Ciasto kruche:
2 1/4 szkl mąki
kostka masła
1/3 szkl cukru pudru
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka
powidła śliwkowe (przepis tutaj)
jajko do posmarowania rogalików
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
1-2 łyżki wody
kostka masła
1/3 szkl cukru pudru
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka
powidła śliwkowe (przepis tutaj)
jajko do posmarowania rogalików
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
1-2 łyżki wody
Ciasto: Mąkę, cukier puder i zimne masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić na 4 części i każdą z nich cienko rozwałkować. Od dużego talerza wyciąć w cieście okrąg. Podzielić go na 8 trójkątów. Z szerszej strony nakładać odrobinę powideł, zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni do zarumienienia. Ostudzić.
Lukier: wszystkie składniki utrzeć na gęsty lukier, którym polać rogaliki. Odstawić do zastygnięcia lukru.