piątek, 26 listopada 2021

Wafle orzechowe z mlekiem w proszku

Uwielbiają je dzieci i dorośli.

Są wspaniałą, słodką przekąską do szkoły, pracy czy na wycieczkę.  



2 płaty wafli


Masa:

3/4 szkl mleka

250 g masła

1 szkl cukru

50 g gorzkiej czekolady

3 szkl mleka w proszku

1/2 szkl mielonych orzechów włoskich

1/2 szkl siekanych orzechów włoskich

1/2 szkl mielonych herbatników



Masa: Mleko, masło, cukier i połamaną czekoladę przekładamy do garnka i podgrzewamy do połączenia składników. Lekko studzimy. Do masy dodajemy partiami mleko w proszku, miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i herbatniki, mieszamy. 

Wykładamy masę na jednym z wafli, wyrównujemy i kładziemy drugi wafel. Zawijamy w folię, obciążamy cięższą deską do krojenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.

Kroimy na mniejsze wafelki.


środa, 17 listopada 2021

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotki, jabłeczniki to jedne z ulubionych ciast mojej rodzinki :) Uwielbiamy roznoszący się po mieszkaniu zapach pieczonego ciasta i cynamonu. Tym razem upiekłam bardzo łatwą szarlotkę na kruchym cieście. Wystarczy  zagnieść ciasto, zetrzeć jabłka i wstawić do pieca. 

Proste a jakie smaczne :)




Ciasto kruche:

350 g mąki pszennej

100 g mąki krupczatki

230 zimnego masła/margaryny

1 szkl cukru

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia


1,5-2 kg jabłek

3-4 łyżki cukru (wg uznania)

2 łyżki soku z cytryny

1-2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki bułki tartej




Ciasto:  Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Gdyby nie chciało się łączyć można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 nierówne części. Zawinąć w folię. Większą część włożyć na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalnika.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut aby puściły sok. 

Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki blaszki (20x28cm). Nakłuć widelcem i równomiernie posypać bułką tartą.

Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku przez gazę lub na gęstym sitku. Wymieszać z cynamonem i wyłożyć na kruche ciasto. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach zamrożone ciasto.

Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 35-45 minut, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 15 listopada 2021

Francuskie ślimaczki z czekoladą i migdałami

 Pyszne i niesamowicie łatwe do zrobienia ciasteczka. Posmakują zarówno mniejszym jak i większym łasuchom ;) Zamiast migdałów można użyć dowolnych orzechów. I proponuję zrobić z podwójnej porcji gdyż znikają bardzo szybko ;)




opakowanie ciasta francuskiego

3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego

4 łyżki siekanych migdałów

jajko do posmarowania




Ciasto rozwinąć i połowę posmarować kremem czekoladowym. Posypać równomiernie 3 łyżkami migdałów, złożyć na pół. Od strony złożenia ciasto pociąć na 7 pasów, skręcić a następnie zwinąć ślimaczka. Ślimaczki z ciasta ułożyć w foremkach na muffinki, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać pozostałymi migdałami.

Ślimaczki piec ok 20 minut w 190 stopniach. Ostudzić.

czwartek, 4 listopada 2021

Zapiekanki gyros na bagietce

 Pyszne i niezwykle proste do zrobienia zapiekanki na ciepłą kolację. Za pierwszym razem zrobiłam je gdy zostało mi trochę kurczaka z obiadu. Teraz robię je dosyć często, tak bardzo posmakowały mojej rodzince :)




1 długa bagietka

2 małe filety z kurczaka

2-3 łyżki przyprawy gyros

20 dag sera żółtego startego


Filety kroimy w drobną kosteczkę, oprószamy przyprawą gyros i smażymy na rumiano na patelni.

Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół a następnie na dwie lub trzy części, w zależności jak długie zapiekanki chcemy otrzymać. Posypujemy niewielką ilością sera żółtego, następnie wykładamy kawałki kurczaka i resztę sera. Zapiekamy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym. Wspaniale smakuje ze świeżym szczypiorkiem.