Nam najlepiej smakuje z masełkiem i kubkiem mleka "Filona" od Porcelany Bogucice.
Ciasto drożdżowe dyniowe:
1 szkl puree z dyni
1/2 szkl ciepłej wody
op. drożdży instant (7g)
3 jajka
100g rozpuszczonego masła
1/3 szkl c.pudru
1 łyżka soli
6 szkl mąki
Kruszonka:
1/5 kostki masła
1/2 szkl mąki
1/2szkl cukru
1 szkl puree z dyni
1/2 szkl ciepłej wody
op. drożdży instant (7g)
3 jajka
100g rozpuszczonego masła
1/3 szkl c.pudru
1 łyżka soli
6 szkl mąki
Kruszonka:
1/5 kostki masła
1/2 szkl mąki
1/2szkl cukru
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Do miski przełożyć puree, jajka, ciepłą wodę, rozpuszczone masło, cukier puder, sól i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Po ok. 10 minutach, kiedy przestanie się kleić do rąk, odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach.
Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 6 równych części, z których uformować długie wałeczki (ok 25-30cm). Zapleść dwa warkocze, końce podwinąć do spodu. Chałki przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Chałki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st., piec 10 minut, następnie zmniejszyć temp. do 160 st. i piec jeszcze ok 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
kolor ma uroczy!
OdpowiedzUsuńI właśnie za to uwielbiam dynię ;)
UsuńJaki cudny koior! Chałka cudna i puszysta, pyszności!
OdpowiedzUsuńkolor bomba ! uwielbiam chałkę
OdpowiedzUsuńPlus za to,że to drożdżowe ciasto, bo to nasze ulubione:)
OdpowiedzUsuńWielki plus za dodatek dyni:) i jeszcze większy za przepiękny złoty kolorek:)
Genialne !!!
Tyle plusów! Dziękuję :))))
UsuńJakiej wielkości keksówek Pani użyła?
OdpowiedzUsuńJa piekłam je w keksówkach o dł.28cm.
Usuń