Kto powiedział, że świąteczne słodkości muszą być ciężkie i tuczące? Ten mazurek nie dość, że jest pyszny to jeszcze zdrowy. Do dekoracji użyjcie dowolnych bakalii i komponujcie swoje ulubione smaki :)
250 g płatków owsianych górskich
100 g wiórków kokosowych
4 jajka
170 g ksylitolu
40 g rozpuszczonego masła
słoiczek dżemu porzeczkowego
bakalie do dekoracji
Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, ostudzić. Jajka ubić na puch z ksylitolem, wlać masło, wsypać płatki i kokos. Wymieszać. Przelać do foremki (21x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Mazurek posmarować dżemem i udekorować bakaliami.
Asieńko!
OdpowiedzUsuńTakie wypasione, różnorodne mazurki są najlepsze:)
Mile pozdrawiam:)
Też tak uważam :) pozdrawiam :)
UsuńWow jestem pod wrażeniem takiego mazurka! Nie sądziłam, że można w ogóle zrobić coś takiego z dodatkiem płatków owsianych!
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ;-) https://bitasmietanka.blogspot.com
Wygląda na to, że różne fajne rzeczy można zrobić z płatków owsianych ;) na pewno zaglądnę do ciebie :)
Usuńjaki śliczny :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam mazurki i zjadłabym każdą ilosć, pycha
Dziękuję :)
UsuńCzym moznaby zastąpic kokos przy alergii na orzechy?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie można dać mielone orzechy.
Usuń