Bardzo łatwy i szybki do zrobienia mazurek. Polecam go zwłaszcza osobom
zabieganym. Ciasto można upiec nawet tydzień wcześniej a mazurek
przełożyć dżemem na chwilę przed podaniem i zajmie nam to już zaledwie kilka
minut...
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
100 g ziemnego masła
50 g cukru pudru
jajko
spora szczypta soli
słoik dżemu lub konfitury wiśniowej
kilka małych bezików
250 g mąki pszennej
100 g ziemnego masła
50 g cukru pudru
jajko
spora szczypta soli
słoik dżemu lub konfitury wiśniowej
kilka małych bezików
Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić.
Na cieście rozsmarować dżem wiśniowy i udekorować bezami.
Spód mazurka możesz upiec nawet tydzień wcześniej. Dzień przed podaniem posmaruj dżemem aby nasiąkł a tuż przed podaniem udekoruj bezami aby pozostały chrupiące.
prosty a jakże smaczny
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza :) czasami takie najprostsze wypieki smakują najlepiej ;)
UsuńSuper Asiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRzeczywiście pomysł jest świetny.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńDoskonały pomysł, gdy czasu brak. Taki mazurek to same plusy - nie dość, że szybki do przygotowania, fajnie wygląda, konfitura pewnie nadaje fajnej kwasowości, a beziki doskonale wieńczą całość:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewa :) nam bardzo smakował.
UsuńTaki mazurek byłby chyba jednym z moich ulubionych :D
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń