Lubicie podwieczorki na ciepło? Jeśli tak proponuję Wam takie jabłuszka w cieście pachnące cynamonem. Moja córeczka się nimi zajada. Może i Wasze dzieci je polubią?
4-5 jabłek
Ciasto:
3 jajka
1,75szkl mąki
1 szkl mleka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka cynamonu
szczypta proszku do pieczenia
5 łyżek wiórek kokosowych
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Ciasto: Jajka wbić do miski, dodać mleko,
mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Całość zmiksować na gładką
masę. Odstawić na 30 minut aby mąka napęczniała. Po tym czasie dodać
wiórki i wymieszać.
Jabłka umyć, obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić
w 1-centymetrowe krążki. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego
smażenia i smażyć na rumiano jabłuszka maczane wcześniej w cieście.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło
posypane cukrem pudrem i szczyptą wiórków kokosowych.W środek każdego krążka można włożyć suszoną żurawinę lub konfiturę.
Pyszne krążki, ale mi smaki narobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, my tez je bardzo lubimy :)
Usuń