wtorek, 27 września 2016

Puree z dyni

Często pytacie mnie jak zrobić puree z dyni. Nie jest to wcale takie trudne. 
 Ze średniej wielkości dyni hokkaido otrzymamy ok 5 pojemniczków o pojemności 250 ml. 
Tak przygotowane puree jest doskonałym dodatkiem do zup, ciast, deserów. Wystarczy zamrozić i można się nią cieszyć przez cały rok :)
 



średniej wielkości dynia hokkaido
odrobina wody
duży, ostry nóż




Dynię przekrój na 4 części, wydrąż gniazda nasienne.
Teraz można dynię przygotować na dwa sposoby:

1. Obrać dynię ze skóry i pokroić w kostkę. Do rondla wlać tyle wody aby tylko zakryła dno, wsypać dynię i dusić pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać (ok 30 min). W trakcie duszenia mieszać od czasu do czasu. Lekko ostudzić i zmiksować na gładki mus. Ja preferuję ten sposób.


2. Kawałki dyni ze skórą piec w piekarniku w 190 stopniach do miękkości. W zależności od rodzaju dyni ok 30-60 minut. Obrać ze skórki i zmiksować.

Puree z dyni poporcjować i zamrozić w woreczkach lub pojemniczkach.

20 komentarzy:

  1. takie puree to baza wielu przepisów dyniowych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo go lubię, pasuje do wielu dań :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, muszę mieć trochę zamrożonej dyni w lodówce ;)

      Usuń
  3. Dynia, moja ulubiona!
    super patent by mieć ją zawsze pod ręką!

    pozdrawiam
    kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam dynie, ale od pewnego czasu (zupę to robię z chili i pieprzem). Szukam inspiracji co jeszcze można zrobić z dyni, żeby jak najdłużej zachować ją przetworzoną. Na razie mrożę, na chłodniejsze zimowe dni. I bardzo dziękuję za podpowiedź, co jeszcze można z niej wyczarować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dyni mozna zrobic naprawdę wiele. Powodzenia :)

      Usuń
  5. Asiu ja też mam zapas takiego puree. Z tym że ja gotowałam dynię.

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdyby tak pasteryzowac? Można? Byłoby wygodniej mieć w słoiku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, ze takie puree można zapasteryzować w słoiczkach ;)

      Usuń
    2. Super to tak zrobię :-)

      Usuń
  7. Dobry pomysł na zatrzymanie smaku dyni na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka dynia super sprawdza się w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Purre z dyni, nigdy nie słyszałam .Bardzo lubię dynię, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny kolor, śliczne słoiczki... i wiele możliwości aby dynię wykorzystać w potrawach.Super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja kroję dynię na kawałki i wkładam do sokownika,po chwili jest puree

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)