niedziela, 24 kwietnia 2016

"Pysznotka"

Pysznotka, Pychotka, Pani Walewska..... Wszystkie te nazwy określają jedno, bardzo pyszne ciasto. Nie wiem jak to się stało, że jeszcze go nie piekłam. Nadrabiam zaległości i Wam też polecam. Do niedzielnej kawy będzie idealne.




Ciasto:
300 g mąki pszennej Młynomag
100 g mąki krupczatki Młynomag 
200 g margaryny
160 g cukru + 80 g na piankę
4 jajka
200 g orzechów włoskich siekanych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka amoniaku
2 łyżki kwaśnej śmietany

Krem:
500 ml mleka
4 jajka
łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki domowego cukru waniliowego
200 g miękkiego masła
5 łyżek cukru pudru

słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki



Ciasto: Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki 21x32 cm. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać do momentu aż będzie szklista i lśniąca. Każdy placek posmarować powidłem i pianą z białek. Posypać posiekanymi orzechami. Obydwa placki piec ok 30-40 minut. można je upiec razem w termoobiegu lub osobno.

Krem: Mleko zagotować z cukrem. Całe jajka utrzeć z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać na gotujące się mleko, równocześnie energicznie mieszając trzepaczką. Ugotować budyń. Przykryć folia i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po łyżce przestudzonego budyniu.

Placki z bezą przełożyć kremem, odstawić na kilka godzin do lodówki.



sobota, 23 kwietnia 2016

Wiosenny bukiet sajgonek

Za oknem coraz cieplej, coraz chętniej ściągamy ciepłe okrycia a my panie chcemy jak zwykle zrzucić kilka kilogramów aby ładnie wyglądać przed latem ;)
Dlatego dzisiaj mam dla Was przepyszne, chrupiące, a co najważniejsze, zdrowe sajgonki ze świeżymi warzywami. W końcu od czegoś trzeba zacząć dietę ;)




4 płaty papieru ryżowego
mała marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 rzodkiewki
kawałek czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
op. kiełków rzodkiewki
2 łyżki prażonych nasion do sałatki (słonecznik, dynia, orzeszki piniowe)
kilka liści sałaty do dekoracji
słodki sos chili




Warzywa umyć, osuszyć, marchew obrać. Pokroić w cienkie słupki, rzodkiewki w półplasterki a cebulkę w piórka.
Do szerokiego płytkiego naczynia nalać letniej wody. Arkusze papieru ryżowego namaczać chwile w wodzie, następnie kłaść na lekko natłuszczonej olejem desce do krojenia. Przeciąć na 2 równe półkola. Na każde z nich układać pokrojone warzywa i kiełki. Zwinąć w ruloniki tak aby warzywa wystawały poza papier ryżowy.
A niedużej miseczce ułożyć liście sałaty i pionowo sajgonki. Całość posypać prażonymi nasionami. Podawać z sosem chiili.


środa, 20 kwietnia 2016

Płatki ryżowe zapiekane z jabłkami i migdałami

Uwielbiamy ryż zapiekany z jabłkami. Tym razem przygotowałam szybszą wersję tego deseru. Płatki ryżowe nie wymagają gotowania przed zapiekaniem i przygotowanie tego dania zajmuje naprawdę niewiele czasu. Polecam, zwłaszcza z gęstym jogurtem lub kleksem bitej śmietany :)



Porcelana Bogucice "Rajski Ogród"


260 g płatków ryżowych błyskawicznych Cenos
2 szkl mleka
4 duże jabłka
2-3 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki płatków migdałowych
przyprawa do szarlotki
cynamon



Do naczynia żaroodpornego (śr.ok 20cm) wsypać płatki ryżowe. Mleko zagotować, zalać płatki i posypać 1-2 łyżkami cukru. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na płatki ryżowe. Oprószyć cukrem, przyprawą do szarlotki i odrobiną cynamonu. Całość posypać płatkami migdałowymi. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać ok 20 minut.

wtorek, 19 kwietnia 2016

Pulpety w sosie koperkowym

Tym razem mam propozycję na szybki i smaczny obiad. Pulpeciki wyszły bardzo delikatne. 
Ja podałam je z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki. Pycha :)




Pulpety:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała kajzerka
jajko
sól, pieprz
łyżka majeranku
ząbek czosnku
2-3 łyżki bułki tartej

