Często pytacie mnie jak zrobić puree z dyni. Nie jest to wcale takie trudne.
Ze średniej wielkości dyni hokkaido otrzymamy ok 5 pojemniczków o pojemności 250 ml.
Tak przygotowane puree jest doskonałym dodatkiem do zup, ciast, deserów. Wystarczy zamrozić i można się nią cieszyć przez cały rok :)
średniej wielkości dynia hokkaido
odrobina wody
duży, ostry nóż
Dynię przekrój na 4 części, wydrąż gniazda nasienne.
Teraz można dynię przygotować na dwa sposoby:
1. Obrać dynię ze skóry i pokroić w kostkę. Do rondla wlać tyle wody aby tylko zakryła dno, wsypać dynię i dusić pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać (ok 30 min). W trakcie duszenia mieszać od czasu do czasu. Lekko ostudzić i zmiksować na gładki mus. Ja preferuję ten sposób.
2. Kawałki dyni ze skórą piec w piekarniku w 190 stopniach do miękkości. W zależności od rodzaju dyni ok 30-60 minut. Obrać ze skórki i zmiksować.
Puree z dyni poporcjować i zamrozić w woreczkach lub pojemniczkach.
takie puree to baza wielu przepisów dyniowych:)
OdpowiedzUsuńTak, ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia ;))
Usuńdokładnie :)
Usuńja z reguły piekę :)
OdpowiedzUsuńJa wole dusić ;)
UsuńBardzo go lubię, pasuje do wielu dań :-)
OdpowiedzUsuńTak, muszę mieć trochę zamrożonej dyni w lodówce ;)
UsuńDynia, moja ulubiona!
OdpowiedzUsuńsuper patent by mieć ją zawsze pod ręką!
pozdrawiam
kobiecemysli.pl
Ja uwielbiam dynie, ale od pewnego czasu (zupę to robię z chili i pieprzem). Szukam inspiracji co jeszcze można zrobić z dyni, żeby jak najdłużej zachować ją przetworzoną. Na razie mrożę, na chłodniejsze zimowe dni. I bardzo dziękuję za podpowiedź, co jeszcze można z niej wyczarować!
OdpowiedzUsuńZ dyni mozna zrobic naprawdę wiele. Powodzenia :)
UsuńAsiu ja też mam zapas takiego puree. Z tym że ja gotowałam dynię.
OdpowiedzUsuńA gdyby tak pasteryzowac? Można? Byłoby wygodniej mieć w słoiku :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście, ze takie puree można zapasteryzować w słoiczkach ;)
UsuńSuper to tak zrobię :-)
UsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na zatrzymanie smaku dyni na dłużej :)
OdpowiedzUsuńTaka dynia super sprawdza się w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńPurre z dyni, nigdy nie słyszałam .Bardzo lubię dynię, muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, śliczne słoiczki... i wiele możliwości aby dynię wykorzystać w potrawach.Super!
OdpowiedzUsuńJa kroję dynię na kawałki i wkładam do sokownika,po chwili jest puree
OdpowiedzUsuń