Uwielbiam pizzę na miękkim, puszystym i grubym cieście. Taką właśnie przygotowałam dla rodzinki na kolację. Tym razem dodatkiem były zielone szparagi i duuużo sera. Pizza wyszła wyśmienita i zniknęła w ekspresowym tempie :)
Ciasto:
3 szkl mąki
op. drożdży instant
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
jajko
1 szkl ciepłego mleka
łyżka oliwy
Dodatki:
pęczek szparagów
kulka mozzarelli
15 dag startego sera żółtego
kilka pomidorków koktajlowych
łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wlać ciepłe mleko, oliwę i wbić jajko. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia.
Szparagi umyć, usunąć zgrubiałe końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Uważać aby nie były za miękkie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i rozciągnąć na śr. około 30 cm. Posmarować koncentratem, ułożyć plastry mozzarelli, posypać serem i ułożyć szparagi i połówki pomidorków. Posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.