Roladki schabowe
6 plastrów schabu
6 plastrów wędzonego boczku
ogórek kiszony
cebula
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela ang.
mąka do obtoczenia
2 łyżki oleju
6 plastrów wędzonego boczku
ogórek kiszony
cebula
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela ang.
mąka do obtoczenia
2 łyżki oleju
Schab umyć, osuszyć i rozbić na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Z jednej strony posmarować musztardą, ułożyć po plasterku boczku i po kawałku cebuli i ogórka kiszonego. Schab zwinąć w ciasne roladki. W razie konieczności związać nicią lub spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące.W rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiany kolor. Dodać resztę pokrojonej w kostkę cebuli i dusić do czasu aż zmięknie. Podlać gorącą wodą do 2/3 wysokości roladek. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić jeszcze pod przykryciem ok 40 minut. Po tym czasie sos się zredukuje. Jeśli chcecie więcej sosu należy dolać trochę wody, zagotować i zagęścić 1-2 łyżkami mąki wymieszanej z 1/2 szkl zimnej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku.
Kluski śląskie
Najlepsze są gdy przygotujemy je ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Idealne z roladkami i sosem. Moja babcia polewała je często skwarkami.
1,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
jajko
mąka ziemniaczana
jajko
Ziemniaki ugotować, utłuc tłuczkiem i ostudzić. Dodatkowo przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dzięki temu kluski będą delikatne, bez grudek. Ziemniaki przełożyć do miski, uklepać i podzielić na 4 części. jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki a miejsce po nich wypełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i formować kulki. W środku każdej z nich zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 4 łyżek oleju. Gotować 3 min od wypłynięcia. Podawać z roladkami i czerwoną kapustą.
Kluski śląskie uwielbiam, zwłaszcza z gulaszem :)
OdpowiedzUsuńTaki obiad na niedzielę. Znaczy się wystawny :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie robiłam śląskich klusków. Pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie u Ciebie Asiu, jak zawsze :) Będę częściej zaglądać..;)
OdpowiedzUsuń