wtorek, 30 czerwca 2015

"Gofry" z ciasta francuskiego

Zostało mi w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, którego wkrótce kończył się termin ważności. Zastanawiałam się chwilę co z niego przygotować. A ponieważ rodzinka domagała się lodów postanowiłam zrobić z niego takie chrupiące gofry, które podałam z konfiturą truskawkową i lodami śmietankowymi. Świetny i szybki deser. Ciasto francuskie w postaci chrupiących ciasteczek bardzo nam posmakowało.

Deser podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Kamila"



op. ciasta francuskiego
lody
ulubiona konfitura
świeże truskawki
kiwi
cukier puder
mięta do dekoracji



Ciasto francuskie rozwinąć i dużą foremką w kształcie kwiatka wyciąć "ciasteczka". Gofrownicę rozgrzać i kłaść ciasto (ciasto francuskie nie wymaga natłuszczania gofrownicy). Zapiekać kilka minut na złotobrązowy kolor. Ja moje "gofry" podałam posypane cukrem pudrem, z lodami i domową konfiturą truskawkową oraz świeżymi owocami.


poniedziałek, 29 czerwca 2015

Jogurtowy torcik z czereśniami

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie lekkie jogurtowe torciki. Są idealnym, orzeźwiającym deserem na letnie popołudnie. Ten torcik robi się bardzo szybko i jest bardzo łatwy nawet dla początkujących kucharek. Minimum składników a jaki efekt! Najważniejsze aby ładnie go udekorować świeżymi owocami a będzie cieszył nie tylko podniebienie ale też oko każdego łasucha :)

Torcik podałam na dużym talerzu Porcelana Bogucice "Agawa Gold".
Mały kawałek pięknie prezentuje się na talerzyku z filiżanką "Diament Gold".



kilkanaście małych okrągłych biszkoptów
duży jogurt naturalny
2 galaretki truskawkowe
20-30 dag czereśni
mięta do dekoracji




Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Czereśnie umyć pod bieżącą wodą, część wypestkować a resztę zostawić do dekoracji. Galaretkę wymieszać z jogurtem i wypestkowanymi czereśniami, odstawić do lodówki aby masa zaczęła tężeć. Tortownicę (18cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopty i powoli zalewać tężejącą masą jogurtową. Należy uważać aby biszkopty nie wypłynęły na wierzch. Torcik odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Zdjąć folię i udekorować pozostałymi czereśniami i listkami mięty. Można podawać z bitą śmietaną.


sobota, 27 czerwca 2015

Lekki torcik owocowy z bezami

Taki torcik to raj dla podniebienia. Słodkie owoce i delikatna śmietankowa pianka to idealny deser na lato. Nie wymaga dużo pracy a efekt jest naprawdę rewelacyjny. 

Torcik podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Rajski Ogród".




ok 10 małych bez
ok. 30dag truskawek
ok. 15 dag czereśni
500ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego



Truskawki i czereśnie umyć pod bieżącą wodą, dobrze odsączyć na sicie lub ręczniku papierowym. Część odłożyć do dekoracji. Czereśnie wypestkować, truskawkom odciąć szypułki. Tortownicę (18cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć bezy i owoce.
Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach, gdy napęcznieje podgrzać, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami, dodać rozpuszczoną żelatynę. całość dokładnie wymieszać i zalać owoce w tortownicy. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do zastygnięcia. Torcik wyjąć z tortownicy, usunąć folię i ułożyć na talerzu. Udekorować pozostałymi owocami i miętą.



czwartek, 25 czerwca 2015

Bigosik z młodej kapusty na kurczaku

Młodą kapustkę uwielbiam. Mogłabym ją jeść nawet codziennie ;) Dzisiaj na obiad był bigosik. Pyszny i delikatny w smaku. Można go podać z młodymi ziemniaczkami lub pieczywem. Jak kto woli. Dodatkową zaletą jet to, że szybko się go przygotowuje.
Bigosik podałam w miseczce Porcelana Bogucice "Agawa Platin".



 większa główka młodej kapusty
1 udko z kurczaka
1 filet z kurczaka
1/2 pęczka młodej cebulki ze szczypiorem
pęczek koperku
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
łyżeczka kucharka
sól, pieprz
łyżeczka przyprawy do dań z kapusty
3 łyżki koncentratu pomidorowego



