Przepiękna i smakowita ozdoba świątecznego stołu. Wymaga trochę czasu ale dla takiego efektu naprawdę warto.
Bezę i konfiturę z żurawiny można przygotować wcześniej, a wieniec przełożyć kremem i udekorować dopiero przed podaniem.
Bezę i konfiturę z żurawiny można przygotować wcześniej, a wieniec przełożyć kremem i udekorować dopiero przed podaniem.
Beza:
6 białek w temp. pokojowej
250 g cukru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka maki ziemniaczanej
szczypta soli
Krem:
330 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
śmietan fix
Konfitura z żurawiny:
1,5 szkl żurawiny świeżej lub mrożonej
0,5 szkl cukru
1/2 szkl soku z pomarańczy
Pomarańcze karmelizowane:
1 pomarańcza
łyżeczka masła
łyżeczka miodu
Beza: Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać cukier. Gdy masa będzie szklista i lśniąca dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować.
Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg i na nim rozłożyć pianę tworząc wieniec bezowy. Bezę włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. po włożeniu skręcić temp. do 120 stopni. Piec bezę przez godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 100 stopni i piec jeszcze pół godziny. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Konfitura: Żurawinę podlać sokiem, dodać cukier i dusić przez ok 10 minut aż zgęstnieje.
Pomarańczę dokładnie obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło z miodem, ułożyć plasterki pomarańczy i przyrumienić.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno.
Na schłodzoną bezę wyłożyć śmietankę. Udekorować konfiturą z żurawiny, plasterkami karmelizowanej pomarańczy i miętą. Obficie posypać cukrem pudrem.