niedziela, 27 kwietnia 2014

Domowa masa plastyczna- jak zrobić róże na tort

Przepis na tą masę mam od dawna ale dopiero od ok roku używam go do zrobienia dekoracji na torty. Polecam go bardzo gdyż w przeciwieństwie do masy cukrowej ta nie twardnieje i bardzo łatwo kroi się nożem na torcie. Można z niej formować dowolne figury. Polecam :)
Przepis na portalu Przyślij Przepis został uznany przez użytkowników za przepis miesiąca. Już kilka osób go wypróbowało i są bardzo zadowolone z efektów :)
 


1/4 kostki margaryny
1/2 szkl wody
niepełna szklanka mąki
szklanka cukru pudru
barwniki w proszku

Wodę zagotowujemy z margaryną. Gdy ta się rozpuści wsypać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek, chwilę prażyć. Dosypać cukier puder i zagnieść gładkie ciasto. Do masy dodawać dowolne barwniki i lepić dowolne figury.

 










Wykonanie różyczki: 1 sposób.: ciasto cienko rozwałkować i kieliszkiem wykroić kółeczka. Ułożyć 5 kółeczek tak aby nakładały się na siebie i zwinąć w rulon. Po środku przeciąć i otrzymamy 2 różyczki. Rozchylić lekko płatki.
2 sposób: kieliszkiem wyciąć kółeczka- to będą płatki. Jeden zwinąć w rulonik- to będzie środek różyczki. Następne płatki doklejać tak aby lekko zachodziły za siebie. Odciąć spód, wtedy różyczka nie będzie się przechylała na boki.
Wykonanie listków. Z ciasta odrywać niewielkie kuleczki, uformować łezkę i spłaszczyć dłonią. Tępą stroną noża narysować listkom żyłki.



66 komentarzy:

  1. takiej wersji nie znałam, wykorzystam przepis, gdyż za rok mój syn idzie do komunii. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata mam nadzieję, że będziesz zadowolona :) Masa jest łatwa do zrobienia i fajnie się lepi ;) Pozdrawiam :))

      Usuń
    2. znałam tylko przepis z glukozą na mase plastyczną, bądź z pianek. A tu taka alternatywa! Dziękuję! Na pewno spróbuję!

      Usuń
    3. Polecam, bardzo fajnie sie z nia pracuje :)

      Usuń
  2. wypróbowałam tą wersję masy plastycznej- bardzo łatwa,szybka i idealna na tort,na maślane masy

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chcialam sie zapytac jakie to maja byc barwniki spożywcze czy takie jak do jajek na wielkanoc ? Prosze o szybka odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam barwników spożywczych w proszku zamówionych na allegro. To nie są te same barwniki co do jajek. Ale w każdym sklepie spożywczym kupisz teraz barwniki w płynie w takiej małej tubce.

      Usuń
  4. dziś zrobiłam różyczki z Pani przepisu :) jutro zobaczę jaki będzie efekt. rozumiem, że masa tak po prostu zastyga i robi się twarda bez dodatkowych działań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa tak całkiem nie stwardnieje. Tak jak pisałam na początku postu łatwo się kroi ale nie deformuje ;) mam nadzieję, że będzie Ci odpowiadała :) Daj znać jak wyszła całość :)

      Usuń
  5. Mam zamiar właśnie zrobić Pani masę, ale czy mogła by mi Pani powiedzieć ile tak naprawdę ma być tej margaryny??? proszę o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie.Czy cukier sypiemy do przestudzonej masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier można wsypać do ciepłej masy.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź.Mam nadzieję,że wyjdą mi różyczki choć podobne do tych ze zdjęcia ;) Dokładnie tak samo robię ciasteczka z kruchego ciasta.Wyglądają bardzo efektownie.

      Usuń
  7. Witam, czy ozdoby z tej masy można kłaść bezpośrednio na krem z bitej śmietany i serka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiem, że do tej pory ozdabiałam tą masą tylko torty z masą na bazie masła. Nie wiem jak zachowa się w kontakcie z bitą śmietaną :(
      A moze jest tu ktoś kto będzie wiedział i podzieli się swoimi spostrzeżeniami? :)

      Usuń
  8. Przepis rewelacyjny. Probowalam super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że i Tobie spodobała się ta masa :)

      Usuń
  9. Już kiedys korzystalam.z tego.przepisu i super. Jednak wczoraj nie wiem czem po wystudzeniu masy gdy dodalam cukier puder masa zrobila sie bardzo lepka i niebylo mozliwosci lepienia czegokolwiek z niej. Co w takiej sytuacji dodac? Co mogło byc przyczyna?zimna masa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero teraz odpisuję bo wcześniej nie miałam dostępu do komputera....
      Prawdopodobnie przyczyną było to, że za późno dodałaś cukier. Choć na 100% nie mogę tego powiedzieć, mi zawsze się udaje.... W takim przypadku próbowałabym dosypać trochę więcej cukru pudru, może to by ją uratowało?

      Usuń
  10. Witam,
    mam pytanie, czy dekoracje z tej masy mogą być umieszczone na kremie ze śmietanki i mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli ułożysz ozdoby przez podaniem tortu to pewnie nic się nie stanie. Ja do tej pory dekorowałam tą masą tylko torty z masą maślaną.

