wtorek, 31 maja 2016

Pizza ze szparagami na puszystym cieście

Uwielbiam pizzę na miękkim, puszystym i grubym cieście. Taką właśnie przygotowałam dla rodzinki na kolację. Tym razem dodatkiem były zielone szparagi i duuużo sera. Pizza wyszła wyśmienita i zniknęła w ekspresowym tempie :)




Ciasto:
3 szkl mąki
op. drożdży instant
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
jajko
1 szkl ciepłego mleka
łyżka oliwy

Dodatki:
pęczek szparagów
kulka mozzarelli
15 dag startego sera żółtego
kilka pomidorków koktajlowych
łyżka koncentratu pomidorowego
oregano


Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. Wlać ciepłe mleko, oliwę i wbić jajko. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia.

Szparagi umyć, usunąć zgrubiałe końcówki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Uważać aby nie były za miękkie. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść i rozciągnąć na śr. około 30 cm. Posmarować koncentratem, ułożyć plastry mozzarelli, posypać serem i ułożyć szparagi i połówki pomidorków. Posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.


poniedziałek, 30 maja 2016

Pizza hawajska

Przepadam za pizzą. Tym razem wybór padł na pizzę hawajską, której nie jadłam chyba wieki ;) Ciasto puszyste choć niezbyt grube. Jednym słowem: pycha :)




Ciasto:
350 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
4 g drożdży instant
2 łyżki oleju
250 ml ciepłej wody

Dodatki:
15 dag sera żółtego
3 -4 łyżki kukurydzy konserwowej
4 plastry ananasa z puszki
15 dag szynki, u mnie bracka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano



Ciasto: do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i drożdże, wymieszać. Wlać olej i ciepłą wodę, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić na większe kawałki, ananasa w niedużą kostkę.
Ciasto ponownie zagnieść i rozciągnąć na dużą blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować koncentratem, posypać połową sera i resztą składników. Na koniec posypać oregano i pozostałym serem. Piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.


niedziela, 29 maja 2016

Drożdżówki z truskawkami, serkiem i kruszonką

To chyba najlepsze drożdżówki jakie do tej pory jadłam. Najlepiej smakują oczywiście jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Z tych proporcji wyszło mi 16 pysznych drożdżóweczek. Delikatny serek, słodkie truskawki i moja ulubiona kruszonka to połączenie idealne. Moja córcia pokochała je od pierwszego kęsa. Jestem pewna, że i Wam przypadną do gustu :)




Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
op. drożdży instant (7g)
150 g cukru 
jajko
90 g masła
200 ml mleka

Serek:
150 g serka homogenizowanego waniliowego
łyżka domowego cukru waniliowego
żółtko
2 łyżki budyniu waniliowego

Kruszonka:
70 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru

ok 300 g truskawek




Ciasto: do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże i wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko z masłem, do rozpuszczenia masła. Ciepłe (nie gorące) mleko i jajko przelać do miski z mąką, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. W międzyczasie przygotować kruszonkę i masę serową.

Serek: wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładka masę.

Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach, wstawić do lodówki.

Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na połówki lub ćwiartki.

Gdy ciasto urośnie, ponownie zagnieść. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Szeroką szklanką (9cm) wykrawać krążki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dnem wąskiej szklanki zrobić w krążkach wgłębienia. We wgłębienia nakładać po łyżeczce serka, układać kawałki truskawek i posypać kruszonką.
Drożdżówki piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



czwartek, 26 maja 2016

Torcik waniliowo- truskawkowy na Dzień Matki

Torcik przygotowałam dla mamy z okazji jej święta. Mama była nim zachwycona :)
Głównymi składnikami tortu są likiery Dalkowski: waniliowy i truskawkowy. Torcik smakuje nieziemsko. Delikatna warstwa waniliowa i galaretka z truskawkowego likieru tworzą połączenie idealne. 
Uwaga! Tylko dla dorosłych ;)))






Spód:
100 g kakaowych herbatników
100 g masła

Masa waniliowa:
3/4 szkl likieru Dalkowski Vanilla 
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
2 czubate łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny

Masa Truskawkowa:
2/3 szkl likieru Dalkowski Strawberry
2 płaskie łyżki żelatyny

Dekoracja:
100 ml śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
śmietan-fix
kilka truskawek i listki mięty




Spód: herbatniki drobno rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno tortownicy (śr. 18cm). Odstawić do lodówki.

