W ostatnią niedzielę moja córka przystępowała do I Komunii i z tej okazji upiekłam dla niej wyjątkowy tort. Składa się on z czterech biszkoptów w różnych smakach:orzechowym, migdałowym, kawowym i kokosowym. Całość przełożona jest masą kajmakową i masą maślano-jajeczną.
Przygotowanie tortu podzielmy sobie na 2 dni. Biszkopty warto upiec dzień wcześniej. Na drugi dzień rano przełożyłam tort połową masy a po kilku godzinach chłodzenia udekorowałam go pozostałą masą i kwiatami.
Tort jest dosyć pracochłonny ale przy dobrej organizacji pracy uwiniesz się szybko i sprawnie.
Do dekoracji użyłam wydruku na masie cukrowej od fotocake.pl oraz kwiaty eustomy i gipsówki.
Używając masy cukrowej masz pewność, że wydruk nie pomarszczy się jak to dzieje się przy zwykłym opłatku.
Tort wszystkim bardzo smakował z czego jestem niezmiernie zadowolona :)
Biszkopt kawowy:
7 jajek
7 łyżek cukru
1/2 szkl mąki krupczatki
2 łyżki kawy mielonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza kokosowa:
7 białek
20 dag kokosu
20 dag cukru
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku
Biszkopt migdałowy:
7 jajka
7 łyżki cukru
25 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych/ew.płatków migdałowych)
4 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt orzechowy:
7 jajka
7 łyżki cukru
25 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych)
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jajeczna:
6 kostek masła w temp. pokojowej
8 jajek
40 dag cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
puszka kajmaku
Poncz:
1 szkl przegotowanej wody
łyżka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę.
Nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę, kawę i proszek wymieszać. Do piany
delikatnie wmieszać suche składniki. Spód formy (20x30cm) wyłożyć
papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 15 minut do
zarumienienia. ostudzić, zdjąć papier.
Biszkopty z takiej formy wyjdą dość wysokie. Spokojnie można je upiec w blaszce 24x36cm ale tort będzie niższy.
Biszkopt orzechowy, migdałowy i kokosowy zrobić w ten sam sposób jak kawowy.
Masa jajeczna: jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Ubić na parze z cukrem na jasną,
puszystą masę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując
dodawać stopniowo masę jajeczną i ekstrakt waniliowy.
Składniki na masę warto podzielić sobie na 2 części. Połowę przygotować przed przełożeniem biszkoptów a pozostałą część tuż przed dekoracją.
Układać poszczególne warstwy, pamiętając aby biszkopty nasączyć ponczem: biszkopt kawowy, 1/4 masy, biszkopt migdałowy, kajmak, beza kokosowa, 1/4 masy, biszkopt orzechowy. Całość udekorować pozostałą masą, nałożyć cukrowy opłatek i wbić kwiaty.
Tort schłodzić.