Uwielbiam ją jako dodatek do dań mięsnych. Zwykle robię ją wg przepisu mojej mamy gdyż taka smakuje nam najbardziej. Przepis bardzo prosty, bez żadnych udziwnień a jak smakuje :)
główka czerwonej kapusty
3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec
2-3 łyżki octu lub soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec
2-3 łyżki octu lub soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać przyprawy i tłuszcz. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez ok 15-20 minut. Podawać na gorąco.
U mnie robi się ja z jabłkiem bez gotowania ale chętnie spróbuję Twojej wersji :-)
OdpowiedzUsuńZ jabłkiem też robię surówkę, pyszna :)
UsuńWitam serdecznie. Czesto zagladam na Twojego bloga. Przyznaje ze korzystam z Twoicj przepisow i sa bardzo dobre. Te kapuste znam akurat bo bardzo czesto robila moja mama. Jest bardzo dobra.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że moje przepisy przypadły Ci do gustu :) Pozdrawiam :)
UsuńTeż lubię taką kapustkę. Ja podsmażam jeszcze cebulkę :)
OdpowiedzUsuńCebulka też świetnie tu pasuje ;)
Usuńbardzo lubię taką kapustę
OdpowiedzUsuń