sobota, 1 kwietnia 2023

Mazurek kokosowy Rafaello

 Delikatny, kruchy spód z czekoladowo-kokosowym kremem to pomysł na przepyszny wielkanocny mazurek.



Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g masła w temp. pokojowej
50 g cukru pudru
jajko

Krem:
400 ml śmietanki 30%
300 g białej czekolady
100g wiórków kokosowych

Dekoracja:
praliny rafaello
migdały
czekoladowe jajeczka




Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki o śr. ok 18-20cm (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Ciasto włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub ryżem (po 10 min usunąć i dopiec spód). Spody ostudzić.

Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując dolewać czekoladę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. 

Krem nałożyć na kruche spody mazurków, wyrównać wierzch i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia. Mazurki udekorować migdałami, pralinami i czekoladowymi jajeczkami. 



4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)