środa, 31 października 2018

Rolada dyniowa z kremem z masła orzechowego

Nieskromnie przyznam, że udała mi się wspaniała rolada. Cudownie żółty biszkopt dyniowy i krem z masła orzechowego stworzyły doskonałe połączenie smaków. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie to nie mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;)
Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;)




Biszkopt:
3 jajka
1 szkl cukru
4 łyżki puree z dyni hokkaido
3/4 szkl maki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 łyżeczki cynamonu

Krem z masłem orzechowym:
250 g mascarpone
330 ml śmietanki 30%
śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków

gorzka czekolada do posypania




Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać puree z dyni, wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ok 15 minut  w 180 stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące ciasto, zwinąć roladę i odstawić do ostygnięcia.

Krem: śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na koniec dodać mascarpone i masło orzechowe, zmiksować.

Roladę delikatnie rozwinąć, posmarować 2/3 kremu i ponownie zwinąć. Pozostały krem rozsmarować na cieście, udekorować rozetkami i posypać startą czekoladą. Schłodzić.

wtorek, 30 października 2018

Chlebek dyniowy z makiem

Chlebek ma przepiękny żółty kolor. Jest wilgotny i długo zachowuje świeżość. Smakuje ze słodkimi i pikantnymi dodatkami.




2,5 szkl mąki pszennej
łyżeczka soli
  łyżka cukru
op. drożdży instant (7g)
1/2 szkl ciepłego mleka
2 łyżki stopionego masła
łyżka maku do posypania



Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać puree z dyni, masło i mleko. Wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeszcze raz zagnieść i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem posmarować wodą i posypać makiem.
Chlebek piec ok 30 minut do zarumienienia.

niedziela, 28 października 2018

Kremówka z budyniem

Kremówka, jaką pamiętam z dzieciństwa, z prawdziwym budyniem. Najlepsza!
Rodzinka była nią zachwycona :)
Bardzo rzadko można teraz spotkać w cukierniach taką dobrą kremówkę. Najczęściej budyń zastąpiony jest masą z proszku, która nie ma już tego wyjątkowego smaku. 




2 płaty ciasta francuskiego każdy po 275g

Budyń:
5 szkl mleka
200 g masła
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 budyń waniliowy
4 żółtka
kilka kropel ekstraktu waniliowego

cukier puder do posypania



Ciasto francuskie przyciąć o 0,5cm więcej niż dno blaszki 24x36cm (skurczy się podczas pieczenia). Upiec 2 blaty wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.

Budyń: 4 szklanki mleka, masło i cukier podgrzewać do rozpuszczenia. 1 szklankę mleka, mąkę, budyń, ekstrakt i żółtka dokładnie rozbełtać, wlać do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć jeden blat ciasta, wylać gorący budyń, przykryć drugim blatem. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


piątek, 26 października 2018

Ziemniaki jak z ogniska

Ostatnio kilka razy natknęłam się w internecie na tak przygotowane ziemniaczki. Przepis bardzo mnie zaciekawił bo ziemniaki z ogniska uwielbiam i chciałam go koniecznie wypróbować.
Nie zawiodłam się :) ziemniaki upieczone w ten sposób mają pyszną i chrupiącą skórkę i a w środku są miękkie i delikatne. 
No, może nie mają tego wyjątkowego zapachu ale jak na ziemniaczki z piekarnika są super!
Ja podałam je z sosem czosnkowym ale można je podać do mięs, z ulubioną sałatą.





1 kg małych ziemniaków
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
łyżka przyprawy do ziemniaków





Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ziemniaki obrać, opłukać i nakłuć widelcem. Mąkę wymieszać z przyprawami. Mokre ziemniaki obtaczać w mące i układać na blaszce. Piec godzinę w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy są już miękkie.
Można podwyższyć temperaturę i wtedy skorupka będzie bardziej przypieczona.


Sos czosnkowy:
1/2 szkl majonezu
1/2 szkl gęstego jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól, pieprz


Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić na godzinę.


wtorek, 23 października 2018

Pigwa do herbaty na zimę

Owoce pigwy zawierają sporą ilość witaminy C i dlatego warto przygotować z niej zapas słoiczków na zimę. Dodana do herbaty nada jej przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Jest idealna w porze jesienno-zimowej i pita regularnie, skutecznie wzmocni naszą odporność.




1 kg pigwy
1/2 kg cukru


Pigwę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wymieszać z cukrem i odstawić na godzinę. Przełożyć do małych słoiczków, zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. 




czwartek, 18 października 2018

Sernik orzechowo-kajmakowy

Delikatny i kremowy, mocno kajmakowy z chrupiącymi orzechami... Po prostu doskonały.
Ja do sernika użyłam orzechów pekan ale równie dobrze mogą to być orzechy włoskie, laskowe czy ziemne. Gwarantuję, że nikt się mu nie oprze :)



Spód:
210 g ciasteczek owsianych lub herbatników
1/2 szkl drobno posiekanych orzechów
70g masła

Sernik:
1kg sera na serniki z wiaderka
1/2 szkl cukru
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
łyżeczka ekstraktu waniliowego 
puszka masy kajmakowej

orzechy do dekoracji np. pekan



Spód: ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, wlać do ciasteczek, dodać orzechy i wymieszać. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i wyrównać powierzchnię dociskając np. dnem szklanki. Spód schłodzić.

Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Nagrzać piekarnik do 160 stopni.

Sernik: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ser, jajka, mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i połowę masy kajmakowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na schłodzony spód. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach a następnie schłodzić przynajmniej kilka godzin w lodówce. 
Schłodzony sernik posmarować pozostałą masą kajmakową i udekorować orzechami.



niedziela, 14 października 2018

Muffinki dyniowo-cynamonowe z kruszonką

Mięciutkie, puszyste i wilgotne babeczki z cudownie chrupiącą kruszonką, które cudownie pachną cynamonem....
Muffinki zrobicie w kilka chwil, nie wymagają miksera. Są dziecinnie proste i dzięki dyni długo zachowują świeżość.
Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny zapach cynamonu. Gwarantuję, że sięgniecie jeszcze po cieplutkie muffinki, nie sposób się im oprzeć ;)





Muffinki:
1i 3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl cukru
1/2 szkl cukru trzcinowego
1/2 szkl oleju
1 szkl puree z dyni
2 jajka
1/3 szkl mleka

Kruszonka:
3/4 szkl mąki
1/4 szkl cukru
1/4 szkl cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
85g miękkiego masła




Muffinki: suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Do mokrych dodać suche i wymieszać wszystko łyżką. 

Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.

Do foremek/papilotek nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Posypać obficie kruszonką. 
Babeczki piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.


środa, 10 października 2018

Mini tarty z kurkami

Przepyszne, kruchutkie tarty wypełnione kurkowym farszem są doskonałą propozycją na kolację lub przystawkę. Świetnie smakują na ciepło, jak również na zimno. Mi bardzo posmakowały podane z keczupem.
Z podanych proporcji otrzymałam 6 małych tart o śr. 8cm i jedną o śr. 16cm.




Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
jajko
szczypta soli

Farsz kurkowy:
200 g kurek
cebula
2 łyżki oleju
łyżka masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
100 g startego sera żółtego
sól, pieprz
łyżeczka suszonego rozmarynu




Farsz: Kurki oczyścić. Większe przekroić, mniejsze zostawić w całości. Na patelni rozgrzać masło i olej, przesmażyć cebulkę. Dodać kurki, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem. Smażyć aż woda odparuje. W misce rozbełtać jajka i śmietanę. Dodać starty ser i ostudzone kurki, wymieszać.

Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wylepić nim natłuszczone foremki. Nakłuć widelcem. Spody podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Napełnić farszem i piec jeszcze ok 20 minut do ścięcia się masy.

Takie tarty można podawać na ciepło lub na zimno. Są pyszne polane keczupem.


niedziela, 7 października 2018

Ciasto kakaowe z gruszkami

Pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem chrupiących orzechów oraz delikatnych i soczystych gruszek.
Przepis na to ciasto, z małymi zmianami, pochodzi z bloga Cake Time.





2 szkl mąki
1/2 szkl kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szkl cukru
szczypta soli
2 jajka
1/2 szkl oleju
1/2 szkl jogurtu naturalnego
1/2 szkl gorącej kawy rozpuszczalnej
szkl orzechów włoskich
2-3 gruszki




Do miski przesiać mąkę i kakao. Dodać cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć jajka, jogurt i olej. Do masy wsypywać stopniowo suche składniki i miksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając wlewać gorąca kawę. Ciasto wymieszać z orzechami.
gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki.
Foremkę (9x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i powtykać gruszki. Piec ok 45-50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.


środa, 3 października 2018

Paprykowo-pomidorowa zupa krem

W jesienne chłodne dni coraz częściej sięgamy po rozgrzewające i sycące dania. Ta zupa jest idealna na taką pogodę, jaką obecnie mamy za oknami. 
Feta wspaniale komponuje się z pikantnym kremem z warzyw. 
Zupa świetnie smakuje z grzankami z żółtym serem.




4 czerwone papryki
4 pomidory (ewentualnie puszka pomidorów krojonych)
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
litr bulionu warzywnego
sól, świeżo zmielony pieprz
łyżeczka cukru
łyżeczka suszonej bazylii
łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią i czosnkiem
feta i świeże liście bazylii do posypania 
grzanki z serem żółtym



W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do papryki i smażyć razem ok 5 minut. Do warzyw wlać bulion, dodać przyprawy do smaku. Całość gotować jeszcze ok 10 minut. Ugotowaną zupę zmiksować.
Podawać posypaną pokruszoną fetą i świeżymi listkami bazylii oraz z grzankami z żółtym serem.