Ponadto:
mąka do obtoczenia pulpetów 
łyżka "jarzynki"

Sos:
pęczek posiekanego koperku
1 szkl mleka
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki maki pszennej
pieprz do smaku



Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko, majeranek, posiekany czosnek i tyle bułki tartej aby łatwo można formować pulpeciki. Masę wyrobić ręką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować nieduże mięsne kuleczki i obtaczać w mące.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem jarzynki. Wrzucić pulpety i gotować od momentu wypłynięcia kilka minut, w zależności od tego jak duże one są. Odcedzić.
Odlać 2/3 l wody z gotowania pulpetów do szerokiego rondla, zagotować. W szklance zimnego mleka rozbełtać mąkę i śmietanę, zahartować i zabielić sos, cały czas energicznie mieszając. Do sosu wsypać koperek i przełożyć pulpety. Całość podgrzewać razem kilka minut. Ewentualnie doprawić do smaku.

niedziela, 17 kwietnia 2016

Sernik kajmakowy

Ostatnio "chodził" za mną sernik. Ponieważ została mi puszka kajmaku pomyślałam, że upiekę sernik kajmakowy. Wzorowałam się na przepisie na sernik banoffee z książki "Moje wypieki i desery".
Sernik wyszedł wspaniały, a do tego kajmak i chrupiące płatki migdałów dopełniają całości.
Polecam z całego serca :)




Spód:
150 g ciasteczek digestive
50 g masła

Sernik:
(wszystkie składniki w temp. pokojowej)
600 g twarogu 3x zmielonego
250 g mascarpone
4 jajka
2/3 szkl cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
400 g kajmaku z puszki (u mnie orzechowy)

Dodatkowo:
1/3 szkl prażonych płatków migdałów




Spód: Ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć. Masło roztopić i wymieszać z ciastkami aby przypominały mokry piasek. Spód tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka, wyrównać powierzchnię i uklepać. Wstawić do lodówki.

Sernik: Jajka lekko ubić, dodać cukier i zmiksować. Cały czas miksując dodawać po łyżce mascarpone i zmielony twaróg. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Masę serową podzielić na 2 nierówne części. Do 1/3 sera dodać 200 g masy kajmakowej, zmiksować. Sernik kajmakowy wylać na spód z ciasteczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. Po włożeniu sernika temp. w piekarniku zmniejszyć do 150 stopni. Po 30 minutach sernik wyjąć i ostrożnie wyłożyć jasną masę serową, wyrównać wierzch. nadal piec w 150 st przez 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach. Następnie chłodzić całą noc w lodówce.

Na drugi dzień sernik przełożyć na talerz, posmarować resztą kajmaku i posypać płatkami migdałowymi.


piątek, 15 kwietnia 2016

Szarlotka królewska z bitą śmietaną

Uwielbiam takie lekkie ciasta do kawy. Delikatny biszkopt, kwaskowata galaretka a całość zwieńczona bitą śmietaną posypaną czekoladą. Mmmmmm..... czego chcieć więcej? No może filiżankę dobrej kawy ;)



Talerzyk "Rajski Ogród" Porcelana Bogucice


Biszkopt:
2 jajka
1/3 szkl domowego cukru waniliowego
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
cukier do smaku 

Bita śmietana:
500 ml śmietanki 30%
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru




Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Cały czas ucierając dodawać cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 15 minut w 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią i włożyć do niej biszkopt.

Masa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać ok 1/3 szkl wody i dusić ok 10 minut. do gorących jabłek wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. gdy zacznie tężeć wyłożyć na biszkopt. odstawić do całkowitego stężenia na kilka godzin do lodówki.

Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno. pod koniec ubijania dodać cukier i śmietan-fixy. Wyłożyć na zastygnięte jabłka. Posypać startą na tarce czekoladą.

