Puszyste, mięciutkie, pachnące cynamonem i obsypane maślaną kruszonką... Idealne drożdżówki nie tylko do kawy ale również na piknik czy wycieczkę za miasto :)
Ciasto drożdżowe:
Puszyste, mięciutkie, pachnące cynamonem i obsypane maślaną kruszonką... Idealne drożdżówki nie tylko do kawy ale również na piknik czy wycieczkę za miasto :)
Fantastyczne placuszki, które świetnie nadają się na słodki podwieczorek lub drugie danie. Jestem pewna, że pokochają je i duże i małe łakomczuchy ;)
2 szkl mleka
3/4 szkl ryżu
2 jajka
czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 łodygi rabarbaru
Mleko zagotować ze szczyptą soli. Ugotować na nim ryż, ciągle mieszając aby nie przywarł do dna. Gdy ryż będzie rozgotowany, odstawić do lekkiego przestudzenia. Do ryżu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka, całość dokładnie połączyć. Dodać pianę ubitą z białek, wymieszać. Na koniec dodać pokrojony w kostkę rabarbar. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.
Z tych proporcji wychodzi ok 10 placuszków.
Przepyszna i kolorowa sałatka, która świetnie sprawdzi się podczas spotkań przy grillu.
opakowanie tortellini
250 g sera typu feta
kilkanaście pomidorków koktajlowych
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
mała czerwona cebulka
1/2 ogórka szklarniowego
70 g oliwek zielonych lub czarnych
1/2 pęczka szczypiorku
op. sosu greckiego
3 łyżki oliwy
Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Warzywa umyć, osuszyć. Paprykę, cebulkę, szczypiorek drobno pokroić. Ogórka pokroić w nieduże słupki, oliwki i pomidorki na połówki, fetę w kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i polać sosem.
Zamiast sosu można użyć tylko oliwy i np oregano i odrobiny pieprzu. Sałatki nie solimy, gdyż feta i oliwki są wystarczająco słone.
Niezwykle puszyste, wilgotne i delikatne ciasto, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Gdy jest jeszcze ciepłe, ma przyjemnie chrupiącą skórkę i jest lekkie jak chmurka :) Przechowujcie w szczelnym pojemniku, długo zachowa świeżość.
Pamiętajcie, że składniki muszą być w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku może wyjść zakalec ;)
200 g masła
1 szkl cukru
3 jajka
165 g gęstego jogurtu naturalnego
260 g mąki pszennej + 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łodygi rabarbaru
cukier puder do posypania
Masło, jajka i jogurt muszą być w temperaturze pokojowej aby nie wyszedł zakalec.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami mąki.
Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do masy maślanej dodać połowę mąki, krótko zmiksować. Następnie połowę jogurtu, zmiksować. Czynność powtórzyć. Do ciasta dodać rabarbar i delikatnie wymieszać. Keksówkę lub tortownicę posmarować tłuszczem, posypać mąką i wylać ciasto. Piec ok 50-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Niezwykle chrupiące ciasteczka będą idealną przekąską do szkoły czy na wycieczkę.
Są tak łatwe, że warto zaangażować dzieci w ich przygotowanie.
200 g ziaren słonecznika
50 g migdałów w słupkach/płatkach
1 łyżka maku
20 g wiórków kokosowych
30 g sezamu
4 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego
szczypta soli
jajko
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe, niezbyt grube ciastka. Ciasteczka pieczemy ok 10-20 minut w 190 stopniach. Studzimy na kratce.
Takie gofry to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację na ciepło. Ja podałam moje gofry z pomidorkami i młodymi listkami rzodkiewki. Można je też podać z keczupem lub np. sosem czosnkowym.
2 jajka
500 ml mleka
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szkl oleju
spora szczypta soli
pieprz do smaku
szczypta oregano
15 dag startego żółtego sera
6 plasterków kiełbasy salami
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka, mleko, mąkę, olej i przyprawy zmiksować do połączenia składników. Dodać starty ser i pokrojone w kostkę salami. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
Gofrownicę dobrze rozgrzać, posmarować olejem i nakładać ciasto. Gofry piec ok 4-6 minut, w zależności od jej mocy. Upieczone gofry lekko przestudzić na kratce, dzięki czemu będą bardziej chrupiące.
Gofry podawać z ulubionymi dodatkami, sosami.