Pyszny piernik herbaciany z powidłami śliwkowymi to obowiązkowy wypiek świąteczny. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Jest wilgotny, po prostu rewelacyjny :)
Ciasto na piernik:
3 szkl mąki
1 szkl płynnego miodu
1 szkl oleju
1 szkl mocnej herbaty
4 jajka
2 łyżeczki sody
op. przyprawy do piernika
1 szkl cukru
1 szkl siekanych orzechów włoskich
słoik powideł śliwkowych
polewa kakaowa
Piernik: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Na koniec dodać orzechy. Podzielić na 3 części i upiec trzy placki (w blaszce 20x30 cm) w temperaturze 160 stopni przez ok 30 minut. Placki ostudzić, skropić mocną herbatą i przełożyć powidłami. Piernik polać polewą, można posypać orzechami i odstawić do zastygnięcia.