Składniki:
3 filety z kurczaka
sól
łyżka papryki słodkiej
ew. pieprz
2 szkl mąki
olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
2/3 szkl mleka
szkl mąki
2 jajka
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
Dipy:
duży kubek jogurtu naturalnego
4 łyżki keczupu pikantnego
słodka i ostra papryka
3 łyżki siekanego koperku
3 filety z kurczaka
sól
łyżka papryki słodkiej
ew. pieprz
2 szkl mąki
olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
2/3 szkl mleka
szkl mąki
2 jajka
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
Dipy:
duży kubek jogurtu naturalnego
4 łyżki keczupu pikantnego
słodka i ostra papryka
3 łyżki siekanego koperku
Filety myjemy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki. Oprószamy solą i papryką. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Kawałki kurczaka przełożyć do ciasta, wymieszać i odstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin.
Do plastikowego zamykanego pojemnika wsypać 2 szkl mąki, włożyć kilka kawałków kurczaka, zamknąć i energicznie potrząsnąć. W garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami opanierowanego kurczaka i smażyć po kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dip paprykowy: 1/2 jogurtu wymieszać z keczupem i paprykami do smaku.
Dip koperkowy: 1/2 jogurtu wymieszać z posiekanym koperkiem. Można dodać inne świeże zioła.