niedziela, 31 maja 2015

Kurczak ala KFC

Niedawno natknęłam się na podobny przepis na blogu Weroniki. Z tym, że ona przygotowywała skrzydełka z kurczaka. Ja i moja córcia wolimy jednak filety ;) Kurczak przygotowany w ten sposób ma niesamowicie chrupiącą panierkę i bardzo delikatne, soczyste mięso. Polecam Wam zarówno na obiad jak również jako mięsną przekąskę na imprezy. Z jogurtowymi sosami smakują po prostu wyśmienicie.




Składniki:
3 filety z kurczaka
sól
łyżka papryki słodkiej
ew. pieprz
2 szkl mąki
olej do głębokiego smażenia

Ciasto:
2/3 szkl mleka
szkl mąki
2 jajka
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli

Dipy:
duży kubek jogurtu naturalnego
4 łyżki keczupu pikantnego
słodka i ostra papryka
3 łyżki siekanego koperku



Filety myjemy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki. Oprószamy solą i papryką. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Kawałki kurczaka przełożyć do ciasta, wymieszać i odstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin.

Do plastikowego zamykanego pojemnika wsypać 2 szkl mąki, włożyć kilka kawałków kurczaka, zamknąć i energicznie potrząsnąć. W garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami opanierowanego kurczaka i smażyć po kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Dip paprykowy: 1/2 jogurtu wymieszać z keczupem i paprykami do smaku.
Dip koperkowy: 1/2 jogurtu wymieszać z posiekanym koperkiem. Można dodać inne świeże zioła.


sobota, 30 maja 2015

Sernik mocno czekoladowy

Uwielbiam serniki. Tym razem wybór padł na sernik czekoladowy. Piekąc go nie spodziewałam się nawet, że będzie taki pyszny. Nieskromnie muszę powiedzieć, że jest obłędny w smaku, niezwykle kremowy i.... słodki :) Czyli tak jak lubię najbardziej :))) Wystarczy już niewielki kawałek aby zaspokoić wielki głód na słodkie małe conieco ;)
Sernik bierze udział w akcji GOPLANY "Z czekoladową nutą"




Spód:
200g herbatników
łyżka kakao
100g masła

Sernik: 
(składniki w temp. pokojowej)
1kg serka waniliowego z wiadereczka
2 czekolady Goplana Klasyczna Gorzka 90g
180ml śmietanki 30%
3 jajka
2/3 szkl cukru

Dekoracja:
kilka truskawek
2 czekolady Goplana Oryginalna Mleczna 90g



Spód: Herbatniki drobno rozkruszyć. Masło rozpuścić z kakao, wlać do herbatników i wymieszać. Konsystencja ma przypominać mokry piasek. Dno tortownicy o śr. 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać herbatniki i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki.

Sernik: Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i chwilę miksować aby jajka były tylko lekko ubite. Cały czas ucierając na średnich obrotach dodawać ser, śmietankę i rozpuszczone w kąpieli wodnej
czekolady Goplana Klasyczna Gorzka. Masę serową wylac na spód z herbatników. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Sernik piec 60 minut, następnie wyłączyć grzanie i studzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy będzie zimny przełożyć do lodówki i chłodzić najlepiej całą noc.


Dekoracja: 1,5 czekolady Goplana Oryginalna Mleczna rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę z tego rozsmarować na serniku. Do reszty wsypać pozostałą, posiekaną czekoladę i mieszając rozpuścić bez podgrzewania. Dzięki temu czekolada po zastygnięciu będzie twarda i można będzie formować z niej dowolne kształty. Rozpuszczoną czekoladę Rozprowadzić cienką warstwą na zimnej powierzchni, np. metalowej blaszce. Można również zrobić na kawałku papieru do pieczenia esy-floresy i zwinąć aby utworzyć rulon. Wstawić czekoladę na chwilę do lodówki. Zeskrobywać nożem lub szpatułką. Wiórkami czekolady posypać sernik, udekorować truskawkami i rulonikami z czekolady.


