poniedziałek, 28 maja 2018

Lody z masłem orzechowym

Jedne z najlepszych lodów, jakie jadłam. Przepyszny mleczo-orzechowy smak i te kawałeczki chrupiących orzechów sprawiły, że zakochaliśmy się w nich. Polecam je z całego serca wszystkim lodożercom :)




500 ml śmietanki 30%
400 ml mleka skondensowanego słodzonego
5-6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów (u mnie z Biedronki)



Śmietankę i mleko mocno schłodzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę, cały czas miksując powoli wlewać mleko. Następnie dodawać do masy po łyżce masła orzechowego. Gdy wszystkie składniki się połączą przelać masę do pojemnika i szczelnie zamknąć wieczko. Włożyć do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć na 5-10 minut aby lody dobrze się nakładały.

Dobrze ubita śmietanka powoduje, że lody nie zamarzną na "kamień", będą puszyste i delikatne.

piątek, 25 maja 2018

Tort komunijny wielosmakowy

W ostatnią niedzielę moja córka przystępowała do I Komunii i z tej okazji upiekłam dla niej wyjątkowy tort. Składa się on z czterech biszkoptów w różnych smakach:orzechowym, migdałowym, kawowym i kokosowym. Całość przełożona jest masą kajmakową i masą maślano-jajeczną.
Przygotowanie tortu podzielmy sobie na 2 dni. Biszkopty warto upiec dzień wcześniej. Na drugi dzień rano przełożyłam tort połową masy a po kilku godzinach chłodzenia udekorowałam go pozostałą masą i kwiatami.
Tort jest dosyć pracochłonny ale przy dobrej organizacji pracy uwiniesz się szybko i sprawnie.
Do dekoracji użyłam wydruku na masie cukrowej od fotocake.pl  oraz kwiaty eustomy i gipsówki.
Używając masy cukrowej masz pewność, że wydruk nie pomarszczy się jak to dzieje się przy zwykłym opłatku.
Tort wszystkim bardzo smakował z czego jestem niezmiernie zadowolona :)




Biszkopt kawowy:
7 jajek
7 łyżek cukru
1/2 szkl mąki krupczatki
2 łyżki kawy mielonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza kokosowa:
7 białek
20 dag kokosu
20 dag cukru
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku
Biszkopt migdałowy:
7 jajka
7 łyżki cukru
25 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych/ew.płatków migdałowych)
4 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt orzechowy:
7 jajka
  7 łyżki cukru
25 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych)
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki krupczatki
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jajeczna:
6 kostek masła w temp. pokojowej
8 jajek
40 dag cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
puszka kajmaku
Poncz:
1 szkl przegotowanej wody
łyżka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny


Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę, kawę i proszek wymieszać. Do piany delikatnie wmieszać suche składniki. Spód formy (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 15 minut do zarumienienia. ostudzić, zdjąć papier.
Biszkopty z takiej formy wyjdą dość wysokie. Spokojnie można je upiec w blaszce 24x36cm ale tort będzie niższy.

Biszkopt orzechowy, migdałowy i kokosowy zrobić w ten sam sposób jak kawowy.

Masa jajeczna: jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Ubić na parze z cukrem na jasną, puszystą masę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać stopniowo masę jajeczną i ekstrakt waniliowy.
Składniki na masę warto podzielić sobie na 2 części. Połowę przygotować przed przełożeniem biszkoptów a pozostałą część tuż przed dekoracją.

Układać poszczególne warstwy, pamiętając aby biszkopty nasączyć ponczem: biszkopt kawowy, 1/4 masy, biszkopt migdałowy, kajmak, beza kokosowa, 1/4 masy, biszkopt orzechowy. Całość udekorować pozostałą masą, nałożyć cukrowy opłatek i  wbić kwiaty.

Tort schłodzić.


piątek, 18 maja 2018

Sałatka z kaszą, kurczakiem i szparagami

Pyszna, zdrowa i sycąca. Będzie doskonałą propozycją na lekki obiad lub kolację. Świetnie smakuje z kieliszkiem dobrego wina. Moja siostra była zachwycona jej smakiem.





1 woreczek kaszy jęczmiennej Cenos
pęczek szparagów
filet z kurczaka
1/2 sałaty lodowej
sól, świeżo zmielony pieprz
7 pomidorków koktajlowych
3 łyżki ziaren prażonych (słonecznik, pini, pestki dyni)

Dressing:
1/2 szkl oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy francuskiej
łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz



Dressing: wszystkie składniki przełożyć do słoiczka, zakręcić i mocno wstrząsnąć aby się połączyły.

Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
Szparagi ugotować w wysokim garnku dodając do wody łyżeczkę soli i cukru. Gotować ok 7 minut.  Odcedzić i ostudzić.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju. Ostudzić.
Sałatę pokroić lub porwać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce, polewając dressingiem. Po przełożeniu na talerz posypać ziarnami.


poniedziałek, 14 maja 2018

Tęczowy serniczek na zimno

Pyszny, kolorowy i orzeźwiający deser do kawy. Kochają go nie tylko dzieci ale również dorośli.
Jest bardzo łatwy do zrobienia. Wymaga jedynie trochę cierpliwości i czekania na stężenie kolejnych warstw sernika.




