Pięknie wyglądają i wspaniale smakują :) Deserki można przygotować w pucharkach lub słoiczkach i zabrać na piknik. Możecie użyć świeżych lub mrożonych malin ale także innych owoców jagodowych. Jestem pewna, że zachwycą smakiem każdego łasucha ;)
kilkanaście maślanych herbatników
500 ml śmietanki 30%
łyżka cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
galaretka malinowa
300 g malin
6 łyżek płatków migdałów
ok 30 małych bezików
Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, ostudzić.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Do zimnej dodać maliny (mogą być mrożone) i poczekać aż zacznie tężeć.
Schłodzoną śmietankę ubić na puch z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Herbatniki dokładnie rozdrobnić.
W sześciu pucharkach układać warstwami herbatniki, zalać tężejącą galaretką z malinami i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie wyłożyć ubitą śmietankę, bezy i posypać płatkami migdałów.
Deserki można przygotować dzień wcześniej ale bezy układamy bezpośrednio przed podaniem aby nie namiękły od śmietanki.
Zawsze podobają mi się desery w szklance, a Ty fajnie przekształciłaś przepis na pyszne ciasto w pyszny deser. Brawo!
OdpowiedzUsuńDziękuję Monia 😊 już dawno za mną chodził ten deser 😉
UsuńJak przepysznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńlooks lovely & yummy. i wanna give it a try
OdpowiedzUsuńhd lace
piękne te deserki
OdpowiedzUsuńSuper deser i jak pięknie wyglada��
OdpowiedzUsuńPyszny deser 🙂
OdpowiedzUsuńAsieńko!
OdpowiedzUsuńSuper deser, ulubiony w mojej rodzince🧡😃
Smacznie pozdrawiam zimową porą❄⛄😊☕
Ile wychodzi z tego przepisu małych szklanek deseru?
OdpowiedzUsuńW opisie jest napisane, że 6 szklanek
UsuńA jakiej pojemności mniej więcej szklanki ? Chciałbym zrobić z tego mini deserki
UsuńSzklanki mają 250ml
Usuń