Chałkę uwielbia cała moja rodzina. Oliwka zajada ją jeszcze ciepłą, posmarowaną masłem i popijając ciepłym kakao.
Często ją piekę i właściwie zawsze byłam pewna, że przepis jest już na blogu.... Nadrabiam więc zaległości i dzielę się z Wami moim przepisem na pyszną, pulchną chałkę z cudowną waniliową kruszonką :)
Jest naprawdę wspaniała i pachnąca i wg mojej córy najlepsza na świecie ;)
Ciasto drożdżowe:
2/3 szkl ciepłego mleka
7g drożdży instant
5 łyżek domowego cukru waniliowego
3 czubate szkl mąki
pół kostki rozpuszczonego, przestudzonego masła
2 jajka
szczypta soli
Kruszonka:
2 łyżki mąki
łyżka domowego cukru waniliowego
2 łyżki miękkiego masła
jajko do posmarowania chałki
7g drożdży instant
5 łyżek domowego cukru waniliowego
3 czubate szkl mąki
pół kostki rozpuszczonego, przestudzonego masła
2 jajka
szczypta soli
Kruszonka:
2 łyżki mąki
łyżka domowego cukru waniliowego
2 łyżki miękkiego masła
jajko do posmarowania chałki
Ciasto: suche składniki przesypać do miski, wymieszać. Dodać ciepłe mleko, jajka i zamieszać. Wlać ostudzone masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.
Podrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść. Można uformować jedną dużą lub dwie małe chałki. Jedna chałka składa się z trzech wałeczków zaplecionych w warkocz. Końce zawijamy pod spód.
Chałkę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok 20 minut. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszoną.
Chałkę pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Studzimy jeśli oczywiście wytrzymamy aby nie zjeść jeszcze ciepłej ;)
Wspaniała..zjadłabym takiej z masełkiem
OdpowiedzUsuńDziękuje, ja też tylko z masłem ja jadam ;)
UsuńZjadłabym całą sama - uwielbiam chałki!
OdpowiedzUsuń;)))
UsuńRewelacyjna :) też bym się jej nie oparła i raczej z nikim nie podzieliła :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosła, sama chętnie zjadłabym kawałek z kubkiem ciepłego kakao :)
OdpowiedzUsuńDzieki i polecam :)
UsuńZ chęcią bym zjadła kawałeczek :) mniam :)
OdpowiedzUsuńAsiu czytasz mi w myślach ;) właśnie dzisiaj myślałam o chałce:) muszę upiec w najbliższym czasie, chociaż moja taka piękna nie wyjdzie...
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie Monia ;)
UsuńAle pięknie Ci wyszła! ;)
OdpowiedzUsuńJoasiu- drożdżowe najlepsze;)
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam:)
Zaraz się zabieram do roboty. Zawsze miałam opory przed drożdżowymi wypiekami, ale przekonałas mnie. Zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuńa świeżych drożdży ile dac pani Joanno?
OdpowiedzUsuń7g drożdży instant = 25g świeżych drożdży
UsuńCzy domowy cukier waniliowy można zastąpić cukrem wanilinowym? Jeżeli tak, to proporcje pozostają takie same?
OdpowiedzUsuńLepiej nie :) można dać 4 łyżki zwykłego cukru i łyżkę c.waniliowego, takiego ze sklepu. Lub 5 łyżek cukru i kilka kropel aromatu waniliowego
Usuńdziękuję za podpowiedź :)
UsuńPięknie pachnie i wspaniale smakuje😋 polecam😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZrobiłem... wyszło wyśmienicie... spróbowałem kawałek tylko :D reszte zjedli domownicy w mig. Dzięki za prosty przepis
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała :)
Usuńprzepyszna chałka dziś wypróbowałam przepis. Te ze sklepu nie są nawet w połowie tak smaczne.Do tego dżemik truskawkowy i mleczko jak kto woli ciepłe lub zimne. PYCHOTA
OdpowiedzUsuńZrobiłam 8 małych chalek. Czysta rozpusta 🥰🥰 pyszna
OdpowiedzUsuń