Kapustę poszatkować. Wlać tyle wody aby sięgała poniżej poziomu kapusty. Mięso umyć i pokroić na mniejsze części, dodać do kapusty. Doprawić do smaku przyprawami. Całość gotować do miękkości. Cebulkę, szczypior i koperek posiekać. Szczypiorek i cebulkę dodać w połowie gotowania a koperek pod koniec. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej masło, zabielamy śmietaną, dodajemy koncentrat i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Gotujemy jeszcze chwilę.



niedziela, 21 czerwca 2015

Tarta kokosowo-migdałowa z truskawkami

Przepis na tartę powstał w mojej głowie gdy szukałam składników do upieczenia jakiegoś ciasta. I tak z niewielu składników upiekłam pyszną, kruchą tartę z truskawkami. Polecam Wam bo nie dość, że szybko się robi to świetnie smakuje.




 Ciasto:

1,5 szklmąki pszennej
1/2 szkl wiórków kokosowych 
200g margaryny
1/2 szkl cukru 
tłuszcz do posmarowania formy

Masa:

180 ml jogurtu naturalnego 
jajko
2 łyżki cukru pudru 
łyżka mąki ziemniaczanej
250 g truskawek
3 łyżki płatków migdałowych



Ciasto: Wszystkie składniki na cisto przełożyć do miski i posiekać lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej formy na tartę i wylepić nim dno i boki foremki. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 15 minut, do zarumienienia.

Masa: jogurt rozbełtać z jajkiem, mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Wylać na podpieczony spód tarty. Na wylaną masę poukładać pokrojone truskawki, posypać resztą kruszonki i płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika (temp. zmniejszyć do 180 st) i piec jeszcze ok 15-20 minut do zarumienienia. Ostudzić.

piątek, 19 czerwca 2015

Placuszki ziemniaczane z tuńczykiem i kukurydzą

Jest to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z obiadu. Zwykle placuszki ziemniaczane robiłam bez dodatków ale tym razem postanowiłam wzbogacić je o tuńczyka i kukurydzę. Wyszły wspaniałe. Świetnie sprawdzą się na obiad lub kolację. Doskonale smakują z sałatką ze świeżych warzyw jak również z sosami na bazie jogurtu naturalnego. Moja córka lubi je z dodatkiem keczupu. Tak po prostu ;)



500g ugotowanych ziemniaków
puszka tuńczyka w sosie własnym 
4 łyżki kukurydzy z puszki 
1 dymka +szczypior 
4 łyżki sera żółtego 
sól
pieprz
ok 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 
olej do smażenia





Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce, dymkę i szczypior posiekać. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy na durszlaku lub sicie. Do większej miski przełożyć ziemniaki, starty ser, dymkę i odsączoną kukurydzę z tuńczykiem. Wbić jajka i dodać ok 3 łyżki tartej bułki. Dokładnie wymieszać masę. Powinna się dobrze formować. Z masy ziemniaczanej formować okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.
Inspiracją był przepis znaleziony w necie.

środa, 17 czerwca 2015

Dżem truskawkowy z nutką mięty

Ostatnio otrzymałam od firmy DIAMANT do przetestowania produkty żelujące do konfitur. Na pierwszy rzut poszedł Konfitur-Fix i truskawki, w końcu sezon na te owoce w pełni. Dzięki jego użyciu owoce nie potrzebują długiej obróbki termicznej i zachowują piękny kolor. Dżemy robi się naprawdę szybko. A dodatek liści mięty sprawia, że dżem nabiera fajnego, delikatnego posmaku. Polecam!



1kg truskawek
op. Konfitur-Fix DIAMANT
400g cukru
3 łyżki posiekanej mięty



Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków tak aby pozostawić większe kawałki owoców. Wsypać Konfitur-Fix DIAMANT i cukier, wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gotować jeszcze 3-4 minuty od zawrzenia.

Na sam koniec wsypać posiekaną miętę, wymieszać. Gorący dżem przekładać do suchych, wyparzonych wcześniej słoików.

Zakręcić wieczko i ustawić do góry dnem aż do całkowitego wystygnięcia.
Z tych proporcji wyszło mi 4 małe i jeden większy słoiczek.

niedziela, 14 czerwca 2015

Torcik truskawkowy z musem z białej czekolady

Torcik przygotowałam na swoje urodziny. Jest bardzo delikatny. Mus truskawkowy i czekoladowy cudownie rozpływają się w ustach. Rodzince smakował, mam nadzieję, że i Wam posmakuje.
Torcik jest trochę pracochłonny ale naprawdę każdy sobie z nim poradzi!



