To chyba najlepsze drożdżówki jakie do tej pory jadłam. Najlepiej smakują oczywiście jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Z tych proporcji wyszło mi 16 pysznych drożdżóweczek. Delikatny serek, słodkie truskawki i moja ulubiona kruszonka to połączenie idealne. Moja córcia pokochała je od pierwszego kęsa. Jestem pewna, że i Wam przypadną do gustu :)
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
op. drożdży instant (7g)
150 g cukru
jajko
90 g masła
200 ml mleka
Serek:
150 g serka homogenizowanego waniliowego
łyżka domowego cukru waniliowego
żółtko
2 łyżki budyniu waniliowego
Kruszonka:
70 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru
ok 300 g truskawek
Ciasto: do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże i wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko z masłem, do rozpuszczenia masła. Ciepłe (nie gorące) mleko i jajko przelać do miski z mąką, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. W międzyczasie przygotować kruszonkę i masę serową.
Serek: wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładka masę.
Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach, wstawić do lodówki.
Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na połówki lub ćwiartki.
Gdy ciasto urośnie, ponownie zagnieść. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Szeroką szklanką (9cm) wykrawać krążki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dnem wąskiej szklanki zrobić w krążkach wgłębienia. We wgłębienia nakładać po łyżeczce serka, układać kawałki truskawek i posypać kruszonką.
Drożdżówki piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
ale pyszniutkie!! smaku mi zrobiłaś
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAsiu pięknie wyglądają, to dopiero muszą pysznie smakować ;0) pychotka
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu i gwarantuję, że są pyszne :)
UsuńOj Asiu żeby tak ochotę robić na drożdżóweczki :) chętnie bym jedną porwała :)
OdpowiedzUsuńPorywaj Monia, jak braknie to dopiekę ;)
UsuńAle pyszności, aż żałuję, że nie mam teraz tyle czasu, aby się na nie skusić:(
OdpowiedzUsuńŚwietne drożdżóweczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZrobiłam i potwierdzam, że są pyszne :). Celowo pominęłam serek, bo to połączenie bardzo często pojawiało się w moich drożdżówkach. Za to dołożyłam więcej truskawek i to był strzał w dziesiątkę :). Cóż, nie od dziś wiadomo, że drożdżowe ciasto + truskawki + kruszonka to idealne trio :).
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że drożdżówki smakowały :)
UsuńZrobiłam... Nie wiem jak to skomentować... Pyszne? Hmmm to mało powiedziane. Cudowne? Rewelacyjne? Wspaniałe? Nie ma słów żeby je opisać. Z każdym kęsem jestem bliżej chmur. Rozplywam się. Dziękuję Ci Asiulka, cudowny przepis mmmmmmniam! :-*
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że tak na Ciebie podziałały te drożdżówki ;))
UsuńW tygodniu na pewno spróbuję. Wyglądają mega pysznie 😊
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńWyszły pycha😊 moje dziecko to najlepszy tester 😊 na pewno jeszcze je zrobię nie raz. 😁
UsuńBardzo się cieszę, że smakowały :)
UsuńCzy mozna te drozdzowki zrobic z maki pelnoziarnistej
OdpowiedzUsuńMożna, najlepiej w proporcjach pół na pół mąki pszennej zwykłej i pełnoziarnistej
UsuńWlasnie zrobilam pyszne
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
UsuńKochana! Jesteś wielka! :)
OdpowiedzUsuńMoje cudeńka właśnie wyszly z piekarnika. Pyszne!
Bardzo sie cieszę :)))
UsuńCzy budyń dodajemy ugotowany czy w proszku?
OdpowiedzUsuńBudyń w proszku
UsuńJutro robie!! Po skladniki juz o 7 rano pedze :) Jeli wyjda , beda hitem na akcje harytatywna do szkoly mojej corki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno się udadzą :))) smacznego :)
Usuń