sobota, 10 grudnia 2016

Duszona czerwona kapusta

Uwielbiam ją jako dodatek do dań mięsnych. Zwykle robię ją wg przepisu mojej mamy gdyż taka smakuje nam najbardziej. Przepis bardzo prosty, bez żadnych udziwnień a jak smakuje :)





główka czerwonej kapusty
3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec
2-3 łyżki octu lub soku z cytryny
sól, pieprz do smaku



Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać przyprawy i tłuszcz. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez ok 15-20 minut. Podawać na gorąco.

7 komentarzy:

  1. U mnie robi się ja z jabłkiem bez gotowania ale chętnie spróbuję Twojej wersji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie. Czesto zagladam na Twojego bloga. Przyznaje ze korzystam z Twoicj przepisow i sa bardzo dobre. Te kapuste znam akurat bo bardzo czesto robila moja mama. Jest bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że moje przepisy przypadły Ci do gustu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Też lubię taką kapustkę. Ja podsmażam jeszcze cebulkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię taką kapustę

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)