Masa waniliowa: żelatynę namoczyć w 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietankę ubić, cały czas miksując dodać mascarpone i likier. Łyżkę masy wymieszać z przestudzoną żelatyną a następnie, miksując masę, wlewać powoli do ubitej śmietanki. Masę waniliową wylać na spód z herbatników, schłodzić.

Masa truskawkowa: żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, przestudzić. Wmieszać dokładnie z likierem. Można od razu wstawić do lodówki aby masa zaczęła szybciej tężeć. Należy tylko kontrolować ją aby całkiem nie zastygła. Gdy masa truskawkowa będzie gęstniała, wylać ją na warstwę waniliową. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Dekoracja: Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować tort. Truskawki i miętę umyć, osuszyć i przyozdobić torcik.



Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016

środa, 25 maja 2016

Bananowa delicja bez pieczenia

Przepyszne i orzeźwiające ciasto nie wymagające pieczenia. Przy dobrze zorganizowanej pracy również szybkie do przygotowania. Najdłużej czeka się na to aż ciacho nam stężeje ;) Wyśmienite na letnie upały. Polecam :)




duże opakowanie kakaowych herbatników
1 l mleka
3 budynie waniliowe
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki brzoskwiniowe
4-5 bananów

bita śmietana i mięta do dekoracji




Zaczynamy od przygotowania galaretki brzoskwiniowej, rozpuszczamy je w 3 szklankach gorącej wody, studzimy i wstawiamy do lodówki aby zaczęła szybciej tężeć.
Blaszkę (21x21cm) wykładamy folią i układamy warstwę herbatników. Gdy zobaczymy, że galaretka brzoskwiniowa lada chwila zacznie gęstnieć, przygotowujemy masę budyniową. Zagotować 3/4l mleka, w pozostałym rozpuścić budynie. Gdy mleko zacznie się gotować, przygotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretki cytrynowe i szybko mieszać aż do rozpuszczenia. Po ok 10 minutach, gdy budyń lekko przestygnie, wylać połowę na herbatniki, ostudzić. Resztę budyniu przykryć folią aluminiową aby nie utworzył się kożuch i całkiem nie wystygł.  3-4 banany obrać i przekroić wzdłuż na pół (jednego zostawic do dekoracji), ułożyć ciasno na budyniu, zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki aby szybciej stężało. Wylać resztę budyniu, wyrównać wierzch i ułożyć warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężało.
Przed podaniem każdy kawałek udekorować bitą śmietaną, plasterkiem banana i miętą.

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016

poniedziałek, 23 maja 2016

Bułeczki "krupczatki"

Przepis znalazłam na "Tradycyjna kuchnia Kasi" i od razu stwierdziłam, że muszę go wypróbować. Bułeczki upieczone są na mące krupczatce i to mnie właśnie w nich zaciekawiło gdyż do tej pory krupczatkę używałam tylko do kruchych ciast. W przepisie zamieniłam co nieco.
Bułki są kruche i bardzo chrupiące. Świetnie smakują ze słodkimi jak również pikantnymi dodatkami.




500 g mąki krupczatki
op. drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szkl mleka
3 łyżki masła

jajko+ sezam do posypania



Wszystkie suche składniki przesypać do miski, wymieszać. Mleko podgrzać z masłem i lekko ciepłe wlać do miski z suchymi składnikami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, uformować małe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać sezamem i piec ok 25 minut w 180 stopniach. ostudzić.

niedziela, 22 maja 2016

Pasztet z selera i marchwii

To mój pierwszy pasztet wegetariański i powiem, że żałuję że tak późno zdecydowałam się go upiec. Pachnie nieziemsko więc nie mogłam się oprzeć i rozkroiłam go jeszcze lekko ciepłego. Jest wspaniały w smaku. Można go jeść z dodatkiem chleba jak również sam np. z chrzanem. Polecam nie tylko wegetarianom :)