Spód:
210g ciasteczek owsianych
2 łyżki mielonych migdałów
100g masła

Warstwa z białej czekolady:
200g białej czekolady
330ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny

Warstwa śmietankowo-truskawkowa:
 250g truskawek
250ml śmietanki 30%
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny

Warstwa truskawkowa:
galaretka truskawkowa
10 truskawek

Dekoracja:
200ml śmietanki 30%
śmietanfix
kilka truskawek
mięta



Spód: Ciasteczka dokładnie rozkruszyć, np. w blenderze lub za pomocą wałka. Masło rozpuścić. Wszystkie składniki wymieszać i wysypać na dno tortownicy (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Dokładnie uklepać.

Warstwa z białą czekoladą: 100ml śmietanki i pokruszoną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę wymieszać z 1/4 szkl zimnej wody, odstawić na kilka min. do napęcznienia. Podgrzać a gdy się rozpuści połączyć z białą czekoladą. Ostudzić. 100ml śmietanki ubić i cały czas miksując dolewać ostudzoną białą czekoladę. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Odstawić do lodówki do stężenia.

Warstwa śmiet.-truskawkowa: truskawki umyć, obrać i zmiksować na gładki mus. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewać do rozpuszczenia. Wymieszać z truskawkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cały czas miksując wlewać mus truskawkowy. Masę wylać na stężoną warstwę białą.

Warstwa truskawkowa: Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Wylać na warstwę śmiet-truskawkową. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem torcik udekorować śmietanką ubitą z cukrem pudrem i smietanfixem oraz truskawkami i miętą.

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

piątek, 12 czerwca 2015

Łazanki z młodą kapustą

Młodą kapustę uwielbiamy. W sezonie bardzo często gości na moim stole. Ostatnim razem były to łazanki. Nawet moja córcia, która nie przepada za kapustą zjadła sporą porcję :))))



główka młodej kapusty 
250g makaronu łazanki 
2 kiełbaski śląskie 
cebula 
ząbek czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego 
sól
pieprz
2 łyżki oleju


Kapustę opłukać, poszatkować i przełożyć do większego garnka. Wlać ok 1/2 szkl wody i dusić do miękkości. W połowie gotowania zdjąć pokrywkę aby woda odparowała. W tym samym czasie drobno posiekana cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać posiekany czosnek i pokrojoną w mała kostkę kiełbaskę. Przesmażyć.
W osobnym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Ugotować łazanki wg przepisu na opakowaniu.
Do ugotowanej (i odparowanej) kapusty dodać przesmażoną kiełbasę, koncentrat. Całość doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać i smażyć całość jeszcze przez chwilę.

Paluszki z kurczaka w parmezanowej panierce

Moja córka uwielbia kurczaka a zwłaszcza kiedy jej chrupie ;) Dlatego głównie z myślą o niej przygotowałam te paluszki. Są świetną przekąską jak również mięsnym dodatkiem do obiadu. 
Polecam Wam jeśli lubicie chrupiącą i aromatyczną skorupkę oraz delikatne i soczyste mięsko w środku.




2 filety z kurczaka
sól
pieprz
czosnek granulowany
olej do smażenia

Panierka:
1 szkl bułki tartej
ok 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano
łyżeczka suszonej bazylii
2 jajka
1/2 szkl mąki



Kurczaka umyć, osuszyć i pozbawić błonek. Pokroić w cienkie paseczki. Mięso oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Panierka: Bułkę tarta wymieszać z parmezanem i suszoną bazylią. Mięso panierować najpierw w mące, roztrzepanym jajku i w parmezanowej panierce. Aby uzyskać grubszą "skorupkę" można jeszcze raz opanierować w jajku i bułce. Paluszki z kurczaka smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z ulubionymi sosami.

środa, 10 czerwca 2015

Lody migdałowo-ciasteczkowe

Zachwycona połączeniem puszystej śmietanki i mleka skondensowanego z tego przepisu od razu przystąpiłam do przygotowania nowego smaku lodów. I wiecie co? Te wg mnie i mojej córeczki wyszły jeszcze lepsze. Jak to określiła Oliwka "po prostu najpychotniejsze" :))) czy może być lepsza opinia niż opinia dziecka? Nie czekajcie więc długo i przygotujcie je w domu, są przepyszne i zaspokajają ochotę na coś słodkiego. Warto przygotować sobie kubełek tych lodów na nadchodzące upały :)




250ml śmietanki 30%
200ml mleka skondensowanego słodzonego
50g płatków migdałów
ok 5 biszkoptów



Płatki migdałów zmielić w młynku na mączkę.
Śmietanka i mleko powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubić na sztywno i cały czas ubijając wlewać mleko. Gdy się połączą dodać zmielone migdały i drobno pokruszone biszkopty. Masę wymieszać i przełożyć do zamykanego pojemnika. Mrozić kilka godzin.
Przed podaniem wyjąć na ok 10 minut.

