Przepis na portalu Przyślij Przepis został uznany przez użytkowników za przepis miesiąca. Już kilka osób go wypróbowało i są bardzo zadowolone z efektów :)
1/4 kostki margaryny
1/2 szkl wody
niepełna szklanka mąki
szklanka cukru pudru
barwniki w proszku
1/2 szkl wody
niepełna szklanka mąki
szklanka cukru pudru
barwniki w proszku
Wodę zagotowujemy z margaryną. Gdy ta się rozpuści wsypać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek, chwilę prażyć. Dosypać cukier puder i zagnieść gładkie ciasto. Do masy dodawać dowolne barwniki i lepić dowolne figury.
Wykonanie różyczki: 1 sposób.: ciasto cienko rozwałkować i kieliszkiem wykroić kółeczka. Ułożyć 5 kółeczek tak aby nakładały się na siebie i zwinąć w rulon. Po środku przeciąć i otrzymamy 2 różyczki. Rozchylić lekko płatki.
2 sposób: kieliszkiem wyciąć kółeczka- to będą płatki. Jeden zwinąć w rulonik- to będzie środek różyczki. Następne płatki doklejać tak aby lekko zachodziły za siebie. Odciąć spód, wtedy różyczka nie będzie się przechylała na boki.
Wykonanie listków. Z ciasta odrywać niewielkie kuleczki, uformować łezkę i spłaszczyć dłonią. Tępą stroną noża narysować listkom żyłki.
takiej wersji nie znałam, wykorzystam przepis, gdyż za rok mój syn idzie do komunii. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBeata mam nadzieję, że będziesz zadowolona :) Masa jest łatwa do zrobienia i fajnie się lepi ;) Pozdrawiam :))
Usuńznałam tylko przepis z glukozą na mase plastyczną, bądź z pianek. A tu taka alternatywa! Dziękuję! Na pewno spróbuję!
UsuńPolecam, bardzo fajnie sie z nia pracuje :)
Usuńwypróbowałam tą wersję masy plastycznej- bardzo łatwa,szybka i idealna na tort,na maślane masy
OdpowiedzUsuńJa chcialam sie zapytac jakie to maja byc barwniki spożywcze czy takie jak do jajek na wielkanoc ? Prosze o szybka odpowiedz
OdpowiedzUsuńJa używam barwników spożywczych w proszku zamówionych na allegro. To nie są te same barwniki co do jajek. Ale w każdym sklepie spożywczym kupisz teraz barwniki w płynie w takiej małej tubce.
Usuńdziś zrobiłam różyczki z Pani przepisu :) jutro zobaczę jaki będzie efekt. rozumiem, że masa tak po prostu zastyga i robi się twarda bez dodatkowych działań :)
OdpowiedzUsuńMasa tak całkiem nie stwardnieje. Tak jak pisałam na początku postu łatwo się kroi ale nie deformuje ;) mam nadzieję, że będzie Ci odpowiadała :) Daj znać jak wyszła całość :)
UsuńMam zamiar właśnie zrobić Pani masę, ale czy mogła by mi Pani powiedzieć ile tak naprawdę ma być tej margaryny??? proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuń1/4 kostki to 62,5g
UsuńMam pytanie.Czy cukier sypiemy do przestudzonej masy?
OdpowiedzUsuńCukier można wsypać do ciepłej masy.
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź.Mam nadzieję,że wyjdą mi różyczki choć podobne do tych ze zdjęcia ;) Dokładnie tak samo robię ciasteczka z kruchego ciasta.Wyglądają bardzo efektownie.
UsuńWitam, czy ozdoby z tej masy można kłaść bezpośrednio na krem z bitej śmietany i serka?
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem, że do tej pory ozdabiałam tą masą tylko torty z masą na bazie masła. Nie wiem jak zachowa się w kontakcie z bitą śmietaną :(
UsuńA moze jest tu ktoś kto będzie wiedział i podzieli się swoimi spostrzeżeniami? :)
Przepis rewelacyjny. Probowalam super
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że i Tobie spodobała się ta masa :)
UsuńJuż kiedys korzystalam.z tego.przepisu i super. Jednak wczoraj nie wiem czem po wystudzeniu masy gdy dodalam cukier puder masa zrobila sie bardzo lepka i niebylo mozliwosci lepienia czegokolwiek z niej. Co w takiej sytuacji dodac? Co mogło byc przyczyna?zimna masa?
OdpowiedzUsuńDopiero teraz odpisuję bo wcześniej nie miałam dostępu do komputera....
UsuńPrawdopodobnie przyczyną było to, że za późno dodałaś cukier. Choć na 100% nie mogę tego powiedzieć, mi zawsze się udaje.... W takim przypadku próbowałabym dosypać trochę więcej cukru pudru, może to by ją uratowało?
Witam,
OdpowiedzUsuńmam pytanie, czy dekoracje z tej masy mogą być umieszczone na kremie ze śmietanki i mascarpone?
Jesli ułożysz ozdoby przez podaniem tortu to pewnie nic się nie stanie. Ja do tej pory dekorowałam tą masą tylko torty z masą maślaną.
UsuńPani Joanno skorzystałam z pani przepisu gdy piekłam tort a żadnych ozdób nie miałam mieszkam na wsi w sklepie też kompletny brak wiec właczyłam komputer i szukałam czegos prostego no i oczywiscie z takich składników co sie w domu znajdą pani przepis wpadł mi w oko róże wyszły piękne chodz nie mam do ozdób zdolnosci rodzina zachwycona widokiem i od tej pory już nie kupuje tylko je sama robie dziękuje za prosty i sprawdzony przepis.Pani tort jest piękny i róże godne podziwu
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :) Bardzo miło mi czytać podobne komentarze i wiedzieć, że moje przepisy komuś się przydają :) Pozdrawiam!