2 duże selery
1 marchewka
2 cebule
ząbek czosnku
4 jajka
3/4 szkl bułki tartej
kostka margaryny
sól himalajska
pieprz
łyżka jarzynki
liść laurowy 
2 ziarenka ziela angielskiego

margaryna + bułka tarta do foremki




Warzywa umyć i obrać. Selera i cebulę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, marchew na małych. Czosnek posiekać. W garnku rozpuścić margarynę, dodać warzywa, przyprawić i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Ostudzić i dodać bułkę tartą oraz jajka. Wymieszać. Keksówkę natłuścić margaryną i posypać bułką tartą, wyłożyć masę warzywną i wyrównać wierzch. Pasztet piec 50 minut w 180 stopniach. Na 10 minut pod koniec pieczenia zwiększyłam temperaturę do 200 stopni aby wierzch ładnie się przyrumienił. Ostudzić i schłodzić.

sobota, 21 maja 2016

Rybne curry

Już dawno nie robiłam takiej ryby a przecież to bardzo smaczne i, co ważne, szybkie danie. Przygotujecie je również z bardzo łatwo dostępnych składników i przypraw. Nie potrzebne są również "egzotyczne" składniki, których nie zawsze dostaniecie w każdym sklepie, aby otrzymać pyszny obiad w 20 minut. Polecam :)




4 filety tilapii lub dorsza
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
łyżka soku z cytryny lub limonki
łyżka mąki
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
ognista mieszanka przypraw w młynku (niekoniecznie)
2 woreczki ryżu
szczypior do posypania



Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć odrobiną soli i pieprzu, skopić sokiem z cytryny.
Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z curry i kurkumą. Dodać posiekany czosnek a po chwili oprószyć mąką. Zamieszać i wlać 1 szklankę wody. Podgrzewać ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w większe kawałki rybę, dusić ok 10 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z rybą, posypane posiekanym szczypiorem.

czwartek, 19 maja 2016

Ptysie z likierem czekoladowym

Wstyd się przyznać ale są to moje pierwsze w życiu ptysie..... ale jakie pyszne! Delikatny śmietankowy krem, wzbogacony czekoladowym smakiem likieru Dalkowski Chocotella...
Po prostu bajka! Koniecznie wypróbujcie!





Ptysie:
szkl wody
100 g margaryny
szczypta soli
200 g mąki
5 jajek

Krem:
330 ml śmietanki 30%
100 ml likieru czekoladowego Dalkowski Chocotella
2 łyżki cukru pudu
śmietan fix

cukier puder do posypania



Ciasto na ptysie: W garnku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać aż utworzy się gęsta kula, odchodząca od ścianek garnka. Ciasto lekko przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać nieduże ptysie na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. pamiętać należy aby zachować większy odstęp między ciastkami gdyż urosną. Piec ok 20 minut w 190 stopniach. ostudzić.

Krem: schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, śmietan fiks i wlewać cienkim strumieniem likier czekoladowy.

Ptysie przekroić ostrym nożem na pół, napełniać kremem, przykryć wierzchem i posypać cukrem pudrem.

Rady: Ptysie najlepiej napełniać kremem tuż przed podaniem. Krem można przechowywać w lodówce.




środa, 18 maja 2016

Kotleciki mielone otulone boczkiem

Propozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne mielone kotlety. Chrupiący bekon i ciągnący ser w środku nieco urozmaicą codzienne menu i na pewno każdemu posmakują.




500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 ząbki czosnku
szalotka
kajzerka
jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka przyprawy gyros
sól, pieprz do smaku
ok 100 g żółtego sera
14 cienkich plasterków bekonu
olej do smażenia



Czosnek i szalotkę bardzo drobno posiekać, bułkę namoczyć w wodzie. Odciśniętą kajzerkę wraz z jajkiem, bułką tartą, cebulką i czosnkiem przełożyć do mięsa. Całość przyprawić do smaku i wyrobić na gładką masę.
Ser pokroić w kostkę. Nakładać sporą łyżkę masy mięsnej, w środek wkładać po kawałku sera i formować kotleciki. Kotlety owinąć 2 plasterkami bekonu  i smażyć na niewielkiej ilości oleju na niedużym ogniu z każdej strony aby dobrze się wysmażyły. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z ziemniaczkami i surówką.

wtorek, 17 maja 2016

Serniczki z patelni z sosem owocowym

Przepyszne małe placuszki z owocowym sosem to świetny pomysł na zdrowe śniadanie lub podwieczorek. Owoce mogą być świeże lub mrożone, przez co cały rok można się delektować ich smakiem.