Z czekoladową nutą

piątek, 29 maja 2015

Babeczki z Myszką Miki

Dzień Dziecka już za kilka dni, więc jeśli planujecie przygotować jakieś smakołyki Waszym pociechom to proponuję takie babeczki, po przekrojeniu których ukaże się główka Myszki Miki (choć moja siostra zobaczyła misia, hihi). Dzieciaki na pewno będą zachwycone! Żadne nie oprze się takiej muffince :)
Zdjęcia babeczek pochodzą z moich zbiorów sprzed 2 lat. Jednak odkryłam, że nie mam tego przepisu na blogu więc spieszę się żeby się z Wami nim podzielić :)
 



Ciasto ciemne:
1/2 kostki miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 jajka
2/3 szkl mąki
4 czubate łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto jasne:
1/2 kostki miękkiego masła
1cukier waniliowy + tyle cukru aby w sumie była 1 szkl
2 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
2 jajka
szklanka mleka

cukier puder do posypania



Ciasto ciemne: (upiec dzień wcześniej) Utrzeć masło, następnie dodać cukier i jajka. Ucierać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie dosyć gęste. Wylać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Ciasto jasne: Masło wymieszać z suchymi składnikami aby utworzył się mokry "piasek". Mleko i jajka dokładnie roztrzepać. Dosypać suche składniki i zmiksować na małych obrotach do czasu aż się połączą.
Ciemny placek pokroić na kawałki i rozdrobnić w blenderze. Dodać 1/2 szklanki jasnego surowego ciasta i ok. 1/2 szkl wody (wodę dodawać stopniowo! ja się rozpędziłam i wyszło mi trochę za rzadkie, bo córcia w międzyczasie podkradła 2 kawałki ;) przez co uszy mi koślawe wyszły.... :/

Do foremek na babeczki nałożyć po 1 łyżce jasnego ciasta. Z ciemnego ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na białe ciasto. Następnie uformować cienki wałek i zwinąć go w wianuszek i położyć na kulce, która będzie głową myszki Miki.

Następnie wszystkie główki pokryć 1 łyżką jasnego ciasta i wstawić na ok 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekły.Gotowe babeczki ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Roladki drobiowe ze szparagami

Sezon na szparagi w pełni. Proponuję Wam banalnie łatwy a efektowny sposób na roladki z kurczaka z tym warzywem. Nie dosyć, że ładnie się prezentują to są pyszne. W sam raz na rodzinny obiad.


2 duże filety drobiowe z polędwiczkami
12 zielonych szparag
sól morska w młynku
pieprz świeżo zmielony
zioła prowansalskie
2 łyżki oleju


Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Odciąć polędwiczki. Filety rozciąć wzdłuż na pół, na dwa płaty. Mięso rozbić tłuczkiem, przyprawić do smaku. Na środek każdego płata mięsa ułożyć po 2 szparagi, zwinąć roladkę. Spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć roladki. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.W międzyczasie 2 razy podlać roladki wytworzonym sokiem.

Szparagowe<3Love

czwartek, 21 maja 2015

Tarta francuska z rabarbarem i kremem malinowym

Kochani nie będzie mnie przez kilka najbliższych dni, muszę zadbać o swoje zdrowie. Ale nie martwcie się, zostawię Wam mega pyszny i łatwy przepis na fantastyczną tartę.
Ta tarta to przepyszne połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkimi malinami oraz kruchutkiego ciasta i delikatnego jak puch kremu. Co Wy na to? ;)



Ciasto:
op. ciasta francuskiego (275g)
2 długie łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru cynamonowego Diamant

Krem:
1,5 szkl malin
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru pudru
300ml śmietanki 30%
maliny i mięta do dekoracji



Ciasto francuskie rozwinąć i wyłożyć dno i boki formy do tarty. Odciąć wystające końcówki, ponakłuwać widelcem. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozsypać na cieście, posypać cukrem cynamonowym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na ok 20 minut. Ostudzić.



Maliny przełożyć do garnuszka, zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier. Gotować aż się rozpadną a woda odparuje. Przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pesteczek. Schłodzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać połowę musu z malin, dokładnie wymieszać. Resztę musu niedbale wymieszać z kremem. Nałożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tartę.
Całość udekorować malinami i miętą.

