piątek, 1 maja 2020

Sernik królewski z brzoskwiniami

Cudownie kremowy sernik z dodatkiem mleka skondensowanego to idealny deser do niedzielnej kawy ze znajomymi.



Ciasto kruche:
400 g mąki
200 g zimnego masła
1 szkl cukru pudru
jajko
3 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
(składniki w temp. pokojowej)
1 kg sera z wiaderka
4 jajka
400 g mleka skondensowanego słodzonego
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki pszennej

puszka brzoskwiń



Ciasto kruche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder wymieszać. Dodać masło, posiekać. Dodać jajko i śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalnika. Formę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć jedną część ciasta na spód foremki. Wstawić do lodówki i przygotować masę serową.

Masa serowa: wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować tylko do połączenia składników. 
Brzoskwinie, odsączyć z zalewy i pokroić w dużą kostkę. Masę wylać na starte ciasto, rozsypać brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta. 
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec godzinę. Po tym czasie studzić ok 20 minut w uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


12 komentarzy:

  1. Zawsze wychodzi i zawsze smakuje :) Serniki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będą brzoskwinie na moim drzewku, będzie i ten sernik na pewno, dziękuję za inspirację 🍑🧡
    Pozdrawiam miło 🤗🏵️☕

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za kicha!!! Po zmieszaniu sera ze składnikami powstaje masa która jest za rzadka. A jajka powinno się ubić wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajek nie trzeba wcześniej ubijać. Czy sernik ci nie wyszedł? Może to wina taniego, złej jakości sera. Jak widać na zdjęciu mój sernik wyszedł idealny :)

      Usuń
  4. Super przepis. Wyszedł mi tak samo jak na zdjęciu. Idealny 👍😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobry serniczek. Pierwszy i napewno nie ostatni raz go upiekłam 🤤

    OdpowiedzUsuń
  6. mleko kondensowane dajemy gotowe z puszki? bez gotowania?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)