Piekłam wspólnie z :

Asią - Jabłecznik z bitą śmietaną
Edytą - Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym
Iwoną - Jabłecznik z budyniową pianką
Magdaleną - Ciasto z jabłkami
Asią - Jabłecznik kwietniowy
Dorotą - Jabłecznik z patelni
Asią - Jabłecznik pełnoziarnisty
Beatą - Jabłecznik z pianką
Marzeną - Jabłecznik na zimno

środa, 13 kwietnia 2016

Torcik jogurtowo-jagodowy

Uwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się  przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale również o innej porze roku przyjemnie jest poczuć trochę lata i zaserwować sobie i rodzinie taki pyszny jagodowy torcik, który nie wymaga wiele czasu a tym bardziej umiejętności kulinarnych.
Kiedy jeszcze nie potrafiłam piec takie torciki na zimno były dla mnie zbawieniem gdy chciałam przygotować do kawy coś pysznego :)






1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
600 ml jogurtu naturalnego
2 szkl jagód (mogą być mrożone)
3 łyżki żelatyny
2 galaretki jagodowe lub owoce leśne
cukier puder do smaku

wiórki kokosowe i cukrowe serduszka do dekoracji





Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Jagody zmiksować z jogurtem. Jeśli używacie mrożonych jagód można je wcześniej trochę podgrzać w rondelku lub mikrofali albo wyjąć wcześniej aby się trochę rozmroziły. Odlać 2/3 szkl galaretki, resztę wlać do masy jogurtowej, wymieszać.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody, gdy napęcznieje podgrzać na małym ogniu i rozpuścić. Miksując masę jogurtową wlewać lekko ciepłą żelatynę. Masę dosłodzić do smaku wg uznania cukrem pudrem.

Jeśli jogurty, galaretka i jagody będą mocno schłodzone wtedy masa zacznie szybko tężeć. Lepiej aby te produkty były w temp. pokojowej, masę można później przed wylaniem na biszkopty lekko schłodzić w lodówce aby przyspieszyć jej tężenie.

Dno tortownicy (26cm) wyłożyć biszkoptami. Na początku łyżką wyłożyć część masy jagodowej, wstawić do lodówki aby stężała. W ten sposób unikniemy wypłynięcia biszkoptów. Wylać resztę masy jagodowej a gdy ta stężeje wylać odłożona wcześniej galaretkę. Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi i cukrowymi serduszkami.


Fasolka po bretońsku

Uwielbiam fasolkę chyba pod każdą postacią. Przez kilka ostatnich dni było tak chłodno i nieprzyjemnie, że postanowiłam ugotować właśnie takie rozgrzewające i sycące zarazem danie.
Lubicie?





350 g fasolki Piękny Jaś Tyczny Cenos
podwójne pętko kiełbasy toruńskiej
cebula
marchew
1/2 selera
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
łyżka przyprawy do dań z fasoli
łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki majeranku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka mąki
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
2 łyżki oleju




Fasolę opłukać, zalać 1,5 l wody i moczyć przez całą noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie , w której się moczyła.
Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w półplasterki i razem z posiekaną cebulą przesmażyć na oleju. Na 2 minuty pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek.
Po ok godzinie gotowania dodać do fasoli usmażoną kiełbasę, startą na tarce o dużych oczkach marchew i selera oraz przyprawy (oprócz majeranku). Gotować do czasu aż fasola będzie zupełnie miękka. 1/2 szkl zimnej wody wymieszać z koncentratem i mąką. Wlać pod koniec gotowania się fasolki, dodać majeranek i cukier, ewentualnie sól i pieprz do smaku, wymieszać. Gotować razem jeszcze ok 5 minut.
Można posypać przed podaniem natką pietruszki.


wtorek, 12 kwietnia 2016

Pstrąg łososiowy z sosem koperkowym

Tak przygotowana ryba będzie równie dobrze smakowała jako danie obiadowe lub jako przystawka na zimno. Polecam, smakuje rewelacyjnie :)




300 g pstrąga łososiowego
przyprawa do ryb w młynku do smaku
łyżka soku z limonki
świeżo zmielony pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia

Sos koperkowy:
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
odrobina soli i pieprzu do smaku




Rybę umyć i osuszyć. Pokroić na ok 4-5 pasków, usunąć ości. Skropić sokiem z limonki i oprószyć przyprawą do ryb oraz pieprzem. odstawić na pół godziny.

Sos: majonez wymieszać ze śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku. Odstawić w chłodne miejsce.

Na patelni rozgrzać olej ułożyć kawałki ryby skórą do spodu. Smażyć kilka minut z jednej a później z drugiej strony.