UsuńWitam mam pytanie czy ozdoby z tej masy sa jadalne Pytam poniewaz bede robic tort dla wiekszej grupy dzieci a wiadomo ktores moze zechciec zjesc taka ozdobe Dziekuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuńOczywiście ozdoby sa jadalne, zresztą zrobione są tylko z jadalnych składników ;) moja córka i dzieci znajomych bardzo je lubią wyjadać i nigdy nikomu nie zaszkodziły ;)
UsuńWitam Piękne są te róże, też zrobiłam, ale moja masa jest zbyt miękka.Mam pytanie, ile muszą zasychać , aby stwardnieć?
OdpowiedzUsuńJeśli masa jest zbyt miękka można dosypać jeszcze trochę cukru pudru. Ta masa jest trochę inna niż zwykła masa cukrowa i nie schnie tak szybko dzięki czemu łatwo kroić tort z ozdobami z niej wykonanymi.
UsuńAsiu, mam przygotować tort na piątek, jak myślisz ile wcześniej mogę zrobić te różyczki? :)
OdpowiedzUsuńSą prześliczne ;)
Ja zwykle robiłam dzień przed dekorowaniem tortu. Ta masa nie zasycha tak szybko jak tradycyjna masa cukrowa, więc myslę, ze spokojnie mozesz zrobić różyczki nawet na 2-3 dni wczesniej. Po ułozeniu na torcie nabiora wilgoci i powinny ladnie się kroić.
Usuńsuper, bardzo dziękuję za odpowiedź ;)
UsuńKorzystałam już niejednokrotnie z Pani przepisu. Jest wspaniały na dekoracje. Mam pytanie: czy nadaje się ta masa do obłożenia tortu? Ostatnio starałam się to zrobić ale musiałam oddzielnie wierzch i boki, ponieważ podczas podnoszenia masy dziurawiła się. Proszę o radę :)
OdpowiedzUsuńNiestety nigdy nie używałam jej do obłożenia całego tortu tylko do zrobienia drobnych dekoracji.
UsuńJaką mąkę użyć?
OdpowiedzUsuńmąkę pszenną
UsuńWitam :) pierwszy raz robilam dekoracje tortu z masy cukrwej i to wlasnie z tego przepisu. Efekt swietny. Dziekuje :)
OdpowiedzUsuńJakie to mają być barwniki gdzie można je kupić?
OdpowiedzUsuńBarwniki spozywcze w żelu lub w proszku. ja kupilam na allegro.
UsuńWitam,czy jest pani cukiernikiem z zawodu?
OdpowiedzUsuńNie jestem ;)
UsuńCzy margarynę można zastąpić masłem albo olejem kokosowym?
OdpowiedzUsuńRaczej nie, z tego co wiem to najlepiej sprawdza się margaryna.
Usuńwitam tez mam komunie w tym roku i takie różyczki to świetna sprawa pobawię się różyczki i inne figurki. pozdrawiam i dzieki
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,czy mogę kłaść te różyczki na krem taki gotowy z torebki, ubijany tylko na bazie zimnego mleka? Boję się , ze położone dzień wcześniej albo za bardzo zmiękną albo puszczą kolor.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robię takich kremów i szczerze nie wiem jak zachowają się różyczki. Na maślanym na pewno nic się im nie stanie jak będą położone wcześniej.
UsuńA czym można podklejać płatki wodą?
OdpowiedzUsuńNie trzeba gdyż masa łatwo się skleja
UsuńWitam.Ja do masy dodaję jeszcze kilka kropli olejku migdałowego- wtedy świetnie imituje masę marcepanową i ozdoby pięknie pachną 😄
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Dzięki 😊
UsuńPiękne te różyczki wypróbuję ten przepis jak będę piekła torta dla mamy na urodziny mam nadzieję że mi się uda 😁
OdpowiedzUsuńNa pewno się uda ;) Powodzenia!
UsuńPiekne zaraz je zrobie beda na tort dla corci na roczek
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł - spróbuje zrobić.
OdpowiedzUsuńNie wiem co zrobiłam źle ale masa wyszła klejąca i nie pomogło dodanie pudru ani też mąki.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńile wcześniej można zrobić te ozdoby
OdpowiedzUsuńZwykle robię je dzień wcześniej ale jeśli zrobisz 2-3 dni wcześniej to też będzie ok tylko mogą być trochę twardsze.
UsuńProszę powiedzieć czy efekt miałem masy można uzyskać po dodaniu tylko cukru pudru?
OdpowiedzUsuńNie rozumiem "efekt miałem masy"???? może chodziło o białej masy? Jesli tak to należy dodać biały barwnik.
UsuńWłaśnie mam zamiar ozdobi pani masą torta na chrzest święty. Mam nadzieję że wszystko się uda, masa jest bardzo prosta 🙂
OdpowiedzUsuńPowodzenia, na pewno się uda 😊
UsuńA na śmietane tez moge użyc tej masy
OdpowiedzUsuńNie próbowałam na śmietanie, do tej pory używałam na masę maślaną
UsuńNa taki przepis czekałam, wypróbuję w tym tygodniu. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńCzy jak masa wyschnie to zmieni kolor bo czerwone różyczki przypominają Tatar wołowy
OdpowiedzUsuńMoje nie zmieniły koloru. Wydaje mi się że problem z kolorem zależy od jakości i ilości barwnika.
Usuń