podwójna pierś z kurczaka
4 łyżki słodkiego sosu chili
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki przyprawy chińskiej 5 smaków Kamis
puszka pędów bambusa
dymka
1/2 papryczki chili
3 łyżki sezamu
2 łyżki oleju
op. makaronu ryżowego z tapioką
4 łyżki słodkiego sosu chili
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki przyprawy chińskiej 5 smaków Kamis
puszka pędów bambusa
dymka
1/2 papryczki chili
3 łyżki sezamu
2 łyżki oleju
op. makaronu ryżowego z tapioką
Filety umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miseczki. Sos chili i sos sojowy wymieszać z przyprawą do dań chińskich. W takiej mieszance marynować kurczaka ok 1 godziny. Na suchej patelni uprażyć sezam. W woku lub rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i przesmażyć na nim kurczaka. Dodać pokrojoną jasną część dymki. Gdy kurczak będzie usmażony dodać pędy bambusa i pokrojoną papryczkę chili. Smażyć jeszcze chwilę, dodać 2 łyżki sezamu, wymieszać.W tym samym czasie przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu. W miseczkach ułożyć makaron i kurczaka. Posypać posiekaną zieloną częścią dymki i resztą ziaren sezamu.