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Polędwica wieprzowa w sosie chrzanowym

Dzisiaj mam dla Was propozycję na prosty, pyszny i szybki obiad. Polędwiczka świetnie smakuje podana z ziemniaczkami i surówką. Polecam :)





polędwica wieprzowa ok 700g
łyżka przyprawy staropolskiej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz

Sos:
łyżka śmietany
łyżka startego chrzanu ze słoiczka
łyżka mąki




Polędwicę dzień wcześniej umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawami: sól, pieprz, przyprawa staropolska, czosnek i papryka. Wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień włożyć do rękawa do pieczenia, wlać ok 1/3 szkl wody i piec 45 minut w 180 stopniach. Wyjąć i zlać wytworzony płyn do rondelka, zagotować. W szklance wymieszać dokładnie śmietanę, chrzan i mąkę. Dolać 3 łyżki gorącego płynu z polędwiczki i dokładnie wymieszać, zabielić sos. Gotować na małym ogniu, mieszając aż trochę zgęstnieje.

sobota, 9 kwietnia 2016

Ciasteczka owsiane migdałowe

Zakochałam się w nich :) Są obłędnie pachnące, miękkie a jednocześnie chrupiące od kawałków migdałów i słonecznika. Rozeszły się w niecałe 2 dni...
Uważajcie! uzależniają ;)





200  miękkiego masła lub margaryny
1/3 szkl domowego cukru waniliowego
1/4 szkl cukru brązowego
2 jajka
1 szkl mąki graham Młynomag
2 łyżki maki pszennej luksusowej Młynomag
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos
1/2 szkl siekanych migdałów
1/3 szkl łuskanego słonecznika





Masło i cukier waniliowy utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać cukier brązowy, jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy składniki się połączą dodać płatki owsiane, migdały i słonecznik oraz szczyptę soli. Wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć dłonią i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka trochę urosną więc należy zachować większą odległość aby się nie posklejały podczas pieczenia.
Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.


piątek, 8 kwietnia 2016

Kruche rogaliki z budyniem

Budyń i kruche ciasto to dla mnie połączenie idealne. Dlatego też powstały te rogaliki. Są pyszne, pachnące wanilią, po prostu idealne dz filiżanką herbaty lub kawy. Koniecznie wypróbujcie.






Ciasto kruche:
250g mąki pszennej luksusowej Młynomag
200g mąki krupczatki Młynomag
200 g zimnej margaryny
100 g cukru pudru
2 jajka

Budyń:
300 ml mleka
4 łyżki domowego cukru waniliowego
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej luksusowej Młynomag
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Filiżanka "Diament Gold" Porcelana Bogucice


Budyń: żółtka dokładnie wymieszać rózgą z cukrem i obiema mąkami. Mleko doprowadzić do wrzenia, gorące wlewać cieniutkim strumieniem do żółtek, szybko mieszać aby nie powstały grudki. Wstawić ponownie na gaz i cały czas mieszając podgrzewać ok 2 min. do zgęstnienia. Przykryć folia i wystudzić.

Ciasto: Obie mąki, cukier i margarynę dokładnie posiekać. Dodać jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę kwaśnej śmietany lub podsypać mąką. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Ciasto podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować na okrąg (aby rogaliki były równe odcinam sobie koło od dużego talerza). Każde koło podzielić na 8 części. Z szerszej strony kłaść łyżeczkę budyniu, zwijać rogaliki. końce zlepić aby budyń nie wypłynął podczas pieczenia.

Rogaliki piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.




środa, 6 kwietnia 2016

Krokiety ziemniaczane z pieczarkami

Moja mama nigdy nie wyrzucała ziemniaków jeśli zostały jej z obiadu. Na drugi dzień robiła z nich kopytka lub smażyła pyszne kotleciki ziemniaczane. Ja tym razem z ciasta na kotleciki zrobiłam krokiety z farszem z pieczarek i żółtego sera. Wyszły pyszne i sycące. Rodzinka się nimi zajadała aż uszy się trzęsły ;)

Krokiety podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice.



Na 5 dużych krokietów:
Ciasto ziemniaczane:
700 g ugotowanych ziemniaków
jajko
czubata łyżka maki pszennej
czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Farsz:
300 g pieczarek
mała cebula
2 plastry żółtego sera
sól, pieprz do smaku

bułka tarta do panierki
olej do smażenia




Farsz: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Wszystko smażyć na łyżce oleju do czasu aż płyn wyparuje. Przyprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Plasterki sera pokroić w drobna kosteczkę, wymieszać z pieczarkami.

