Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Jesień".
2 1/3 szkl mąki
5 jajek
1 1/4szkl cukru cynamonowego
2/3 szkl oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 70 dag śliwek
cukier puder do posypania
Kruszonka:
1/4 kostki margaryny
szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
szczypta cynamonu
łyżka cukru waniliowego
5 jajek
1 1/4szkl cukru cynamonowego
2/3 szkl oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok 70 dag śliwek
cukier puder do posypania
Kruszonka:
1/4 kostki margaryny
szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
szczypta cynamonu
łyżka cukru waniliowego
Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Cały czas ucierając dodać resztę składników ciasta. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do spodu.
Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, posypać ciasto. Piec ok 40 minut w 170 stopniach.Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Rada: Zamiast cukru cynamonowego można użyć zwykłego a do ciasta dodać łyżkę cynamonu.
pyszne ciast :D takie jesienne :]
OdpowiedzUsuńDziękuję, śliwki właśnie kojarzą mi się z jesienią :)
UsuńIdealne ciasto na jesień. Uwielbiam śliwki z cynamonem!
OdpowiedzUsuńZ cynamonem my też lubimy :)
UsuńWspaniałe ciasto! Śliwki to moje ulubione owoce :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko :)
Usuń