Wiosenne słodkości! Rabarbarowa rewolucja

wtorek, 19 maja 2015

Placuszki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami

Tradycyjne placki ziemniaczane wzbogaciłam moim ulubionym twarożkiem z rzodkiewkami i dymką. Do tego czapa z kiełków lucerny i mamy smaczne i zdrowe danie. Polecam, są pyszne :)



Placuszki:
5 ziemniaków
jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól
świeżo zmielony pieprz
dymka

Twarożek:
200g białego sera
3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany
3 rzodkiewki
dymka
sól
kolorowy pieprz

Dodatkowo:
op. kiełków lucerny
2 rzodkiewki
szczypior



Placuszki: Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jajko, mąkę, posiekaną dymkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na niewielkiej ilości oleju smażyć niewielkie placuszki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Twarożek: Ser dokładnie rozetrzeć widelcem, wymieszać z jogurtem. Dodać 3 drobno pokrojone rzodkiewki i dymkę. Doprawić solą, wymieszać. Na talerzach układać placuszki, na nich łyżkę twarożku i kiełki lucerny. Powtykać plasterki rzodkiewek, posypać szczypiorem. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

piątek, 15 maja 2015

Czekoladowe babeczki z kremem malinowym

Zostało mi jeszcze trochę mrożonych malin z zeszłego roku. Miałam wielką ochotę na muffinki, więc postanowiłam je ozdobić czapą z bitej śmietany i musu z malin. Wyszły rewelacyjne. Dawno nie jadłam tak pysznych muffinów. Włożone do ozdobnych papilotek i ładnie udekorowane miętą będą wspaniałym prezentem, np. na Dzień Matki lub na Urodziny. Wypróbujcie koniecznie :)




Babeczki:
1,5 szkl mąki pszennej
2/3 szkl cukru brązowego Diamant
2 kopiate łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 szkl mleka
6 łyżek oleju
2 jajka

Krem:
250 ml śmietanki kremówki
1,5 szkl malin
2 łyżki cukru
łyżka cukru pudru
śmietan fix



Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce mokre. Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką i nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec ok 20 min. w 180 stopniach. Ostudzić.
Mus z malin: Maliny przełożyć do garnuszka, dolać 2 łyżki wody i dusić aż się rozpadną, gotować na małym ogniu do czasu aż spora ilość płynu odparuje. Pod koniec dodać cukier, jeszcze chwilę podgrzewać. maliny przetrzeć przez sito aby pozbyć się ziarenek. Otrzymałam 3 łyżki gęstego musu malinowego.
Krem: Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Połowę musu dokładnie wymieszać z kremem, resztę wymieszać niedbale aby zostały różowe smugi. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować babeczki.

Jeśli babeczki będą podane od razu po przygotowaniu nie będzie potrzebny śmietan fix.
Część musu z malin można rozsmarować wewnątrz worka cukierniczego a następnie nałożyć śmietanę. Wyjdą dwukolorowe rozetki.

Wiosenne słodkości!

sobota, 9 maja 2015

Sernik z rabarbarem i pianką

Przepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami zmieniłam i dodałam rabarbar. Uwielbiam wszelkie ciasta z dodatkiem tego warzywa. Już nie mogłam się doczekać kiedy upiekę z niego coś dobrego. Tym razem miałam wielką ochotę na sernik. Polecam Wam z całego serca. Rabarbar idealnie łączy się w smaku z sernikiem, delikatną pianką oraz chrupiącą kruszonką. Ciężko mu się oprzeć:)


Ciasto:
3 szkl mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie troszkę śmietany

Masa serowa:
75 dag sera białego
1 jajko
1 budyń śmietankowy w proszku
3/4 szkl cukru pudru
3/4 kostki miękkiego masła

500g rabarbaru
Pianka:
piana z 5 białek
1 szkl cukru do piany
1 kisiel (u mnie poziomkowy)




Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę (36x24cm) a 1/4 zawinąć i odstawić do lodówki.
Masa serowa: Zmielony ser, jajko, budyń w proszku, cukier i masło dobrze utrzeć a następnie wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć obrany i pokrojony w kostkę rabarbar. 
 