Masa ziemniaczana: Ugotowane ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę. Dodać jajko i obie mąki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Masę ziemniaczana podzielić na 5 części, rozpłaszczyć na dłoni i nakładać farsz. Zlepić i uformować podłużne krokieciki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Podawać z surówką lub ulubionym sosem.


wtorek, 5 kwietnia 2016

Kurczak z rosołu w chrupiącej panierce

Udka z rosołu wcale nie muszą być nudne. My bardzo lubimy takie z chrupiącą skórką więc tym razem postanowiłam je przygotować właśnie w ten sposób. Wyszły pyszne, polecam :)

Obiad podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice.






3 ugotowane udka z rosołu

Panierka: 
szkl bułki tartej
2 jajka
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
odrobina pieprzu

olej rzepakowy do smażenia




Przygotować panierkę. W jednej miseczce rozbełtać jajka z papryką i pieprzem. Do drugiej przesypać mąkę, do trzeciej bułkę tartą. Udka po wyjęciu z rosołu dobrze odsączyć. Panierować najpierw z mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni dobrze rozgrzać olej, smażyć udka z obu stron na złotobrązowy kolor. Podawać np. z ziemniaczkami i miksem sałat, posypane szczypiorkiem.

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Zielony koktajl owocowo-warzywny

Nie wiem jak Wy ale ja bardzo lubię takie zdrowe koktajle. Tym razem przygotowałam sobie taki orzeźwiający koktajl z ogórka, natki pietruszki, i banana. Mmmmmm.... pycha :)




1 banan
1/2 ogórka szklarniowego
1/2 pęczka natki pietruszki
1 gruszka
1/2 szkl wody mineralnej



Warzywa i owoce umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do kielicha miksera i zmiksować dokładnie na gładki koktajl. Wypić zaraz po przygotowaniu.


niedziela, 3 kwietnia 2016

Sernik krakowski z bakaliami

 Sernik jest bardzo smaczny, na kruchym spodzie, najeżony sporą ilością bakalii, czyli właśnie tak jak lubimy. Polecam, jest idealny do kawy.




Ciasto kruche:
100 g mąki pszennej Młynomag
150 g mąki krupczatki Młynomag 
125 g cukru pudru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
125 g zimnej margaryny
jajko

Masa serowa:
1 kg twarogu 3x zmielonego
8 jaj
100 g miękkiego masła
250 g cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek i kolorowej skórki kandyzowanej

Lukier:
2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
odrobina wody
kolorowa posypka



Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 15 minut. Lekko przestudzić.

Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrami na puch. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, na koniec po 1 łyżce twarogu. Ucierać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i bakalie. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.  Wylać na podpieczony spód.
Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w długie, cienkie paseczki. Ułożyć na serniku kratkę.
Sernik piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Studzić w uchylonym piekarniku.
Całkowicie przestudzony sernik polać lukrem.


Szynka peklowana czosnkowa

Nie ma to jak domowa szynka na kanapkę. Tym razem przygotowałam szynkę w zalewie z dużą ilością czosnku. Jeśli lubicie czosnek to polecam z całego serca. Jeśli nie to też polecam... z mniejszą ilością czosnku ;)
Szynka wyszła przepyszna, różowiutka, krucha i delikatna. Nigdy takiej nie kupicie w sklepie. 






szynka kulka 1,7 kg

Zalewa:
2,5 l wody
120 g soli peklowej (Galeo)
łyżeczka cukru
5 ziaren jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
5 ziaren czarnego pieprzu
6 ząbków czosnku

Marynata:
2 łyżki oleju
łyżka słodkiej papryki
łyżka majeranku
płaska łyżeczka czosnku granulowanego

Ponadto:
strzykawka
igła
duży garnek




Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wodę zagotować ze wszystkimi składnikami zalewy, ostudzić. Napełnić strzykawkę (8ml) i nakłuwając mięso w kilku miejscach, z każdej strony wstrzyknąć roztwór. Mięso przełożyć do zalewy tak aby całkowicie była przykryta wodą. Następnie naczynie przykryć i odstawić do lodówki na 7 dni. Mięso przewracać 2 razy dziennie.
Dzień przed pieczeniem wyjąć szynkę i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć dokładnie mięso. Owinąć ciasno sznurkiem aby szynka zachowała ładny kształt podczas pieczenia. Odstawić do lodówki. Na drugi dzień mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy pół szklanki wody i pieczemy 2 godziny. Na 15 minut pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw aby mięso się ładnie przyrumieniło. Studzimy.