Kluski dla wszystkich wielbicieli pierogów ruskich. Jeśli nie macie czasu na lepienie pierogów to te kluseczki będą doskonałym pomysłem na pyszny i tani obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Nam kluseczki bardzo posmakowały i na stałe zagoszczą w naszym menu.
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g białego sera
mała cebulka
jajko
ok 1/2 szkl mąki pszennej
sól, pieprz
Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju, ostudzić. Ziemniaki i ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, cebulkę i tyle mąki aby zagnieść gładką i elastyczną masę (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków jakich użyjecie do klusek). Masa ma mieć konsystencję ciasta na kopytka. Doprawić solą i pieprzem a następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 1-2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać okraszone zeszkloną cebulką lub podsmażonym boczkiem.
super pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszny pomysł :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńnigdy nie próbowałam takich klusek napewno je ugotuję
OdpowiedzUsuńPolecam bo są rewelacyjne :)
UsuńOstatnio probuje wszystkie typy klusek musze sprobowac i ten
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńPysznie wyglądaję te kluseczki.
OdpowiedzUsuń