800 g serka homogenizowanego waniliowego
galaretki: niebieska, różowa, zielona, żółta i czerwona
ok 20 herbatników



Każdą galaretkę rozpuścić w szklance (250ml) gorącej wody (galaretki na 3 ostatnie warstwy można zrobić po ok godzinie aby nie okazało się, ze za szybko tężeją). Odstawić do lekkiego stężenia. Do osobnych misek przełożyć po 200 g serka, dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Jedna galaretka zostanie do wylania na wierzch sernika.
Foremkę (20x20cm) wyłożyć folią i na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wylać tężejącą masę niebieską. Wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylewać kolejne warstwy sernika i za każdym razem wkładać do lodówki do stężenia. Na stężony sernik wylać czerwoną galaretkę. Serniczek wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


sobota, 12 maja 2018

Wiosenna jajecznica z awokado

Tak przygotowana jajecznica na nieśpieszne weekendowe śniadanie to sama przyjemność dla podniebienia. Cudownie pachnie i smakuje wybornie.



2-3 jajka
łyżeczka masła klarowanego
1/2 awokado
kilka pomidorków koktajlowych
czerwona cebula
szczypiorek
sól, świeżo zmielony pieprz


Na patelni rozpuszczamy masło, wbijamy jajka i smażymy jajecznicę dodając część szczypiorku.
Awokado kroimy w półplasterki, pomidorki na połówki, cebulę w piórka. Jajecznicę i warzywa przekładamy na talerz. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

wtorek, 8 maja 2018

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

W sezonie nie może u mnie zabraknąć wypieków z rabarbarem. Uwielbiam go pod każdą postacią. 
W dzieciństwie wręcz chrupałam świeże łodygi zanurzone w cukrze, tak smakował najlepiej ;)
Teraz staram się go dodawać do ciast i deserów. 
Polecam te babeczki gdyż robi się je bardzo szybko a smakują naprawdę wyśmienicie. Polubią je i dzieci i dorośli.



Muffinki:
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju

2-3 łodygi rabarbaru

Kruszonka:
30g zimnego masła
3 łyżki cukru
60 g mąki pszennej



Muffinki: suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie razem połączyć łyżką (mogą być grudki).
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę.

 Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki.

Ciasto przelać do 2/3 wysokości foremek. Posypać rabarbarem i kruszonką. Piec ok 20-25 minut w 180 st. w zależności od wielkości foremek.



niedziela, 6 maja 2018

Ciasto kruche z galaretką z rabarbaru

Przepyszne, kruchutkie ciasto w połączeniu z kwaśną, orzeźwiającą galaretką z rabarbaru to przepis na letni deser mojej mamy. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Ciasto robi się dość szybko i zapewniam, że jeszcze szybciej znika z talerzyków ;) 
My je uwielbiamy, dlatego zawsze sezonie je piekę.
Polecam :)


Ciasto kruche:
1/2 kg mąki
250 g margaryny
1 szkl c. pudru
4 żółtka
1 jajko
1 proszek do pieczenia

Galaretka:
1 kg rabarbaru
15 dag cukru
2 galaretki agrestowe
(u mnie 1 agrestowa i 1 cytrynowa)

cukier puder do posypania



Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Podzielić na 2 części i rozwałkować na placki wielkości blaszki 24x36 cm. Upiec na złoty kolor (ok 20-25 min) w 180 stopniach. Ostudzić.

Galaretka: Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i wsypać do garnka. Dodać cukier i 1/2 szkl wody. Dusić aż rabarbar zacznie się rozpadać. Do gorącego wsypać suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić i tężejącą galaretkę wylać na kruchy spód. Przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki do stężenia. Posypać cukrem pudrem.


środa, 2 maja 2018

Bułeczki z mlekiem w proszku

Przepis na te bułeczki znalazłam niedawno na blogu "Moje wypieki i nie tylko". Od razu wiedziałam, że muszę je upiec ponieważ uwielbiam takie drożdżowe wypieki. Podczas pieczenia w całym domu cudownie pachniało drożdżowym ciastem. Bułeczki zajadaliśmy jeszcze ciepłe. Są przepyszne, delikatne i bardzo puszyste. 
Przygotowanie ich jest trochę pracochłonne ale naprawdę się to opłaca gdyż bułeczki są po prostu cudowne :)



250 g mąki pszennej
120 ml ciepłej wody
3 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
4 łyżki mleka w proszku
1 duże jajko w temp. pokojowej
3 łyżki miękkiego masła

jajko do posmarowania bułeczek



Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, cukier, sól i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Dodać jajko, wymieszać. Wsypać mąkę i krótko wyrobić do połączenia składników. Dodać masło i wyrabiać ok 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ścianek miski. Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Po tym czasie uderzamy pięścią aby odgazować ciasto. Formujemy okrąg i dzielimy  go na 8 części. Każdy kawałek zagniatamy i wałkujemy na podłużny placuszek, który zwijamy w rulon. Tak uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.