      Usuń
  11. Pani Joanno skorzystałam z pani przepisu gdy piekłam tort a żadnych ozdób nie miałam mieszkam na wsi w sklepie też kompletny brak wiec właczyłam komputer i szukałam czegos prostego no i oczywiscie z takich składników co sie w domu znajdą pani przepis wpadł mi w oko róże wyszły piękne chodz nie mam do ozdób zdolnosci rodzina zachwycona widokiem i od tej pory już nie kupuje tylko je sama robie dziękuje za prosty i sprawdzony przepis.Pani tort jest piękny i róże godne podziwu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie :) Bardzo miło mi czytać podobne komentarze i wiedzieć, że moje przepisy komuś się przydają :) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Witam mam pytanie czy ozdoby z tej masy sa jadalne Pytam poniewaz bede robic tort dla wiekszej grupy dzieci a wiadomo ktores moze zechciec zjesc taka ozdobe Dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ozdoby sa jadalne, zresztą zrobione są tylko z jadalnych składników ;) moja córka i dzieci znajomych bardzo je lubią wyjadać i nigdy nikomu nie zaszkodziły ;)

      Usuń
  13. Witam Piękne są te róże, też zrobiłam, ale moja masa jest zbyt miękka.Mam pytanie, ile muszą zasychać , aby stwardnieć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masa jest zbyt miękka można dosypać jeszcze trochę cukru pudru. Ta masa jest trochę inna niż zwykła masa cukrowa i nie schnie tak szybko dzięki czemu łatwo kroić tort z ozdobami z niej wykonanymi.

      Usuń
  14. Asiu, mam przygotować tort na piątek, jak myślisz ile wcześniej mogę zrobić te różyczki? :)
    Są prześliczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zwykle robiłam dzień przed dekorowaniem tortu. Ta masa nie zasycha tak szybko jak tradycyjna masa cukrowa, więc myslę, ze spokojnie mozesz zrobić różyczki nawet na 2-3 dni wczesniej. Po ułozeniu na torcie nabiora wilgoci i powinny ladnie się kroić.

      Usuń
    2. super, bardzo dziękuję za odpowiedź ;)

      Usuń
  15. Korzystałam już niejednokrotnie z Pani przepisu. Jest wspaniały na dekoracje. Mam pytanie: czy nadaje się ta masa do obłożenia tortu? Ostatnio starałam się to zrobić ale musiałam oddzielnie wierzch i boki, ponieważ podczas podnoszenia masy dziurawiła się. Proszę o radę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nigdy nie używałam jej do obłożenia całego tortu tylko do zrobienia drobnych dekoracji.

      Usuń
  16. Jaką mąkę użyć?

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam :) pierwszy raz robilam dekoracje tortu z masy cukrwej i to wlasnie z tego przepisu. Efekt swietny. Dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie to mają być barwniki gdzie można je kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barwniki spozywcze w żelu lub w proszku. ja kupilam na allegro.

      Usuń
  19. Witam,czy jest pani cukiernikiem z zawodu?

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy margarynę można zastąpić masłem albo olejem kokosowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, z tego co wiem to najlepiej sprawdza się margaryna.

      Usuń
  21. witam tez mam komunie w tym roku i takie różyczki to świetna sprawa pobawię się różyczki i inne figurki. pozdrawiam i dzieki

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam serdecznie,czy mogę kłaść te różyczki na krem taki gotowy z torebki, ubijany tylko na bazie zimnego mleka? Boję się , ze położone dzień wcześniej albo za bardzo zmiękną albo puszczą kolor.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robię takich kremów i szczerze nie wiem jak zachowają się różyczki. Na maślanym na pewno nic się im nie stanie jak będą położone wcześniej.

      Usuń
  23. A czym można podklejać płatki wodą?

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam.Ja do masy dodaję jeszcze kilka kropli olejku migdałowego- wtedy świetnie imituje masę marcepanową i ozdoby pięknie pachną 😄

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękne te różyczki wypróbuję ten przepis jak będę piekła torta dla mamy na urodziny mam nadzieję że mi się uda 😁

    OdpowiedzUsuń
  26. Piekne zaraz je zrobie beda na tort dla corci na roczek

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo fajny pomysł - spróbuje zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie wiem co zrobiłam źle ale masa wyszła klejąca i nie pomogło dodanie pudru ani też mąki.

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  30. ile wcześniej można zrobić te ozdoby

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle robię je dzień wcześniej ale jeśli zrobisz 2-3 dni wcześniej to też będzie ok tylko mogą być trochę twardsze.

      Usuń
  31. Proszę powiedzieć czy efekt miałem masy można uzyskać po dodaniu tylko cukru pudru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem "efekt miałem masy"???? może chodziło o białej masy? Jesli tak to należy dodać biały barwnik.

      Usuń
  32. Właśnie mam zamiar ozdobi pani masą torta na chrzest święty. Mam nadzieję że wszystko się uda, masa jest bardzo prosta 🙂

    OdpowiedzUsuń
  33. A na śmietane tez moge użyc tej masy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam na śmietanie, do tej pory używałam na masę maślaną

      Usuń
  34. Na taki przepis czekałam, wypróbuję w tym tygodniu. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  35. Czy jak masa wyschnie to zmieni kolor bo czerwone różyczki przypominają Tatar wołowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje nie zmieniły koloru. Wydaje mi się że problem z kolorem zależy od jakości i ilości barwnika.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)