Nieskromnie przyznam, że udała mi się wspaniała rolada. Cudownie żółty biszkopt dyniowy i krem z masła orzechowego stworzyły doskonałe połączenie smaków. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie to nie mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;)
Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;)
Biszkopt:
3 jajka
1 szkl cukru
4 łyżki puree z dyni hokkaido
3/4 szkl maki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu
Krem z masłem orzechowym:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
gorzka czekolada do posypania
gorzka czekolada do posypania
Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać puree z dyni, wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące ciasto, zwinąć roladę i odstawić do ostygnięcia.
Krem: śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na koniec dodać mascarpone i masło orzechowe, zmiksować.
Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować 2/3 kremu i ponownie zwinąć. Pozostały krem rozsmarować na cieście, udekorować rozetkami i posypać startą czekoladą. Schłodzić.