać z majonezem i odstawić na ok pół godziny aby smaki się przegryzły.
Kurczaka i surówkę podaję z gotowanymi ziemniaczkami.
4 udka z kurczaka
ognista mieszanka przypraw w młynku Kamisa
przyprawa do kurczaka w młynku Kamis
pieprz czarny
sól
Udka umyć, osuszyć i obficie oprószyć przyprawami. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Aby skórka była bardziej chrupiąca na 10 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw.
Surówka:
kapusta pekińska
duża marchewka
2 łyżki majonezu
sól morska prowansalska w młynku Kamis
pieprz
Kapustę posiekać. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Warzywa przyprawić do smaku, wymieszać z majonezem i odstawić na ok pół godziny aby smaki się przegryzły.
Kurczaka i surówkę podaję z gotowanymi ziemniaczkami.
sobota, 1 lutego 2014
Owsianka z jabłkiem, orzechami i miodem
Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne, pożywne i mega zdrowe śniadanie, które doda nam sił na cały dzień. (a przynajmniej do obiadu ;)) Jutro niedziela więc jest czas na to aby usiąść z rodzinką do stołu i na spokojnie, bez pośpiechu zjeść coś dobrego a przy tym zdrowego.
Porcja dla 1 osoby:
5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
ok 1/4l mleka
jabłko
garść orzechów włoskich
1 łyżka miodu
szczypta soli
Mleko zagotować i zalać płatki owsiane (tyle aby uzyskać odpowiadająca nam gęstość owsianki). Dodać szczyptę soli i odstawić na kilka minut aby nasiąkły. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać wraz z orzechami do owsianki, wymieszać. Podawać polane miodem.
Porcja dla 1 osoby:
5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
ok 1/4l mleka
jabłko
garść orzechów włoskich
1 łyżka miodu
szczypta soli
Mleko zagotować i zalać płatki owsiane (tyle aby uzyskać odpowiadająca nam gęstość owsianki). Dodać szczyptę soli i odstawić na kilka minut aby nasiąkły. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać wraz z orzechami do owsianki, wymieszać. Podawać polane miodem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)