Słodkie i mocno chrupiące ciasto ze słonecznikiem będzie idealnym deserem do popołudniowej kawy. Połączenie kajmaku i chrupiącego słonecznika jest idealne.
Biszkopt:
4 jajka
8 łyżek cukru
4 łyżki maki ziemniaczanej
4 łyżki maki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
kostka miękkiego masła
puszka kajmaku
szklanka słonecznika łuskanego
1/3 szkl cukru
ok 100 g herbatników kakaowych
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i miksować aż piana będzie szklista i lśniąca. Nadal miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać do partiami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut. ostudzić.
Masa: słonecznik, cukier i 1/4 kostki masła podgrzewać na patelni do rozpuszczenia masła i cukru. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć słonecznik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut aż słonecznik się zarumieni. Ostudzić.
Pozostałe masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać kajmak. Do masy wmieszać 2/3 słonecznika.
Biszkopt nasączyć np. mocną kawą lub herbatą. Wyłożyć 1/2 masy, przykryć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć resztę masy, wyrównać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem, polać ciasto tworząc fantazyjne esy-floresy. Posypać pozostałym słonecznikiem i odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.