Przepyszny i pięknie wyglądający letni deser. Kruche ciasto doskonale komponuje się z delikatnym kremem z białej czekolady i świeżymi czereśniami.
Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
40 g cukru pudru
jajko
szczypta soli
Krem z białej czekolady:
330 ml śmietanki 30%
100 g białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
ok 300 g wydrylowanych czereśni
3 łyżki prażonych płatków migdałowych
mięta do dekoracji
Ciasto kruche: składniki posiekać, zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na ok 0,5cm i wylepić natłuszczony spód foremki do tarty (ciasta wystarczy na jedną dużą tartę lub kilka mniejszych). Nakłuć widelcem i położyć papier do pieczenia. następnie nasypać grochu w celu obciążenia. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach usunąć papier i groch i dopiekać jeszcze ok 10 minut na rumiany kolor. Ostudzić.
Krem: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i czekoladę. Krem wyłożyć na upieczone spody do tart. Ułożyć na nich wydrylowane czereśnie, posypać migdałami i udekorować miętą. Schłodzić przed podaniem.