Serniczki:
300 g serka na serniki
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki pszennej
łyżka miodu
mąka do obtoczenia
olej do smażenia


Sos:
1 szkl malin
1/2 szkl jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu



Sos: Owoce przesypać do rondelka i podlać 2 łyżkami wody. Moje były mrożone więc puściły więcej wody podczas podgrzewania. Do świeżych owoców lepiej dać 2-3 łyżki wody więcej. Podgrzewać na małym ogniu aż puszczą sok (kilka minut) ale nie będą się całkiem rozpadać. Dosłodzić do smaku miodem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Wlać do owoców i mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje. Odstawić.

Serniczki: Serek, mąkę, kaszę manną, miód i jajko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe placuszki i obtoczyć w mące. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony do zarumienienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Serniczki podawać na ciepło polane sosem owocowym i posypane cukrem pudrem.



niedziela, 15 maja 2016

Sernik bananowy

Serniczek jest delikatny, orzeźwiający i rozpływa się w ustach. Idealny z filiżanką dobrej kawy. Wypróbujcie koniecznie, na pewno nie pożałujecie.




Spód:
210 g ciasteczek digestive
60 g masła

Sernik:
(Składniki w temperaturze pokojowej)
700 g sera na serniki
6 jaj
150 g cukru
budyń waniliowy
4 dojrzałe banany
sok z 1 cytryny

Galaretka:
2 banany
galaretka cytrynowa




Spód: ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Masło stopić i wymieszać z ciasteczkami. Spód tortownicy (śr.21cm) wylepić dokładnie masą ciasteczkową, wstawić do lodówki. Formę owinąć z zewnątrz 3x folią aluminiową.

Sernik: Do misy miksera wbić jajka, dodać ser, proszek budyniowy i cukier. Zmiksować do połączenia składników. Banany dokładnie rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Dodać do masy sernikowej i jeszcze raz zmiksować. Masę wylać na schłodzony spód z ciasteczek.
Sernik umieścić w większej formie, którą uzupełnić do 1/3 wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i trzymać sernik jeszcze przez 15 minut. Wyjąć sernik, zdjąć folię i ostudzić. Następnie chłodzić w lodówce przez całą noc.

Galaretka: Galaretkę przygotować w 1,5 szkl gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia i lekkiego tężenia. Banany pokroić w cienkie plasterki, ułożyć ciasno na serniku i zalać tężejącą galaretką. odstawić do lodówki do stężenia przynajmniej na kilka godzin.

Smacznego!

środa, 11 maja 2016

Gyros z sałatą i frytkami + sosy majonezowe

Lubię czasami zjeść fast-food. Najbardziej lubię chyba właśnie gyros. Córce zachciało się frytek więc podałam je z takim zestawem.




Gyros:
2 filety z kurczaka
op. przyprawy kebab-gyros
4 łyżki oleju

Sałata:
sałata lodowa
ogórek szklarniowy
pomidor
czerwona cebulka
pieprz

Sosy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego koperku
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki keczupu
1/4 łyżeczki papryki ostrej

Dodatkowo:
sól, pieprz
frytki + olej do smażenia




Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. oprószyć przyprawą gyros i odstawić na godzinę w chłodnym miejscu. Filety usmażyć na oleju, następnie pokroić wzdłuż włókien i jeszcze raz przesmażyć na mocnym ogniu.

Sałatka: sałatę porwać lub pokroić, ogórka i pomidora pokroić w półplasterki a cebulkę w piórka. Wymieszać.

Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, zmiażdżony czosnek i koperek wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku sola i pieprzem. odstawić do przegryzienia.
Sos paprykowy: Po 2 łyżki majonezu, jogurtu, keczupu, paprykę wymieszać i doprawić do smaku.

Frytki usmażyć lub upiec w piekarniku.

