sobota, 5 marca 2016

Domowy cukier waniliowy

Własny cukier waniliowy mam już od jakiegoś czasu. Jest zdecydowanie lepszy, smaczniejszy i bardziej intensywny niż ten ze sklepu. I wbrew pozorom zrobienie takiego cukru wychodzi taniej niż kupienie kilku paczek cukru wanilinowego. A jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Koniecznie go przygotujcie aby na Święta cieszyć się wspaniałymi wypiekami :)




ok 1/2 kg cukru kruształu
2 laski wanilii 




Cukier wsypuję do słoika. Laski wanilii przekrawam wzdłuż na pół i wyskrobuję ziarenka, które wraz ze strąkami wanilii dodaję do cukru. Cukier należy dokładnie wymieszać bo ziarenka są posklejane.
Słoik zakręcamy a po upływie 1-2 tygodni można już cieszyć się własnym, pachnącym prawdziwą wanilią cukrem.

Gdy do wypieków potrzebuję ziarenek wanilii, pozostałe strąki dokładam do słoika (stare wyjmuję) i dosypuję trochę cukru, mieszam. W ten sposób cały czas mam w domu świeży cukier waniliowy.

8 komentarzy:

  1. Ja mam ochotę taki zrobic i zebrać sie nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy cukier najlepszy i najzdrowszy

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też mam :) Ale bez takiej pięknej łyżeczki :( Gdzie ją dorwałaś?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Asiu :) a takie łyżeczki i widelczyki mama znalazła lata temu na starociach ;)

      Usuń
  4. Śliczne, ja do takich szczęścia nie mam :(

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)