wtorek, 27 czerwca 2017

Deser lodowo-truskawkowy

Pyszny i bardzo orzeźwiający deser z lodów i truskawek. Nie ma nic lepszego na letnie upały niż pucharek takich lodów.




Na 2 porcje:
4-6 gałek lodów waniliowo-truskawkowych
200 g truskawek
bita śmietana
kolorowa posypka



Truskawki umyć, oczyścić i zmiksować na gładki mus. Do pucharków nałożyć po 2-3 gałki lodów, zalać musem truskawkowym, udekorować bitą śmietaną i posypką.
Lekko rozmrożone lody można zamieszać słomką ze zmiksowanymi truskawkami i otrzymamy orzeźwiający koktajl.

niedziela, 25 czerwca 2017

Puszyste ciasto z morelami

Ciasto jest niezwykle łatwe i zawsze się udaje. Nie ma opcji, żeby było inaczej ;)
Dzięki olejowi jest bardzo puszyste, u nas znika jeszcze ciepłe. Polecam Wam do niedzielnej kawki lub na wypad za miasto.
Do wypieku ciasta użyłam Cukier Królewski kryształ i puder do posypania.  Cukru w całym cieście jest niewiele. Jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta to dodajcie go troszkę więcej. Jestem zdania, że domowe ciasto jest dużo zdrowsze niż to ze sklepu. Zawsze wiecie co do niego dodajecie i możecie słodzić je wg własnego uznania.
Przepis bierze udział w akcji Cukier z głową. Więcej o słodzeniu z głową poczytasz na  www.uczymyjakslodzic.pl


 

2 1/3 szkl mąki pszennej
5 jajek
1 szkl cukru Królewskiego
2/3 szkl oleju 
 1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

8 moreli
cukier puder Królewski




Jajka ubić z cukrem na puch. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Cały czas ucierając dodawać na przemian mąkę i olej.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (24x36cm). Ułożyć połówki moreli skórką do spodu. Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić.





sobota, 24 czerwca 2017

Bajgle

Pieczywo posypane makiem lub sezamem, wywodzące się najprawdopodobniej z Krakowa. Bardzo popularne na całym świecie. Można podawać je ze słodkimi lub pikantnymi dodatkami. Doskonale nadaje się na śniadanie lub piknik.




 500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody

3 łyżki maku
4 łyżki sezamu
jajko do posmarowania 



Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i drożdże, wymieszać. Wlać ciepłą wodę, wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyrobić, podzielić na 10 części. Uformować kulki, przykryć i odstawić na 20 minut. W kuleczkach zrobić dziurę palcem i obrócić jak hula hop kilka razy aby dziurka się powiększyła.

W garnku zagotować wodę z łyżeczka cukru. Kłaść bajgle i gotować z każdej strony ok 1 minuty. Odłożyć na ściereczkę. Bajgle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach.

środa, 21 czerwca 2017

Jogurtowo-ziołowe szaszłyki z kurczaka i grecka sałatka jaglana

Kurczak w jogurtowo-ziołowej marynacie smakuje wprost bajecznie. Tak przygotowane szaszłyki można upiec w piekarniku, na patelni grillowej lub na grillu. Doskonale smakuje z lekką sałatką jaglaną.
Polecam na obiad lub grillowe spotkanie ze znajomymi.


Szaszłyki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
1 szkl jogurtu naturalnego
2 łyżki ziół prowansalskich
łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek


Filety dzień wcześniej myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W miseczce mieszamy jogurt z przyprawami, zalewamy kurczaka i mieszamy dokładnie z marynatą. Kurczaka przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień nadziewamy na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach.





Grecka sałatka jaglana:
200 g kaszy jaglanej
1 szkl ciemnych oliwek
ogórek szklarniowy
kilka liści sałaty
kilkanaście pomidorków koktajlowych
opakowanie sera feta
mała czerwona cebulka
2 łyżki siekanego koperku
łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek


Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
Pomidorki, ogórka i sałatę umyć, osuszyć. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, ogórka w półplasterki, sałatę porwać. Cebulę pokroić w piórka, fetę w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku. Uważać z solą gdyż feta jest wystarczająco słona.


wtorek, 20 czerwca 2017

Sernikobrownie z galaretką i truskawkami

Przepyszne połączenie czekoladowego spodu brownie z delikatnym waniliowym serniczkiem. Całość wieńczą truskawki zatopione w orzeźwiającej galaretce...

