Niedawno dostałam od Cenos nowe produkty do przetestowania, między innymi płatki orkiszowe pełnoziarniste. Postanowiłam je dodać do tych oto wytrawnych babeczek.
Są one nie tylko pyszne i zdrowe ale również sycące. Doskonałe na leniwe śniadanie lub też lunch do pracy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ale na zimno też są super.
Składniki suche:
1 szkl mąki pszennej
1/4 szkl płatków orkiszowych Cenos
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
Składniki mokre:
1/2 szkl jogurtu naturalnego
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki oleju
Dodatki:
100g bekonu parzonego
1 dymka ze szczypiorkiem
100 g startego żółtego sera
4 jajka
łyżka oleju do posmarowania babeczek
1 szkl mąki pszennej
1/4 szkl płatków orkiszowych Cenos
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
Składniki mokre:
1/2 szkl jogurtu naturalnego
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki oleju
Dodatki:
100g bekonu parzonego
1 dymka ze szczypiorkiem
100 g startego żółtego sera
4 jajka
łyżka oleju do posmarowania babeczek
Bekon pokroić w małą kosteczkę, wytopić na suchej patelni. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Dymkę ze szczypiorem posiekać. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć wszystko za pomocą łyżki. Dodać bekon, dymkę i ser. Wymieszać.
4 kokilki natłuścić olejem lub margaryną. Nałożyć po łyżce ciasta, zrobić wgłębienie. Ostrożnie wbić po 1 jajku. Nałożyć ciasto prawie po brzegi. Lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Podawać 5-10 minut po wyjęciu z piekarnika. Podawać z ulubionym sosem jogurtowym lub z kiełkami.