Od jakiegoś czasu chodziła za mną drożdżówka, koniecznie z kruszonką. Kiedy więc wróciłam w sobotę z pracy postanowiłam zrobić taką na kolację. Jeszcze cieplutką drożdżówką zajadaliśmy się z pyszną marmoladką deserową Jamaru. Wiśniowy smak marmolady doskonale uzupełniał maślany smak domowej drożdżówki. Mojej córce tak ona smakuje, że najchętniej wyjada ją łyżeczką prosto ze słoika. Polecam. Takie proste a takie smaczne ;)
Ciasto drożdżowe:
1 szkl mleka
7g drożdży instant
1/4 szkl cukru
50 dag mąki
szczypta soli
70g masła
1 jajko
Kruszonka:
2 łyżki mąki
1 c. waniliowy 16g
1 łyżka stopionego masła
żłótko do posmarowania
marmoladka deserowa Jamar
Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W
garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia,
przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w
misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie
potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do
wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 2 części. Uformować 2 chlebki i włożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.
Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach aby powstały grudki.
Piec ok 35 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Ostudzić.
Drożdżówka wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko :) jednak nie ma to jak domowe wypieki. Ostatnio miałam bardzo mało czasu ze względu na pracę i choroby w rodzinie ale teraz już sobie odbiję ;) Ida Święta to poszaleję w kuchni ;)
Usuńuwielbiam drożdżówki:) wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPyszna!!!częstuję się:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda, smakuje za pewne też :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :) Kto chętny niech się częstuje :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń