Strony

wtorek, 24 stycznia 2017

Babeczki z jajem

Niedawno dostałam od Cenos nowe produkty do przetestowania, między innymi płatki orkiszowe pełnoziarniste. Postanowiłam je dodać do tych oto wytrawnych babeczek.
Są one nie tylko pyszne i zdrowe ale również sycące. Doskonałe na leniwe śniadanie lub też lunch do pracy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ale na zimno też są super.





Składniki suche:
1 szkl mąki pszennej
1/4 szkl płatków orkiszowych Cenos
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

Składniki mokre:
1/2 szkl jogurtu naturalnego
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki oleju

Dodatki:
100g bekonu parzonego
1 dymka ze szczypiorkiem
100 g startego żółtego sera

4 jajka
łyżka oleju do posmarowania babeczek




Bekon pokroić w małą kosteczkę, wytopić na suchej patelni. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Dymkę ze szczypiorem posiekać. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć wszystko za pomocą łyżki. Dodać bekon, dymkę i ser. Wymieszać.
4 kokilki natłuścić olejem lub margaryną. Nałożyć po łyżce ciasta, zrobić wgłębienie. Ostrożnie wbić po 1 jajku. Nałożyć ciasto prawie po brzegi. Lekko natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Podawać 5-10 minut po wyjęciu z piekarnika. Podawać z ulubionym sosem jogurtowym lub z kiełkami.

niedziela, 22 stycznia 2017

Waniliowe mini pączusie

O pączusiach z serka homogenizowanego słyszał chyba każdy. Ale nie każdy ich próbował a naprawdę warto. Mają same zalety! Zrobisz je ekspresowo gdyż nie wymagają wyrastania a ciasto zamieszasz i nałożysz łyżką. Są mięciutkie, delikatne i po prostu pyszne. 
Mimo iż nie są idealnie okrągłe, maja w sobie sporo uroku.
To jak? Smażycie? ;)




400 g serka homogenizowanego waniliowego
4 jajka
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

olej do smażenia
cukier puder do posypania



W jednej misce rozbełtać jajka z serkiem. W drugiej wymieszać suche składniki. Wszystko razem połączyć łyżką. W szerokim rondlu rozgrzać olej. małą łyżeczka nakładać porcje ciasta bezpośrednio na gorący olej. Smażyć na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


sobota, 21 stycznia 2017

Babeczki marmurki

Kochani! Dzisiaj mam dla Was przepis na urocze babeczki waniliowo-kakaowe. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie pół godziny. Nie czekajcie więc zbyt długo i czym prędzej biegnijcie do kuchni aby przygotować słodki upominek dla swojej Babci i Dziadka. W końcu dziś i jutro obchodzą oni swoje Święto. Na pewno będą zachwyceni takim podarunkiem :)

A Wam kochane Babcie i Dziadkowie życzę samych wspaniałych chwil spędzonych z wnukami.
Dla Was te babeczki :)


 

 2 szkl mąki pszennej
łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki domowego cukru waniliowego
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
szczypta soli


 

W jednej misce wymieszać suche składniki (oprócz kakao), w drugiej mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Łyżką nakładać na przemian ciasto jasne i ciemne do foremek silikonowych lub papilotek do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić.


poniedziałek, 16 stycznia 2017

Tort Ptasie Mleczko "Frozen"

Lekki jak puch tort na urodziny mojej córki, wielkiej fanki "Frozen".  Masę zrobiłam jak najzwyklejsze "ptasie mleczko". Pracy było niewiele ale dzieci bardzo lubią takie lekkie desery.
Koleżanki Oliwki stwierdziły, że na żadnych urodzinach nie jadły tak pysznego tortu ;)



  
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1/2 szkl maki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa śmietankowa "ptasie mleczko":
2 szkl zimnego mleka
2 op. śnieżki
2 galaretki niebieskie

500ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy

Dekoracja:
obrazek z opłata
śnieżynki z opłatka
perełki
niebieska posypka
bezy




Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki.

Ptasie mleczko: Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, ostudzić. Gdy galaretka zacznie się ścinać, ubić śnieżki z mlekiem. Nadal miksując dodać tężejącą galaretkę.

Krążki biszkoptu skropić wodą z cukrem i łyżką soku z cytryny. Nałożyć obręcz na biszkopt i przełożyć masą. Wstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
Zimną kremówkę ubić na puch z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Udekorować boki tortu, zrobić szprycą rozetki. Na torcie ułożyć opłatek i udekorować cukierkami, bezami i śnieżynkami.

Rada: Opłatek położyć na torcie przynajmniej na ok 2 godz przed podaniem. Ja robiłam zdjęcia zaraz po udekorowaniu i widać, że opłatek jest jeszcze lekko pomarszczony.

czwartek, 12 stycznia 2017

Sałatka Mimoza

Bardzo łatwa i bardzo smaczna sałatka imprezowa z tuńczykiem i jajkami. Świetnie smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką :)




5 jajek
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
150 g startego sera żółtego
mały słoiczek majonezu
mała czerwona cebula
sól, pieprz
szczypiorek



 Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce osobno białka i żółtka. Rybę odsączyć i rozdrobnić. Na spód półmiska rozsypać białka, na to żółty ser. Posmarować cienką warstwą majonezu. Wyłożyć warstwę tuńczyka a na to drobno posiekaną cebulę. Posmarować majonezem i posypać startymi żółtkami. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem. Każdą z warstw oprószyć odrobiną soli i pieprzem.


niedziela, 8 stycznia 2017

Jogurt z prażonymi jabłkami i płatkami orkiszowymi

Pyszna i bardzo zdrowa propozycja na śniadanie, deser lub podwieczorek. 
Cenos wprowadził do swojej oferty nowe płatki orkiszowe i powiem Wam, że są rewelacyjne! Na pierwszy ogień deser z prażonymi jabłkami ale mam już pomysły na inne pyszności z tymi płatkami ;)
A Wy lubicie takie słodkie i zdrowe smakołyki?