Na talerzach ułożyć sałatę, kurczaka i frytki. Danie polać sosem czosnkowym i paprykowym.

wtorek, 10 maja 2016

Penne z suszonymi pomidorkami i salami

Co tu dużo pisać.... Pyszny i szybki obiad dla zabieganych. Polecam :)





2 szkl makaronu penne
1 słoiczek pomidorów suszonych
7 plasterków salami
2 ząbki czosnku
łyżeczka przyprawy do spaghetti
szczypta suszonego oregano i bazylii
sól, pieprz
świeże liście bazylii




Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z pomidorków. Przesmażyć pokrojone w kostkę salami, dodać posiekany czosnek i pokrojone pomidory. Doprawić do smaku. Chwilę przesmażyć. Wrzucić ugotowany makaron i smażyć jeszcze ok 1-2 minut. Podawać posypane świeżą bazylią.Gotowe ;)



niedziela, 8 maja 2016

Kruche z rabarbarem i budyniem

Uwielbiam kruche ciasta a w połączeniu z budyniem w szczególności. To najlepiej smakuje dobrze schłodzone ale trudno się mu oprzeć i czekać aż całkiem ostygnie ;)
Musicie koniecznie je upiec, wspaniale smakuje z filiżanką dobrej kawy :)




Ciasto:
350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag
100 g mąki krupczatki Młynomag
230 g zimnej margaryny
1 szkl cukru + 2 łyżki do rabarbaru
2 jajka
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

800 g rabarbaru
2 budynie waniliowe na 1/2l mleka
750 ml mleka
2 łyżki bułki tartej

cukier puder do posypania




Ciasto: składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Podzielić na 2 części i zwinąć w folię. Jedną część włożyć na dwie godziny do lodówki, drugą do zamrażalki. Pamiętajcie, że ciasto im lepiej schłodzone tym bardziej kruche po upieczeniu ;)

Budynie przygotować w 750 ml mleka. Rabarbar obrać i pokroić w grubą kostkę. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy (21x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wylepić również boki na wysokość ok 3 cm. Ciasto nakłuć widelcem, posypać równomiernie bułką tartą, wyłożyć rabarbar, posypać 2 łyżkami cukru  i zalać ciepłym budyniem. Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na budyń.
Ciasto piec ok 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół). Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

sobota, 7 maja 2016

Schab pod pieczarkową pierzynką

Pyszne danie, które z powodzeniem można zaserwować nawet podczas uroczystego obiadu. Dodatkowym atutem jest to, że można je szybko przygotować nie tracąc czasu na stanie przy kuchence.




4 plastry schabu bez kości
5-6 pieczarek
ząbek czosnku
15 dag żółtego sera
2 czubate łyżki majonezu
sól himalajska
pieprz świeżo zmielony
2 łyżki oleju
łyżka siekanej natki pietruszki




Mięso umyć i osuszyć. Pieczarki pokroić w półplasterki, przesmażyć na łyżce oleju, pod koniec dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Doprawić pieprzem i wymieszać z natką pietruszki.

Ser zetrzeć na tarce, 2 łyżki odłożyć, resztę wymieszać z majonezem. Schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oleju. Na każdym kawałku położyć pieczarki i po łyżce majonezu z serem. Całość posypać startym serem. Naczynie przykryć i całość piec ok 45 minut w 180 st. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.




Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką

W sezonie prawie co weekend jest u mnie ciasto z rabarbarem. Bardzo lubimy wszelkie wypieki z jego użyciem. Tego ciasta już dawno nie ma, zjedliśmy je (jeszcze ciepłe) w długi weekend ale dopiero teraz mam możliwość podzielić się z wami przepisem. Polecam, jest bardzo puszyste, z chrupiącą kruszonką. Jeszcze zdążycie upiec je do niedzielnej kawy :)




Ciasto:
200 g margaryny w temp. pokojowej
3/4 szkl cukru + 1 łyżka
3 jajka
1,5 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy bez cukru
3-4 łodygi rabarbaru

Kruszonka:
50 g zimnego masła
4 łyżki cukru
7 łyżek mąki



Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, odstawić w chłodne miejsce.

Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Zasypać łyżką cukru. Odstawić. Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiać.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać suche składniki. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto. Posypać kruszonką.
Ciasto piec ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Ciasto z rabarbarem piekłam wspólnie z:

- Marzeną
- Dagmarą
- Asią 
- Gosią
- Gosią 
- Agnieszką
- Sylwią
- Bozeną
- Iwoną
- Agatą
- Dorotą
- Madzią