piątek, 13 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z buraczkami

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez śledzia. Robię go w różnej postaci. Od koreczków po sałatki. Tą robię nie tylko od święta, sprawdza się także na innych imprezach.



4 płaty śledziowe w oleju
buraczki konserwowe (30 dag)
6 ogórków konserwowych
5 jajek na twardo
kilka gałązek świeżego koperku
5 łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Śledzie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą lub namoczyć, osuszyć a następnie pokroić w 1-cm paseczki. Jajka, ogórki i buraczki drobno pokroić. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i musztardę, doprawić do smaku, wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę (a najlepiej na noc) aby składniki się przegryzły. Podawać udekorowane ogórkiem i koperkiem.

7 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)