Pianka: Z białek ubić pianę, a gdy będzie już sztywna, dodać cukier oraz kisiel i jeszcze przez chwilę ubijać aż będzie lśniąca i gładka.
Gotową pianę wyłożyć na rabarbar a na nią pokruszyć lub utrzeć na grubych oczkach resztę kruchego ciasta. Piec ok. 45 minut w 180st C.

fabryka sernika Rabarbarowa rewolucja Wiosenne słodkości!

piątek, 8 maja 2015

Zapiekanka ala meksikana

Jeśli nie macie już pomysłu jak wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki to ja mam dla Was propozycję. Zapiekanka meksykańska z masą ziemniaczaną i nachosami. Zapiekanka jest pyszna, ostra i sycąca. Świetna dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki obiad. Świetnie smakuje polana keczupem lub sosem paprykowym.



 Warstwa mięsna:
500g mięsa mielonego wieprzowego
cebula
3 ząbki czosnku
papryka
puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
3-4 łyzki koncentratu pomidorowego
sól, świeżo zmielony pieprz
łyżeczka przyprawy gyros
łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki

Masa ziemniaczana:
5 ziemniaków
50g startego sera żółtego
1/4 szkl śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
100g startego sera żółtego
garść nachosów


Ziemniaki obrać ugotować i utłuc tłuczkiem. Zostawić do ostygnięcia. Można użyć ziemniaków, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia. Dodać starty ser, śmietankę i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać na gładką masę.
Na 3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć ok 1 minuty. Dodać mięso, usmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. całość wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku.
W naczyniu żaroodpornym (śr. 22cm) ułożyć warstwę mięsa, na to warstwę ziemniaków. Wyrównać powierzchnię i posypać startym serem oraz pokruszonymi nachosami. Piec ok 20 minut w 190 stopniach.
 
 

niedziela, 3 maja 2015

Domowa kremówka

Kremówka to jedno z moich ulubionych ciast. Połączenie kruchutkiego ciasta i kremu budyniowego to dla mnie bomba! Nie wiem dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się ją upiec..... Może dlatego, że w mojej ulubionej cukierni robią ją tradycyjnym sposobem i do tej pory gdy miałam chęć na to pyszne ciasto tam właśnie się w nie zaopatrywałam? Teraz pewnie częściej będą ją piekła ale zdecydowanie zwiększę proporcje kremu o połowę a nawet dwa razy bo z tego przepisu wyszła mi dosyć niska. Na szczęście nie ma to wpływu na jej smak. Jest genialna :)



Ciasto:
300 g mąki
300 g margaryny
0,5 szkl śmietany 18% 
1 żółtko

 Krem: 
1/2 l mleka
2jajka
2 żółtka 
1/2 szkl cukru 
1 cukier waniliowy 
5 dagmasła
czubata łyżka mąki pszennej
czubata łyżka mąki ziemniaczanej

cukier puder do posypania 



Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części i upiec w blaszkach 24 x 35 cm. Ostudzić.

Krem: Odlać 1/2 szkl mleka. Zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z rozbełtanymi jajkami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować wlewać powoli masę jajeczną (najlepiej przez sitko aby nie porobiły się grudki) cały czas mieszając. Dodać masło i mieszając, gotować jeszcze ok 5 minut.
Jeden blat ciasta włożyć do blaszki, wylać ciepły krem i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć i oprószyć obficie cukrem pudrem.

sobota, 2 maja 2015

Naleśniki z powidłami w sosie cynamonowym

Pomysł na te naleśniki podsunęła mi koleżanka. Zamieniłam w nim tylko zwykły cukier na cynamonowy bo uwielbiam połączenie śliwek i cynamonu. Polecam Wam ten przepis. Naleśniki są przepyszne, rozpływają się w ustach a podczas ich duszenia roznosi się wspaniały cynamonowy zapach, który sprowadza wszystkie łakomczuchy do kuchni ;)



Naleśniki:
250ml mleka
400ml wody 
2 jajka
3 łyżki oleju 
300-400g mąki


Dodatkowo:
słoik powideł śliwkowych
szkl śmietanki 30%
2 łyżki cukru cynamonowego DIAMANT
odrobina oleju do smażenia

 


Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki, w razie konieczności delikatnie natłuszczając patelnię. Naleśniki posmarować powidłami, złożyć jak krokiety i ułożyć na głębokiej patelni. Zwinięte naleśniki zalać śmietanką wymieszaną z 2 łyżkami cukru cynamonowego. Podgrzewać na średnim ogniu kilkanaście minut aż sos się zredukuje.