niedziela, 18 marca 2018

Mini mazurki nutellowe

Urocze, maleńkie mazurki w sam raz na raz ;)
Robi się je dosyć szybko, a żeby zaoszczędzić sobie czasu przed samymi świętami spody można upiec nawet tydzień wcześniej. Dekoracja zajmie już tylko kilka chwil.
Będą na pewno ulubionymi wielkanocnymi słodkościami naszych pociech. Nutella i kolorowe czekoladowe jajeczka sprawiają, że nikt nie może się im oprzeć. Moja Oliwka była zachwycona ich wyglądem i smakiem. 



Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
40 g cukru pudru
jajko

słoik nutelli
kilka łyżek płatków migdałowych
kolorowe czekoladowe jajeczka



Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać trochę mąką. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozwałkować na stolnicy cienki placek i wykrawać koła wielkości foremek do mini tart. Foremki na tartaletki posmarować tłuszczem, wylepić ciastem i nakłuć widelcem. Mazurki piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Warto przed włożeniem do piekarnika obciążyć je np. grochem, aby się nie zniekształciły. Po 10 minutach pieczenia usuwamy groch i dopiekamy na rumiany kolor.

Ostudzone spody do mazurków wypełniamy nutellą i dekorujemy migdałami i jajeczkami.

12 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)