wtorek, 7 marca 2023

Chrupiące gofry z frużeliną jagodową

Pyszne i chrupiące gofry najbardziej smakują nam z cukrem pudrem i owocami. Często je robię na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Tym razem postanowiłam wykorzystać zapas jagód i zrobiłam frużelinę. Wyszły przepyszne!




Gofry:

330g mleka

70g oleju

3 jajka

szczypta soli

300g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku

2 łyżki cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Frużelina jagodowa:

ok 300g jagód

3 łyżki cukru

2/3 szkl zimnej wody

czubata łyżka mąki ziemniaczanej




Frużelina z jagód: Borówki (mogą być mrożone) przełożyć do małego garnka, dodać cukier i odrobinę wody aby tylko zakryła dno. Podgrzewać aż cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2/3 szkl zimnej wody i wlać do gorących jagód. Mieszać do zgęstnienia ok 2 minuty. Ostudzić.

Gofry: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Ubić na sztywną pianę. Mleko, olej, żółtka, mąkę, ekstrakt i proszek do pieczenia zmiksować na gładką masę. Wymieszać łyżką z pianą z białek. 

Gofrownicę lekko natłuścić i mocno rozgrzać. Gofry piec na dużej mocy po kilka minut aż będą rumiane. Po upieczeniu lekko je przestudzić na kratce.

Podawać posypane cukrem pudrem, z frużeliną z jagód.



8 komentarzy:

  1. Od czasu do czasu uwielbiam zjeść gofry, a połączenie z frużeliną jagodową wygląda wyjątkowo pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam gofrów wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego goferka to bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja niestety nie mam gofrownicy o dużej mocy, więc takie rarytasy w domu nas omijają

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak dzieciństwa i wakacji! Dobry przepis na gofry zawsze warto mieć w swoim przepiśniku - zapowiada się smakowity podwieczorek, bo na zdjęciach wyglądają pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! smak wakacji nad morzem! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)