czwartek, 8 marca 2018

Schab w sosie cebulowym

Uwielbiam takie mięso, aromatyczne i delikatne, które rozpływa się w ustach. Dla mnie idealnie pasują do niego kluski śląskie i czerwona kapusta. Takie tradycyjne polskie danie, które często przygotowujemy z mamą na niedzielny obiad.


1 kg schabu bez kości
 szkl mąki pszennej
3 cebule
sól
świeżo zmielony pieprz
łyżka czosnku granulowanego
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
szkl mąki pszennej
kilka łyżek oleju do smażenia



Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Lekko rozbić i przekroić na pół aby kawałki nie były za duże. Oprószyć solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Obtoczyć w mące.
W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i partiami smażyć kotleciki na mocno rumiany kolor. Dosypać posiekaną cebulę i smażyć razem kilka minut. Garnek przykryć i dusić mięso i cebulę aż ta będzie miękka. Dolać ok 1 szkl gorącej wody, wsypać liść laurowy i ziele angielskie i dusić pod przykryciem ok pół godziny aż mięso będzie miękkie a cebula prawie całkiem się rozpadnie.
W razie konieczności można dolać jeszcze odrobinę wody, ale nie za dużo gdyż sos już nie będzie taki smaczny.


7 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)