Pamiętajcie aby śmietanka była dobrze ubita. Wtedy lody będą puszyste i będą się dobrze nakładały.


Akcja lodowa 2015

Lody z musem truskawkowym

Jedne z najlepszych lodów jakie kiedykolwiek jadłam. Do tego wykonane bez użycia maszynki do lodów. Dobrze ubita śmietanka spowoduje, że po wyjęciu z zamrażalnika, po chwili lody będą nadawały się do serwowania, będą puszyste a nie takie twarde i zmrożone.
Słodkie mleko i śmietanka przełamane kwaskowatym smakiem truskawek to połączenie genialne. Razem z mamą i Oliwką zjadłyśmy wszystkie za jednym razem..... Pójdzie w boczki ale co tam! Dla tego smaku warto było :) Wam też polecam. 



Baza:
250ml śmietanki 30%
200ml mleka skondensowanego słodzonego

Mus truskawkowy:
300g truskawek
cukier do smaku (ok 2-3 łyżki)



Truskawki umyć, obrać i przełożyć do garnka. wsypać cukier i wlać 2-3 łyżki zimnej wody. Rozgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków i smażyć do czasu aż zgęstnieje. Pamiętać aby często mieszać aby się nie przypaliły. Ostudzić.
Schłodzoną śmietankę dobrze ubić na sztywno i nadal miksując powoli wlewać zimne mleko skondensowane. Gdy składniki się połączą 1/2 masy przelać do miseczki. Dodać połowę musu z truskawek i wymieszać. Do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody wykładać na przemian masę śmietankową, truskawkową i mus truskawkowy. Następnie delikatnie przemieszać widelcem aby powstał "marmurek". Pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem wyjąć na ok 10 minut.


Akcja lodowa 2015 Milion Smaków Truskawek - druga edycja

niedziela, 7 czerwca 2015

Koktajl truskawkowy z winem

Od kilku dni mamy prawdziwie letnią temperaturę. Na ochłodę proponuję Wam przepyszny i orzeźwiający koktajl na bazie wina, który przygotujecie w kilka minut. Pamiętajcie też aby nie częstować nim dzieci ;) 
Przepis wyszperałam w starych zbiorach ale jest jak najbardziej na czasie ;)
Pamiętajcie także aby lód kruszyć w blenderze przystosowanym do tego celu. W przeciwnym razie zniszczycie sobie sprzęt!


20 dag truskawek
20 kostek lodu
łyżka miodu
1/2 szkl białego wina (może być musujące)

Obrane i umyte truskawki zmiksować z miodem. Lód rozkruszyć w blenderze, dolać wino i zmiksowane truskawki. Wymieszać. Przelać do kieliszków i udekorować połówką truskawki i listkiem melisy. Milion Smaków Truskawek - druga edycja

piątek, 5 czerwca 2015

Surówka z młodej kapusty i koperku

Kolejna propozycja na pyszną i zdrową surówkę z młodej kapusty. Korzystajmy póki kapusta jest taka delikatna w smaku. Świetnie sprawdzi się do wszelakich mięs z grilla.



1/2 młodej kapusty
1/2 czerwonej cebuli
1/2 pęczka koperku
3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego
sól, pieprz

 Kapustę poszatkować, cebulę i koperek drobno posiekać. Warzywa przesypać do miski, polać oliwą wymieszaną z sosem sałatkowym, ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić na pół godziny do lodówki.

Nowalijki w kuchni

Surówka z młodej kapusty z nowalijkami

Pyszna i zdrowa surówka. Idealna jako dodatek do obiadu lub mięsa z grilla. Świetnie sprawdzi się również na śniadanie z kromeczką chleba.



1/2 główki młodej kapusty
pęczek rzodkiewek
1/2 pęczka dymki
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego

Kapustę poszatkować. Rzodkiewki i dymkę drobno pokroić. Warzywa przełożyć do miski, doprawić do smaku i wymieszać z jogurtem i majonezem. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.

