środa, 5 kwietnia 2023

Mazurek kajmakowy z bakaliami

 Kolorowy, słodki mazurek z mnóstwem bakalii będzie idealnym wypiekiem na świątecznym stole. Jest bardzo prosty do zrobienia a do dekorowania można zaprosić dzieci, będą miały mnóstwo frajdy angażując się w przygotowania przedświąteczne :)




Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g masła w temp. pokojowej
50 g cukru pudru
jajko

puszka kajmaku
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Bakalie: 
orzechy laskowe, pistacje
migdały, wiórki kokosowe
skórka pomarańczowa
jajeczka czekoladowe



Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki 11x35cm (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Można zrobić ozdobne ranty z kuleczek z ciasta. Mazurki włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub ryżem (po 10 min usunąć i dopiec). Spody ostudzić.

Upieczone spody mazurków posmarować cienką warstwą dżemu a następnie kajmakiem. Dowolnie udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami.


8 komentarzy:

  1. Piękna dekoracja

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i smakowicie będzie się prezentował na Wielkanocnym stole :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczny mazurek! Radosnych Świąt Wielkiej Nocy!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie wygląda!! Radosnych i smacznych świąt

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, dobra robota :D

    OdpowiedzUsuń
  6. doskonałe mazurki, ja jakoś nie mam ręki do mazurków i chyba się ich boję...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ on wygląda! Fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mazurek je się już oczami😃
    Asieńko wszystkie Twoje przepisy są smaczne🍰☕
    Pozdrowionka zostawiam🧡🤗

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)