Kilka dni temu otrzymałam od firmy Teekanne paczkę pełną pysznych i aromatycznych herbat.
Już wypróbowałam kilka z nich i jestem zachwycona ich smakiem. Przyznam się, że wcześniej jakoś nie ciągnęło mnie do herbat owocowych. Gustowałam w tradycyjnej herbacie z miodem i cytryną ;)
Jednak kiedy wypróbowałam tych herbatek, pożałowałam, że tak późno je odkryłam. Są niezwykle aromatyczne i swoim zapachem wypełniają całe mieszkanie. Nagle wszyscy domownicy zapragnęli pić herbatę :)
Jednak herbatki Teekanne smakują nie tylko jako napój ale są świetnym dodatkiem do słodkich wypieków.
Dzisiaj dodałam Herbatkę Apple & Caramel do ciasta na muffinki. Istna eksplozja smaków. Wyszły rewelacyjne!
Koniecznie wypróbujcie nowych smaków herbat Teekanne :)
Muffinki:
3 torebki herbaty Apple & Caramel Teekanne
160 g miękkiego masła
3/4 szkl cukru
4 żółtka
3 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
Lukier:
2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
Muffinki: Herbatę zaparzyć w 750 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku a następnie herbatę i mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Do ciasta wsypać bakalie (część można zostawić do dekoracji), wymieszać i nakładać do foremek na babeczki do 3/4 wysokości.
Muffinki piec ok 25-30 minut. Ostudzić.
Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną wody aby powstał gęsty lukier. Polać nim muffinki i posypać bakaliami.