Nowalijki w kuchni

Lody truskawkowo-bananowe

Moja Oliwka stwierdziła, że są najlepsze na świecie. Nawet nie wiecie jaką miała minę gdy jej powiedziałam, że są bez cukru, tylko truskawki i banany, bo akurat owoce trafiły mi się wyjątkowo słodkie :) Możecie je przygotować w formie lodów na patyku lub zamrozić w większym pojemniku i podawać w gałkach. Pamiętajcie tylko aby po włożeniu do zamrażalki co godzinę je wymieszać aby nie robiły się lodowe grudki. A przed podaniem pozostawić na kilkanaście minut w temp. pokojowej aby lekko zmiękły. 



300g słodkich truskawek
2 banany
ewentualnie miód do posłodzenia
wafelki do lodów



Truskawki opłukać, obrać z szypułek i wrzucić do blendera. banany obrać, pokroić w plasterki i dodać do truskawek. Owoce dokładnie zmiksować na gładki koktajl. W razie potrzeby dosłodzić do smaku miodem. Masę przelałam do pojemnika i mroziłam kilka godzin. W międzyczasie co godzinę przemieszałam aby nie utworzyły się lodowe grudki. Przed podaniem wyjąć na kilkanaście minut aby trochę zmiękły. Podawać w wafelkach lub pucharkach.

Akcja lodowa 2015 Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Młoda kapusta z pulpecikami

Uwielbiam młodą kapustę. Zwykle duszę ją ze śmietaną i dużą ilością koperku i szczypioru, tak jak robiła to moja Babcia i Mama. Wczoraj jednak postanowiłam trochę poeksperymentować i ugotowałam taki pyszny obiad z pulpecikami. Danie jest niezwykle delikatne i aromatyczne. Robi się je szybko, a co ważne dla zapracowanych można je spokojnie przygotować wcześniej i odgrzać po powrocie z pracy. Kapustkę polecam podać z młodymi ziemniaczkami, obficie posypanymi koperkiem. Po prostu pycha :)



Pulpety:
400g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
2 jajka
sól
pieprz świeżo mielony
łyżeczka czosnku granulowanego
bułka
3-4 łyżki bułki tartej
olej do smażenia

Kapusta:
główka młodej kapusty
mała cebulka
2 łyżki oleju
sól
pieprz
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego



Pulpety: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie składniki na pulpety przełożyć do miski i rękoma wyrobić masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można uformować kulki. Pulpeciki usmażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Kapustę posiekać, przełożyć do garnka i podlać ok 1/2l wody. Dodać ziele ang, liście laurowe i dusić do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dodać do kapusty w połowie gotowania. Gdy kapusta będzie miękka dodać do niej koncentrat pomidorowy, resztę przypraw, wymieszać. Przełożyć pulpeciki i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Podawać posypane koperkiem. Dobrze smakuje z młodymi ziemniaczkami lub jako samodzielne danie.


czwartek, 4 czerwca 2015

Czekoladowe ciacha na białkach

Wczoraj postanowiłam upiec te ciasteczka, do których przymierzałam się od jakiegoś czasu. Miałam w lodówce jeszcze kilka zamrożonych białek i postanowiłam je dobrze wykorzystać :)
Ciacha, bo ciasteczkami raczej nie można ich nazwać ze względu na ich wielkość ;) są obłędnie czekoladowe i rozpływają się w ustach. To trochę mini bezy w wersji mocno czekoladowej. Jak dla mnie bomba! Moja córcia też jest zachwycona takimi czekoladowymi ciachami. Nie dosyć, że naszpikowane ulubioną przez nią czekoladą to jeszcze w wersji maxi ;)
Przepis bierze udział w akcji GOPLANY "Z czekoladową nutą"




1 czekolada Goplana Oryginalna Mleczna 90g
3 szkl cukru pudru
2/3 szkl kakao
spora szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
3-4 białka w temp. pokojowej



W misce wymieszać cukier puder, cukier waniliowy, kakao i szczyptę soli. 3 białka roztrzepać trzepaczką, wlać do suchych składników. Gdyby masa była za gęsta dodać kolejne białko. Czekoladę posiekać, wsypać do masy kakaowej, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać porcje ciasta w dosyć dużych odstępach bo ciastka pod wpływem temperatury zwiększą swoją objętość. Ciasteczka piec ok 12 minut, do czasu kiedy ich powierzchnia będzie lekko błyszcząca i popękana.
Po wyjęciu z piekarnika zsunąć razem z papierem do pieczenia z blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia (gorące ciastka będą się przyklejać do papieru i ciężko będzie je zdjąć)




Z czekoladową nutą