Serniczek upiekłam na swoje urodziny. Goście byli zachwyceni jego smakiem i efektownym wyglądem. Każdy prosił o dokładkę i przepis na to pyszne ciacho. Nawet ja, która staram się ostatnio zrzucić kilka kilogramów nie oparłam się pokusie i zjadłam spory kawałek tego cuda. W końcu słodycze nawet na diecie można jeść bez wyrzutów sumienia jeśli robimy to z rozwagą.  A w małym kawałku ciasta jest go naprawdę niewiele.
Cukier to nie tylko puste kalorie  ale również energia tak nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania więc w niewielkich ilościach naprawdę nikomu nie zaszkodzi. Otyłość, której boją się osoby zupełnie eliminujące cukier z diety to w dużej mierze siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej.
Więcej na ten temat przeczytacie na stronie Uczymy jak słodzić.
Polecam :)




Brownie:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
1/4 szkl mleka
1 szkl mąki

Sernik:
500 g serka na serniki
2/3 szkl cukru białego Królewskiego
3 jajka
op. budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szkl jogurtu greckiego

ok 300 g truskawek
2 galaretki truskawkowe




Brownie: W garnuszku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i cukier. Mieszać aż się rozpuszczą.Zdjąć z ognia, ostudzić. Cały czas miksując lub mieszając rózgą dodawać po 1 jajku. Na koniec dodać mąkę i mleko, wymieszać. Spód i boki tortownicy (24 cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać brownie i piec ok 15 minut w 180 stopniach.

Sernik: Gdy brownie się piecze ucieramy w misce wszystkie składniki na sernik tylko do połączenia. Wylać na podpieczone i gorące brownie. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 150 stopni i piec przez 50 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić.

Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Truskawki pokroić na połówki, ułożyć na serniku, zalać tężejącą galaretką.
Odstawić do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.



niedziela, 18 czerwca 2017

Mini serniczki Oreo

Pyszne i delikatne słodkie maleństwa. Pokochają je i duzi i mali wielbiciele ciasteczek oreo.
Serniczki zrobicie wyjątkowo szybko gdyż całkowity czas ich przygotowania to zaledwie pół godziny. 
Z tego przepisu uzyskacie ok 16 serniczków. Zatem do dzieła! :)



Serniczki:
500 g serka na serniki
1/2 szkl domowego cukru z wanilią
3 jajka
1 op. budyniu waniliowego
1/2 szkl jogurtu greckiego

kilkanaście ciasteczek Oreo



Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Wszystkie składniki na serniczki zmiksować tylko do połączenia składników. Silikonowe foremki na muffinki ułożyć na blaszce. Do każdej wsypać pokruszone ciasteczko oreo. Zalać masą sernikową prawie do wysokości foremki.
Serniczki pieczemy ok 20 minut do ścięcia wierzchu.
Ostudzić. Podawać ze świeżymi owocami.


środa, 14 czerwca 2017

Stefanka na herbatnikach z truskawkami

Ciasto prezentuje się świetnie. Robi się je dosyć szybko, jest bardzo łatwe a do tego pyszne. Tak przynajmniej zgodnie stwierdziły koleżanki z pracy, które zostały nim poczęstowane. 
Polecam Wam to ciasto z całego serca. Będzie świetnym deserem do świątecznej kawy.




Masa grysikowa:
1,1 l mleka
3/4 szkl kaszy manny błyskawicznej
200 g masła
1 szkl cukru
3 czubate łyżki kakao

Dodatkowo:
duża paczka herbatników (ok 300 g)
2 galaretki truskawkowe
kilkanaście truskawek




W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao, wymieszać. Wlać mleko (zostawić 1 szkl). Zagotować, wymieszać. W pozostałym mleku wymieszać kaszkę. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlać kaszkę i mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Formę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na spodzie warstwę herbatników, wylać 1/3 masy grysikowej. Czynność powtórzyć 3 razy. Ostatnią warstwą mają być herbatniki. Ciasto ostudzić.
W międzyczasie rozpuścić galaretki w 1/2 l gorącej wody. Truskawki umyć, osuszyć, obrać. Przekroić na pół i poukładać na herbatnikach. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.

poniedziałek, 12 czerwca 2017

Kokosowa jaglanka z truskawkami

Gdy od firmy Cenos dostałam kaszę jaglaną prażoną od razu wiedziałam, że będzie pyszne śniadanie. Kasza ma lekko orzechowy posmak, doskonale łączy się ze świeżymi owocami jak i bakaliami. Szybko się gotuje więc nie ma problemu z przygotowanie jej na śniadanie.
Kaszkę można podawać na ciepło lub na zimno.




