Uwielbiają je dzieci i dorośli.
Są wspaniałą, słodką przekąską do szkoły, pracy czy na wycieczkę.
2 płaty wafli
Masa:
3/4 szkl mleka
250 g masła
1 szkl cukru
50 g gorzkiej czekolady
3 szkl mleka w proszku
1/2 szkl mielonych orzechów włoskich
1/2 szkl siekanych orzechów włoskich
1/2 szkl mielonych herbatników
Masa: Mleko, masło, cukier i połamaną czekoladę przekładamy do garnka i podgrzewamy do połączenia składników. Lekko studzimy. Do masy dodajemy partiami mleko w proszku, miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i herbatniki, mieszamy.
Wykładamy masę na jednym z wafli, wyrównujemy i kładziemy drugi wafel. Zawijamy w folię, obciążamy cięższą deską do krojenia i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Kroimy na mniejsze wafelki.