czwartek, 24 lutego 2022
Pączki pieczone (z 10 żółtek)
wtorek, 22 lutego 2022
Kajzerki
Delikatnie chrupiąca skórka, mięciutki środek. Bułeczki wyszły idealnie.
Świetnie smakują ciepłe, jak również na drugi dzień z dowolnymi dodatkami :)
3 szkl mąki pszennej
3/4 szkl ciepłej wody
7g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła
Do dużej miski przesypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Dodać jajko, masło i ciepłą wodę. Zagniatać ciasto ok 10 minut. Ma być gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby podrosło. Po tym czasie ponownie zagnieść (nie podsypywać za dużo mąką) i podzielić na 8 równych części. Uformować zgrabne bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć na środku krzyżyk. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut w cieple miejsce. Piec ok 15 minut w 225 stopniach.
sobota, 19 lutego 2022
Metrowiec
Nigdy wcześniej nie jadłam tego ciasta. Po zachwytach jakie spotykam za każdym razem widząc to ciasto na różnych forach kulinarnych postanowiłam je upiec. I powiem Wam, że naprawdę warto!
Ciasto jest przepyszne. Delikatne i rozpływające się w ustach. Słodki smak masy budyniowej świetnie przełamuje dżem z czarnej porzeczki. Rodzinka jednogłośnie oznajmiła, że jest obłędne i muszę je upiec na święta :) Wam też polecam :)
Ciasto:
8 jajek
2 szkl drobnego cukru
1 szkl oleju
1 szkl wody gazowanej
kilka kropel ekstraktu waniliowego
4 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa:
700ml mleka
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
200 g miękkiego masła
słoik dżemu z czarnej porzeczki
Polewa:
1/2 kostki margaryny
4 łyżki mleka
6 łyżek cukru
6 łyżek kakao
Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać na zmianę olej, wodę i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem łyżką. Foremki na ciasto (9x33cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do jednej foremki przelać połowę ciasta waniliowego. Do pozostałego ciasta dodać kakao, wymieszać i przelać do drugiej foremki. Ciasta piec ok 50 minut w 180 stopniach. Ostudzić i pokroić na 1,5 cm plastry.
Masa: 1 szkl mleka wymieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć do białości a następnie cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu.
Kromki ciasta smarować masą (ciemne dodatkowo dżemem) i sklejać ze sobą naprzemiennie. Zostało mi trochę masy więc posmarowałam nią jeszcze wierzch ciasta. Polać polewą i dowolnie udekorować.
Ciasto schłodzić kilka godzin. Kroić po skosie.
Polewa: W garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem i cukrem. Na koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gdyby polewa była zbyt gęsta dolać łyżkę mleka i rozmieszać rózgą. Polewę przestudzić.
wtorek, 15 lutego 2022
Faworki pieczone (bez jajek)
Idealnie chrupkie, pyszne i wypełnione pęcherzykami powietrza faworki. Gwarantuję, że są baaaardzo wciągające i na jednym się nie skończy ;)
Z tego przepisu wyszło mi 7 blach faworków :)
500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
250g śmietany 18%
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
cukier puder do posypania
Masło posiekać z mąką. Dodać śmietanę, sól, ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3-4 części, cienko rozwałkować i radełkiem wycinać faworki (ok 12cmx3cm). Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Faworki można kłaść blisko jeden drugiego gdyż nie rosną duże.
Piec ok 12-15 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
czwartek, 10 lutego 2022
Pączki bananowe łyżką kładzione
Pyszne i bardzo łatwe pączusie do zrobienia w kilkanaście minut. Nie musicie czekać aż ciasto wyrośnie. Wystarczy zamieszać i smażyć ;)
Z tego przepisu wyszło mi 15 średnich pączków.
3 dojrzałe banany
jajko
1/4 szkl mleka
1 i 3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
olej do głębokiego smażenia
cukier puder
Banany, jajko i mleko zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką.
Na rozgrzany olej nakładać łyżką ciasto. Smażyć na złotobrązowy kolor a obu stron. Pączki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
wtorek, 1 lutego 2022
Włoskie waniliowe ciastka z jabłkami
Przepis znalazłam na jednej w włoskich stron kulinarnych. Ciastka wychodzą przepyszne, pachnące wanilią. Najlepiej smakują gdy są jeszcze lekko ciepłe, mają lekko chrupiącą skórkę i delikatny środek. Na pewno jeszcze nieraz je upiekę bo są łatwe, szybkie i idealne do kawki a składniki zawsze mam dostępne w kuchni.
4 jajka
120 g cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
200g rozpuszczonego masła
420g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 jabłka
cukier puder do posypania
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą jasną masę. Cały czas miksując dodawać na przemian masło, mąkę z proszkiem a na końcu ekstrakt waniliowy. Ciasto będzie dosyć gęste. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z ciastem. Łyżką nakładać w większych odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.
Z tego przepisu wyszło mi 25 dużych ciastek.