Domowy karmel wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić. Jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów, naleśników i ciast. Sól dodatkowo podkreśla jego słodki smak.
1/2 szkl cukru
2 łyżki wody
4 łyżki śmietany 30%
łyżka masła
1/4 łyżeczki soli
Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Na średnim ogniu podgrzewać aż się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor. Ściągnąć z ognia i ostrożnie dolać śmietankę, wymieszać (uważać gdyż będzie się mocno pienić). Dodać masło i sól, wymieszać. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
UWAGA: Nigdy nie próbujcie gorącego karmelu gdyż można się mocno poparzyć.
Przepis ze strony "Moje wypieki".
Uwielbiam :) Taki domowy jest najlepszy na świecie :)
OdpowiedzUsuńRacja Aniu :) dziękuję ;)
UsuńJak on apetycznie spływa po tym słoiczku ;) :D
OdpowiedzUsuńo rany ale cudo!!!!
OdpowiedzUsuń