Przepis na masę plastyczną i podpowiedź jak wykonać róże znajdziecie tutaj
Biszkopt kawowy:
10 jajek
10 łyżek cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
Placek bezowo-orzechowy:
6 białek
25 dag cukru
25 dag orzechów włoskich
cukier waniliowy
Masa kokosowa:
20 dag kokosu
20 dag cukru pudru
3/4 szkl mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa jajeczna:
5 jajek
4 masła w temp. pokojowej
1 2/3 szkl cukru
Posypka waflowa i róże z masy cukrowej
10 jajek
10 łyżek cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
Placek bezowo-orzechowy:
6 białek
25 dag cukru
25 dag orzechów włoskich
cukier waniliowy
Masa kokosowa:
20 dag kokosu
20 dag cukru pudru
3/4 szkl mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa jajeczna:
5 jajek
4 masła w temp. pokojowej
1 2/3 szkl cukru
Posypka waflowa i róże z masy cukrowej
Biszkopt: Białka z cukrami ubić na sztywna pianę. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku. Proszek do pieczenia, budynie, mąkę i kawę przesiać i delikatnie wmieszać w masę jajeczną. Wylać na blaszkę wysmarowana masłem i wysypaną mąką. Piec w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na 2 placki.
Placek bezowo-orzechowy: Białka ubić z cukrami na sztywna pianę, wmieszać posiekane orzechy. Masę wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni do czasu aż nabierze złotego koloru.
Masa kokosowa: Wszystkie składniki przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu przez kilka minut. Ostudzić.
Masa jajeczna: Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę, ostudzić. Masła utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce masy jajecznej.
Przełożenie: biszkopt kawowy- masa- placek bezowo-orzechowy- masa- masa kokosowa- masa- biszkopt kawowy- masa na cały tort.