Wersja eleganckiego deseru:
 


Na 2 porcje:
1 szkl jogurtu naturalnego gęstego
1 duże jabłko
1 łyżeczka masła klarowanego
4-5 łyżki płatków orkiszowych Cenos
garść grubo posiekanych orzechów włoskich
szczypta cynamonu
1-2 łyżeczki miodu
syrop trzcinowy

 W wersji na wynos płatki wsypujemy do osobnego pojemniczka aby nie namiękły:

Jabłko umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić jabłko, posypać cynamonem, dosłodzić miodem i prażyć kilka minut aż lekko zmięknie. Dodać orzechy, wymieszać i przestudzić. Jogurt wymieszać z łyżeczką miodu.
Do szklanki/kubka wsypać łyżeczkę płatków. Szklankę od wewnątrz polać syropem trzcinowym, wlać jogurt, na wierzch wyłożyć jabłka i posypać płatkami.




piątek, 6 stycznia 2017

Kotleciki sojowe w zalewie

Pyszna przystawka na zimno. Doskonale smakuje z białym chrupkim pieczywem. Najlepiej smakuje po 2-3 dobach marynowania. Polecam nie tylko wegetarianom :)
Jeśli chcecie uzyskać bardziej płynną zalewę to zostawiamy sobie trochę więcej wywaru ;)




op. kotletów sojowych
kostka rosołowa
mąka, 2 jajka i bułka tarta do panierki
olej

Zalewa:
2 cebule
ząbek czosnku
wody
octu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka pikantnego keczupu
2 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego



Kotlety ugotować wg przepisu na opakowaniu, wyciągnąć z wywaru ( 1/2 l wywaru zachować) i ostudzić. Opanierować w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmażyć na rumiano na oleju. W szerokim rondlu zeszklić na 2 łyżkach oleju cebulę pokrojoną w piórka. Wlać pozostały wywar, ocet, koncentrat pomidorowy i keczup. Dodać cukier, sól, posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu ok 15 minut. Włożyć usmażone kotleciki i delikatnie wymieszać. Ostudzić a następnie przełożyć do miski i chłodzić w lodówce minimum dobę.

czwartek, 5 stycznia 2017

Szynka peklowana parzona

Pyszna i zdrowa domowa wędlina. Możecie też ją podać do obiadu na ciepło.




1,2 kg szynki

Zalewa:
2,5 l wody
op. soli peklowej (50g)
łyżeczka cukru
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
5 liści laurowych
5 ziaren pieprzu
5 posiekanych ząbków czosnku



Szynkę umyć, osuszyć, usunąć błonki. W garnku zagotować wodę ze wszystkimi składnikami zalewy. Gotować ok 5 minut, ostudzić. Do chłodnej zalewy włożyć szynkę pamiętając aby mięso nie wystawało ponad wodę. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 7-9 dni. Codziennie rano i wieczorem obracać mięso aby równo się marynowało.

Po tym czasie szynkę wyjąć z zalewy opłukać. Jeśli chcecie pikantną wędlinę można ja lekko oprószyć pieprzem i np. papryka słodką. Szynkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i związać sznurkiem aby nadać jej ładny kształt kulki. W dużym garnku zagotować wodę. Na gorącą włożyć szynę (ma być całkiem zakryta wodą) i parzyć na malutkim ogniu 1,5 godz. Wyłączyć gaz i zostawić w wodzie, w której się gotowała do czasu całkowitego ostygnięcia. Ściągnąć sznurek i folię, schłodzić w lodówce.

poniedziałek, 2 stycznia 2017

Miodownik

 Miodownik, ciasto Jadzia lub placek czeski.... kilka nazw a jedno pyszne ciasto. Świetne połączenie miodowych placków, kwaskowatych powideł i masy z kaszki manny pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Tym, którzy obawiają się smalcu od razu mówię, że wcale nie jest wyczuwalny, ale można go zamienić na margarynę do pieczenia.
Do masy polecam kaszkę manną błyskawiczną Cenos.





Ciasto:
750 g mąki pszennej
300 g smalcu
200 g miodu
2 jajka
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa grysikowa:
3 szkl mleka
9 łyżek kaszy manny błyskawicznej
1 szkl cukru
200g masła w temp. pokojowej

Polewa:
60g masła
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka żelatyny

1 słoik powideł śliwkowych
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich




Ciasto: Mąkę posiekać ze smalcem. Dodać miód, jajka, sodę i proszek do pieczenia. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować 4 cienkie placki wielkości blaszki (24x35cm) Aby ułatwić sobie pracę wycięłam z papieru do pieczenia prostokąty wielkości spodu blaszki i na nim wałkowałam ciasto. Następnie przenosiłam na blaszkę. Ciasto nakłuć widelcem i piec na złoty kolor w 180 stopniach. Ostudzić.

Masa grysikowa: połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym wymieszać kaszkę manną. Gdy mleko się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć i cały czas miksując dodawać kaszkę.

Polewa: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Pozostałe składniki podgrzewać do czasu aż się rozpuszczą i połączą. Żelatynę podgrzać aż się rozpuści i wymieszać z polewą. Ostudzić.

Na pierwsze ciasto nałożyć połowę masy, przykryć drugim ciastem, posmarować powidłami, przykryć trzecim plackiem. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim plackiem. Polać polewą i posypać zmielonymi orzechami.

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016