1/2 szkl kaszy jaglanej prażonej Cenos
1 szkl mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
miód do smaku
15 dag truskawek
2 łyżki prażonych płatków migdałów 



 Kaszę jaglaną przelać na sicie gorącą wodą. Przesypać do garnka, wlać mleko i dodać wiórki kokosowe. Gotować mieszając co jakiś czas przez ok 15 minut. Na koniec dosłodzić miodem.
W czasie gdy kasza będzie się gotować zrobić truskawki. Umyć, obrać i rozgnieść, ewentualnie dosłodzić miodem.
Do miseczki przełożyć kaszę polać truskawkami i posypać płatkami migdałowymi.

niedziela, 11 czerwca 2017

Ptysie z lodami waniliowymi i truskawkami

Pyszny i niebanalny deser na wyjątkowe okazje. Zaspokoi podniebienia najwybredniejszych smakoszy. Polecam z całego serca. My od razu je pokochaliśmy.
Waniliowe lody w połączeniu ze świeżymi truskawkami, polane czekoladą to deser doskonały :)
Jeśli nie wykorzystacie wszystkich ptysiów z lodami, można je przechować w szczelnym pojemniku a następnie podać z bitą śmietaną.




Ptysie:
szkl wody
100 g masła
szczypta soli
200 g mąki
5 jajek
  
lody waniliowe
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki uprażonych płatków migdałów
kilka dużych truskawek



Ciasto na ptysie: W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać aż utworzy się gęsta kula, odchodząca od ścianek garnka. Ciasto przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać nieduże ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętać aby zachować większy odstęp między ciastkami gdyż urosną. Piec ok 20 minut w 190 stopniach. Ostudzić.
Truskawki umyć, obrać i pokroić w plasterki. 
Ptysie przekroić w poprzek. Ułożyć plasterki truskawek, dużą gałkę lodów i nakryć odkrojoną "czapeczką". Ptysie polać rozpuszczoną czekoladą i posypać migdałami. Pozdawać od razu po przygotowaniu.

poniedziałek, 5 czerwca 2017

Truskawkowy pudding chia

Pyszny, orzeźwiający i bardzo zdrowy deser lub śniadanie na letnie upały. Kilka składników wystarczy aby przygotować coś pysznego.




30 dag truskawek + kilka do dekoracji
duży jogurt naturalny lub kefir
3 łyżki nasion chia
łyżka miodu do smaku





Truskawki umyć, obrać i przełożyć do blendera. Dodać jogurt, miód i nasiona chia. Wszystko dokładnie zmiksować. Przelać do szklaneczek, odstawić na noc do lodówki. Podawać z pokrojonymi truskawkami.


niedziela, 4 czerwca 2017

Tarta z kremem i musem truskawkowo-bazyliowym

Ostatnio staram się jeść mniej słodyczy ale przynajmniej w niedzielę do kawy musi być u mnie jakieś ciasto. Od kawałeczka słodkich kalorii nic się przecież nie stanie ;)
Tym razem upiekłam kruchą tartę z kremem i musem truskawkowym. Doskonałe kruche ciasto z kremowym nadzieniem i do tego mus truskawkowy tworzą połączenie idealne. Jest to pyszny deser do letniej popołudniowej kawy. 
Nie bójcie się dodatku bazylii w musie truskawkowym, to połączenie smaków jest naprawdę świetne!




Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
100 g ziemnego masła
50 g cukru pudru
żółtko
łyżka kwaśnej śmietany
spora szczypta soli

Krem:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mus truskawkowo-bazyliowy:
30 dag truskawek
kilka liści bazylii
2 łyżki cukru



Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż, groch i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić.

Mus truskawkowy: truskawki umyć, oczyścić i pokroić. Przełożyć do rondelka, podlać 2 łyżkami wody, dodać cukier i gotować na małym ogniu ok 5-10 minut aż puszczą sok i będą miękkie. W tym czasie dodać posiekane listki bazylii. 1/3 szkl zimnej wody wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do gotujących się truskawek. Cały czas mieszać a po ok 2 minutach jak mus zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić.

Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać mascarpone, wymieszać.

Spód tarty posmarować kremem. Schłodzić. Kawałki tarty polać musem truskawkowym bezpośrednio przed podaniem, na talerzykach.

czwartek, 1 czerwca 2017

Ciastko XXL

Z okazji Dnia Dziecka warto przygotować naszym dzieciakom jakąś słodką niespodziankę.
Ja upiekłam mojej Oliwce mega duże ciastko z kolorowymi orzeszkami w czekoladzie. Była zachwycona bo  uwielbia zarówno ciastka jak również te orzeszki :)
Przygotowanie takiego deseru zajmie zaledwie kilka chwil a mina naszego dziecka po otrzymaniu mega dużego ciastka jest bezcenna :)
Przepis znalazłam na blogu Cake Time.






140 g rozpuszczonego masła
2 jajka
2/3 szkl brązowego cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 czubate szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
200 g orzechowych drażetek (u mnie orzeszki z Biedronki)



Ubić całe jajka z cukrem, następnie wmiksować masło i ekstrakt waniliowy. Mąkę, sodę i sól przesiać wymieszać z ubitymi jajkami łyżką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch. W ciasto powtykać drażetki.
Ciastko pieczemy ok 20-25 minut w 170 stopniach. Ostudzić.