Na zakończenie Starego i na rozpoczęcie Nowego Roku mam dla Was pyszne, mocno "pijane" ciasto. Idealne na taką okazję. Koniecznie wypróbujcie przy najbliższej imprezie karnawałowej!
Do Siego Roku!
Ciasto:
6 białek
15 dag suchego maku
15 dag wiórek kokosowych
15 dag domowego cukru waniliowego
szczypta soli
Krem:
6 żółtek
5 łyżek domowego cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g)
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła
4 łyżki wódki
ok 200 g herbatników
wódka do nasączania herbatników
wiórki kokosowe do posypania
Polewa:
60 g masła
4 łyżki cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
6 białek
15 dag suchego maku
15 dag wiórek kokosowych
15 dag domowego cukru waniliowego
szczypta soli
Krem:
6 żółtek
5 łyżek domowego cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego (2x40 g)
2 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g miękkiego masła
4 łyżki wódki
ok 200 g herbatników
wódka do nasączania herbatników
wiórki kokosowe do posypania
Polewa:
60 g masła
4 łyżki cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista i lśniąca. Delikatnie wmieszać mak i wiórki kokosowe. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
Krem: Żółtka zmiksować z mąką, proszkiem budyniowym i 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać budyniową masę cały czas energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wmieszać wódkę. Ciasto nasączyć za pomocą pędzelka wódką wymieszaną z odrobiną wody. Masę wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe, na masę ułożyć warstwę nasączonych w wódce herbatników. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki, ja robię tak na oko). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową.