Uwielbiam czekoladę i mimo, iż ostatnio staram się trochę ograniczyć słodycze, to do niedzielnej kawy upiekłam to przepyszne brownie. Ma wspaniałą wilgotną konsystencję i cudownie pachnie czekoladą i masłem orzechowym. Nie można się mu oprzeć :) na pewno nie skończy się na jednym kawałku ;)
250 g masła
250 g gorzkiej czekolady
4 jajka w temp. pokojowej
250 g cukru
niepełna szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao
szczypta soli
9 łyżeczek masła orzechowego
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i kakao oraz szczyptę soli. Wymieszać.
Formę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę czekoladową. Łyżeczką nakładać masło orzechowe i zrobić fantazyjne esy-floresy. Brownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.